Zaken die het bruidspaar moet regelen voor hun bruiloft

Wanneer de bruid en bruidegom hun bruiloft organiseren, kunnen ze vragen hebben over de zaken die ze moeten regelen. In dit artikel zullen we ze beantwoorden!
Zaken die het bruidspaar moet regelen voor hun bruiloft

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wanneer een bruidspaar bezig is om hun bruiloft te organiseren, kunnen ze veel twijfels hebben over welke zaken ze moeten regelen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Hun trouwdag zal de belangrijkste dag van hun leven zijn, daarom is een goede voorbereiding essentieel.

Weten wat elk van hen zou moeten doen is iets dat duidelijk moet zijn vanaf het begin. Zenuwen kunnen leiden tot spanning en ruzies die de bruiloft kunnen beïnvloeden. Ontdek hieronder welke zaken je als bruidspaar vooraf moet overwegen.

Zaken die het bruidspaar moet regelen voor hun bruiloft

Voordat we beginnen, is het noodzakelijk om op te merken dat het erg belangrijk is om goede communicatie met je partner te hebben als jullie je voorbereiden op je trouwdag. Op deze manier kun je een akkoord bereiken over wie welke zaken moet regelen. Laten we nu eens kijken hoe je de taken voor bruid en bruidegom kunt organiseren.

Welke zaken moet de bruidegom voor zijn bruiloft regelen?

Welke zaken moet de bruidegom voor zijn bruiloft regelen

De bruidegom moet zorgen voor de kleding die hij gaat dragen op hun bruiloft. Hiervoor kan hij de hulp van zijn familie en vrienden vragen. Hij moet ervoor zorgen dat hij zich er prettig in voelt. Ook moet de bruidegom zijn accessoires voor de grote dag regelen. Denk hierbij aan onder andere:

 • schoenen
 • manchetknopen
 • pochet
 • enzovoort

Ook moet de bruidegom zijn kapsel plannen, zijn baard scheren of verzorgen en hij kan zichzelf zelfs trakteren op een gezichtsbehandeling. Door deze zaken vooraf in te plannen kunnen onvoorziene incidenten worden vermeden.

Ten slotte moet de bruidegom beslissen wie hij zal vragen als getuige of getuigen op zijn huwelijk. Dit is zijn beslissing en daar heeft niemand anders iets over te zeggen.

Dit artikel is misschien ook interessant voor je:
De voordelen van trouwen op jonge leeftijd

Welke zaken moet de bruid voor haar bruiloft regelen?

Welke zaken moet de bruid voor haar bruiloft regelen

Net als de bruidegom moet de bruid voor haar kleding zorgen. Ze kan een jurk uitkiezen die kort of lang is. Het belangrijkste is dat de bruid zich er prettig en mooi in voelt.

Ook moet ze bedenken wie ze zal vragen om haar bruidsmeisjes en getuigen te zijn. Ze kunnen haar helpen met haar jurk en accessoires. In sommige gevallen zal de bruid ook (mee) willen beslissen wat ze zullen dragen.

Een ander belangrijk aspect waar de bruid aan moet denken, is haar kapsel. Daarom moet ze met haar kapper praten en diverse afspraken inplannen. Zo kan ze van tevoren verschillende kapsels uitproberen. De bruid moet ze het ook van tevoren regelen als zij:

 • een gezichtsbehandeling wil ondergaan.
 • haar nagels wil laten doen.
 • een massage wil krijgen.

Ten slotte mogen we niet vergeten dat de bruid ook moet beslissen of ze met iemand door het gangpad wil lopen. Traditioneel was dit de vader van de bruid, maar tegenwoordig mag de bruid dit zelf bepalen. Zoals ook in het geval van de bruidegom, moet dit een persoonlijke beslissing zijn.

Lees verder voor meer informatie:
6 kledingtips voor de moeder van de bruid(egom)

Gezamenlijke taken voor het bruidspaar

Hoewel de bruid en bruidegom sommige taken afzonderlijk zullen uitvoeren, moeten ze samenwerken met elkaar. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Trouwlocatie. De bruid en bruidegom moeten het eens zijn over de trouwlocatie. Het is ook belangrijk voor hen om de decoratie en bruidssuikers niet te vergeten.
 • Taart. Ook hierover moeten de bruid en de bruidegom samen beslissen. Dat geldt ook voor het menu als ze een diner geven, waarbij ook aan opties voor mensen met coeliakie, vegetariërs of mensen met een lactose-intolerantie moeten worden gedacht.
 • Trouwringen. Dit is ook iets dat de bruid en de bruidegom samen moeten regelen.
 • Gastenlijst. Dit is ongetwijfeld de meest vervelende huwelijkstaak, waarbij goede communicatie onmisbaar is. Een goed gevoel voor humor kan ook goed van pas komen. Als het bruidspaar ook een diner geeft zullen ook over de tafelschikking na moeten denken.
 • Muziek. Of en zo ja welke muziek er wordt gespeeld is eveneens een beslissing die het bruidspaar samen moet nemen. Ze kunnen ook voor een dj kiezen.
 • Fotografie. Daarnaast moeten ze overleggen welke fotograaf ze inhuren. Met de fotograaf moet besproken worden of ze van iedereen apart een foto wil laten maken en of groepsfoto’s gewenst zijn. Dit zijn allemaal aspecten waar de bruid en bruidegom samen over moeten beslissen.
 • Huwelijksreis. Het is essentieel om dit van tevoren te organiseren. Je kunt een vrije dag nemen na je bruiloft voordat je op huwelijksreis gaat, direct  na de receptie afreizen of kiezen voor een later tijdstip.
 • Soort huwelijk. Je moet ook nadenken en overleggen of je alleen een burgerlijk huwelijk wilt sluiten of ook in de kerk wilt trouwen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, moeten de bruid en bruidegom verschillende taken uitvoeren om hun bruiloft te organiseren. Ook moeten ze het budget niet vergeten! Het is een zeer belangrijk onderdeel wat goed overlegd moet worden.

We hopen dat dit artikel wat licht werpt op belangrijke huwelijkstaken om ervoor te zorgen dat je huwelijk magisch wordt. We willen je er nogmaals op wijzen dat het van groot belang is alles ruim van tevoren te plannen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.