Tips om snel een bruiloft te organiseren

Je kunt het beste een professionele weddingplanner in huren om snel een bruiloft voor je te organiseren. Je kunt het echter ook zelf doen. Het enige dat je nodig hebt is een duidelijk idee van wat je wilt en een aantal goede organisatorische vaardigheden.
Tips om snel een bruiloft te organiseren

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Snel een bruiloft organiseren kan moeilijk zijn. Er zijn tenslotte zoveel dingen om over na te denken….. en in zo weinig tijd! Het klinkt misschien als teveel stress! De belangrijkste vraag is hoe je het in zo’n korte tijd kunt organiseren. Vandaag zullen we je daarom vertellen hoe snel een bruiloft te organiseren zonder in een ‘bridezilla’ of ‘groomzilla’ te veranderen.

Snel een bruiloft organiseren

Dus, je hebt besloten om deze belangrijke stap te nemen. Je wilt de bruiloft zo snel mogelijk vieren omdat je niet kan wachten om naar het altaar te gaan. Je wordt echter één brok zenuwen en raakt totaal gestrest als je begint na te denken over hoe je het allemaal in zo’n korte tijd kunt organiseren. Uiteindelijk wil je namelijk dat het allemaal perfect wordt.

Kalmeer en adem rustig in, anders zullen je zenuwen alleen maar tegen je werken. Alles zal geweldig zijn als je je gewoon ontspant en de bruiloft stap voor stap begint te plannen. Hier volgt wat advies.

Locatie en datum

Een bruiloft op het strand

Er zijn veel redenen waarom een paar graag zo snel mogelijk wil trouwen. Misschien gaan ze samen verhuizen naar een ander land. Of misschien verwachten ze een baby. Houd er in elk geval rekening mee dat, hoe graag je het ook wilt, bureaucratie je plannen zou kunnen vertragen.

Op sommige plaatsen zijn wachtlijsten voor zowel burgerlijke als kerkelijke huwelijken lang als je je in gaat schrijven. Dit geldt met name voor grote steden en populaire locaties.

Om deze reden is het eerste wat je moet doen beslissen wat de trouwlocatie zal zijn. Vervolgens kun je de rest gaan plannen, zodra jullie een datum en locatie zijn overeengekomen.

Licht je gasten in

Zodra je een datum en trouwlocatie hebt, is de volgende stap om een gastenlijst op te stellen en iedereen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van het evenement.

Als het moeilijk is voor jou en je partner om een datum te plannen, dan is dit ook het geval voor je gasten. Ze moeten namelijk hun agenda controleren, wijzigingen aanbrengen en alles organiseren om jullie mooie dag bij te wonen.

Dus, hoe eerder je het hen laat weten, hoe beter. Houd er rekening mee dat je een betere opkomst krijgt als je een uitnodiging stuurt met een ‘houd de datum vrij’ berichtje. Nogmaals, wacht hiermee niet tot het laatste moment!

Snel je bruiloft organiseren met een weddingplanner

Snel een bruiloft organiseren

Weddingplanners zijn tegenwoordig erg populair, vooral voor bruiloften die snel georganiseerd moeten worden. Deze planners hebben ervaring en kunnen je helpen veel details te stroomlijnen.

Als je geen idee hebt van wat je wilt en als je ook weinig tijd hebt om het te organiseren, dan is het het beste om een professionele weddingplanner in te huren. Deze zal je kunnen helpen waardoor je niet zo gestrest zult zijn.

Een weddingplanner weet precies hoe ze snel een bruiloft moet organiseren. Ze heeft al een portfolio met alle belangrijke zaken zoals:

Een banket voor je bruiloft

Over het algemeen is het belangrijk dat je de lijst met dingen die je moet doen beperkt als je snel een bruiloft wilt organiseren. Het is beter om een banket te selecteren op een locatie die alles biedt: muziek, decoratie, enzovoort. Op deze manier kun je jezelf concentreren op andere details.

Kies dus je locatie voor je bruiloft die je in korte tijd kan bieden wat je nodig hebt. Beperk je eigen taken en verantwoordelijkheden tot een minimum.

Het pak en de jurk

Het pak van de bruidegom

Ga zo snel mogelijk op zoek naar je ideale outfit voor deze gelegenheid. Als het nodig is om te passen en op maat te maken, moet je zorgen dat er voldoende tijd is om alles af te krijgen.

Je zult uiteraard niet veel tijd hebben om van winkel naar winkel te gaan op zoek naar een jurk of pak. Kies daarom een winkel die een ruime keuze heeft aan verschillende pakken en jurken. Misschien heb je geluk en vind je in één keer jouw perfecte outfit!

Iets anders om in gedachten te houden is zoals gezegd of het pak of de jurk aanpassingen nodig hebben. Reken hier ongeveer 20 dagen voor. Begin dus met winkelen en neem zo snel mogelijk een beslissing.

Houd er ook rekening mee als je bruidsmeisjes hebt, dat de selectie van hun jurken ook tijd in beslag neemt. Probeer voor iedereen hetzelfde ontwerp te kiezen. Dit zal je een hoop tijd besparen.

De details

Als je geen gebruik maakt van een weddingplanner, moet je zo snel mogelijk aandacht besteden aan de rest van de details zoals:

  • de ringen
  • foto’s
  • stylisten
  • enzovoort

Je kunt altijd rekenen op de hulp van je vrienden en familieleden om dit te doen, van wie velen misschien al eens een bruiloft hebben georganiseerd. Vertrouw op hen voor advies over contacten, bewezen ervaring en persoonlijke meningen.

Blijf kalm als je snel een bruiloft organiseert

Geniet van je bruiloft

Het ruim van te voren plannen van een huwelijk is al een bron van veel stress. Het is dus logisch dat het snel organiseren van een bruiloft nog meer stress met zich meebrengt.

Het helpt echter niet om één brok zenuwen te zijn of om boos te worden over onvoorziene gebeurtenissen. Integendeel, door zo’n houding zal je je tijd verspillen en je humeur zal slechter worden. Je moet juist geduld hebben en opgewekt blijven om verder te gaan met de planning. Blijf dus vooral rustig!

Accepteer dat er een aantal onvoorziene gebeurtenissen zullen zijn en dat niet alles zal gaan zoals je had gepland. Improvisatie is een kunst en dit is een goed moment om het in de praktijk te brengen.

Denk er gewoon aan dat het allemaal gaat om het genieten van je trouwdag samen, met eventuele onvolkomenheden of juist successen die deze dag zal hebben. Het is geen wedstrijd, dus laat het je niet nog voor je grote dag begonnen is uitputten.

De huwelijksreis

Laten we het tot slot nog even hebben over de huwelijksreis. Dit is een apart hoofdstuk als het gaat om de vereiste planning. Dus als je het zorgvuldig wilt plannen, doe dit dan niet nu meteen. Je kunt op een later tijdstip je perfecte huwelijksreis nog plannen.

Zorg er in elk geval voor dat je duidelijk weet of je een huwelijksreis in het buitenland wilt of in het land waar je woont. Als je naar het buitenland wilt gaan moet je er eerst voor zorgen dat al je reisdocumenten in orde zijn.

Als dit niet te regelen valt kun je alleen in je eigen land op huwelijksreis. Je kunt in elk geval de reis altijd uitstellen en deze later doen, zodat je kunt gaan waarheen je maar wilt. Lees hier meer over het kiezen van je huwelijksreisbestemming. We hopen dat je genoten hebt van dit artikel.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.