6 veelgemaakte fouten bij het inrichten van de keuken

Heb je het gevoel dat je geen duidelijke decoratieve stijl in je keuken kunt krijgen? Dan maak je waarschijnlijk een aantal van deze fouten. Leer ze hier kennen en ontdek hoe je ze kunt corrigeren!
6 veelgemaakte fouten bij het inrichten van de keuken

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het inrichten van de keuken is een belangrijke taak. De keuken is namelijk een van de belangrijkste ruimtes in het huis. In sommige huizen is de esthetiek ervan echter vaak verwaarloosd. Desondanks is het een ruimte waar je van kunt profiteren als je de juiste kennis hebt. In dit artikel delen we 6 fouten met je die mensen vaak maken bij het inrichten van de keuken.

Het belang van een aangename keuken

Sinds het begin van het menselijk leven, is de plaats waar gekookt wordt van groot belang geweest. In de oudheid bevond het vuur zich daar en alle activiteit van het huis was gecentreerd rond deze ruimte. Later, tijdens de Renaissance, werden de uitrusting en de decoratie geperfectioneerd.

Vandaag de dag is deze ruimte een centraal punt in het ontwerp van huizen en appartementen. In de loop van de jaren en met de ontwikkeling van de technologie, is het een plaats geworden voor delen, experimenteren en creëren. Elke dag zijn er meer en meer apparaten die het bereiden van eten sneller, aangenamer, gezonder en makkelijker maken.

Of je keuken nu een rustieke, moderne, elegante of vintage stijl heeft, hij moet functioneel en aangenaam zijn. Het is immers een ruimte waar je veel tijd doorbrengt. Er vindt een van de belangrijkste activiteiten voor je welzijn plaats: eten bereiden.

Het is niet voldoende om de kleur van vloeren en meubilair te kiezen. Het ontwerp moet passen bij de levensstijl van de mensen die de keuken zullen gebruiken. In een artikel over design en ergonomie in de keuken (Engelse link) wordt erop gewezen dat de juiste plaatsing van meubilair en elementen de werktijd verkort en de bewegingen vergemakkelijkt. De inrichting moet dus een basiskwestie zijn.

Veelvoorkomende fouten die vermeden moeten worden bij het inrichten van de keuken

Een keuken is een plaats die moeilijk te decoreren kan lijken omdat hij vol staat met voorwerpen. Ook wordt er eerst gedacht in termen van functionaliteit van de inrichting in plaats van decoratie.

Er zijn echter kleine aanpassingen die deze ruimte een harmonieuzere en aangenamere toets kunnen geven. Hieronder vind je de 6 meest voorkomende keuken decoratiefouten en hoe je ze kunt oplossen.

1. Vermijd slechte verlichting bij het inrichten van de keuken

Een keuken met natuurlijk licht

De keuken moet een van de best verlichte ruimtes van het huis zijn, net als de studeer- of werkruimte. Het helpt als er natuurlijk licht dat door grote ramen naar binnen komt aanwezig is.

Als er geen natuurlijk licht is, moet er voldoende kunstlicht zijn om het eten makkelijk te kunnen bereiden en de kleuren goed te kunnen zien. Dit helpt om ongelukken en problemen te voorkomen en de ruimte harmonieuzer te maken.

Veel keukens zijn verbonden met wasruimten of een inloopkast waar meestal ventilatie en licht is. Als je deze twee ruimten wilt scheiden, kies dan voor glazen scheidingswanden. Hierdoor zal de keuken niet onnodig donkerder  worden, zoals wel het geval kan zijn met wanden van hout of gipsplaat.

2. Te veel decoratieve stukken

Het hebben van decoratieve details op alle meubels en muren genereert onevenwichtigheid en put het zicht uit. Wanneer je nadenkt over het decoreren van een keuken is het beter om te kiezen voor eenvoud.

De keuken is een omgeving die uit veel verschillende elementen bestaat. Door te veel decoratie toe te voegen zal het er overladen uitzien en beperk je de mogelijkheden om efficiënt te werken.

3. Niet profiteren van de hoogte en de afmetingen van de ruimte

Het komt vaak voor dat mensen meubels plaatsen die niet goed bij de beschikbare hoeveelheid ruimte passen. Het resultaat is een visueel gevoel van onevenwichtigheid.

  • Als de plek waar de koelkast staat erg groot is en je hebt een kleine koelkast dan lijkt het alsof de ruimte niet compleet is. Daardoor is het ongemakkelijk en niet plezierig om naar te kijken.
  • Als er meubilair staat dat de muur in tweeën snijdt, waardoor er een ruimte overblijft die te breed is tot aan het plafond, zal er ook een onevenwichtigheid zijn.
  • Het gaat er niet om dat alle meubelen het plafond moeten raken. De hoogte moet echter op een slimme en evenwichtige manier worden gebruikt voor opslag.

4. Vermijd apparaten die niet bij elkaar passen bij het inrichten van een keuken

Dit is een veel voorkomende fout in keukens. Stel dat je een grijze koelkast, een witte magnetron, een vintage koffiezetapparaat, een blauwe rijstkoker en een zwarte friteuse hebt. Dan wordt het moeilijk voor je keuken om een bepaalde stijl uit te stralen.

Daarom is het erg handig om de stijl en kleur die je wilt voor de ruimte van tevoren te plannen. Als je alles al hebt gekocht, kun je de voorwerpen die niet bij elkaar passen in de lades en kastjes opbergen, zodat ze niet onnodig afleiden.

5. Te veel voorwerpen hebben

In de keuken vind je voedsel, apparatuur, potten, pannen, bestek en een lange lijst van gebruiksvoorwerpen die de bereiding van maaltijden vergemakkelijken. Als er ook nog eens te veel decoratieve elementen zijn, wordt het overweldigend om naar deze ruimte te kijken.

Elke plaats in huis heeft een functie en keukens moeten zo zijn ingericht dat ze praktisch zijn om in te koken. Overal foto’s, vazen, beeldjes, planten, tegen de muren geplakte voorwerpen en potten zal niet alleen de decoratie bederven. Het zal ook afbreuk doen aan de functionaliteit van de ruimte.

6. Een stijl die niet past bij de rest van het huis

Deze fout treft vooral open keukens en keukens in Amerikaanse stijl die verbonden zijn met andere ruimten in het huis, zoals de woonkamer of de eetkamer. Het is normaal om beetje bij beetje elementen voor de keuken te kopen. Er is echter zo veel variatie dat mensen meestal apparaten en voorwerpen in verschillende stijlen kopen.

Het probleem hiervan is dat de keukenelementen uiteindelijk niet passen bij de rest van de inrichting van het huis. Bij een open keuken moet je denken aan de verschillende ruimtes die als een geheel op elkaar aansluiten.

Enkele tips voor het inrichten van de keuken

Een kleurrijke keuken

Nu je de fouten kent bij het inrichten van de keuken, zullen we je meer vertellen over enkele eenvoudige trucs die je kunnen helpen om een keuken met een mooie en leuke stijl te hebben.

Zorg voor voldoende lades

Als er één ding is dat goed werkt om een keuken te harmoniseren, dan is het wel het hebben van lades waarmee je de keuken goed kunt organiseren. Vaak hebben keukens die er onprettig uitzien te veel voorwerpen in het zicht. Als je niet genoeg lades hebt en alles op het aanrecht hebt staan, kun je het beste een meubels op maat (laten) maken.

Maak gebruik van kleuren bij het inrichten van de keuken

Als je keuken klein is en alle kleuren van het meubilair, de vloeren en het aanrecht zijn donker, zal het er nog kleiner uitzien. Het is belangrijk om een balans te vinden in tinten en materialen. Hout bijvoorbeeld geeft elegantie en ziet er geweldig uit.

Een gids van de Universidad Autónoma Metropolitana (Spaanse link) legt uit dat plafonds en muren die in lichte kleuren zijn geverfd het gevoel van ruimtelijkheid vergroten. Ook dragen ze bij aan de helderheid van de kamer.

  • Rood, oranje en geel roepen warmte op.
  • Wit geeft een gevoel van orde en hygiëne.
  • Zilver daarentegen versterkt het effect van reinheid.

Optimaliseren van de ruimte

Je moet de keuken zo inrichten dat het praktisch is. Zo moet je het keukengerei daar plaatsen waar je ze gebruikt. Als dit niet het geval is, zul je elke dag dingen moeten verplaatsen. Dit is onhandig en zal de decoratie bederven.

Als er een vaas of een fruitschaal is die je in de kijker wilt zetten, plaats die dan op een plaats waar hij het koken niet hindert. Je kunt ook je laden opruimen en ze opnieuw indelen met praktische factoren in het achterhoofd.

De nadelen in voordelen omzetten

Hoewel het een onmogelijke taak lijkt, vergt het soms creativiteit om nadelen in voordelen om te zetten. Stel dat je vindt dat je keuken te veel planken in het zicht heeft en ze er rommelig uitzien. Je kunt er dan voor kiezen om glazen potten te kopen om granen en specerijen in te bewaren.

Ook zijn er verschillende manieren om zelfgemaakte keuken planken te maken zonder te investeren veel geld. Je kunt gebruik maken van houten kisten waar fruit en groenten in worden bewaard. De kleuren en vormen van de groentes en vruchten kunnen een leuke touch aan de keuken geven als je ze op de juiste manier organiseert.

Netheid is essentieel bij het decoreren van de keuken

Naast het kennen van de fouten bij het versieren van de keuken, is het belangrijk om deze ruimte schoon te houden. Een keuken zal er nooit mooi uitzien als het vies is, ongeacht of het de beste afwerkingen en de meest moderne technologische systemen heeft. Het is belangrijk om de oven, het fornuis en de koelkast goed schoon te maken, omdat zich op deze plekken makkelijk vuil ophoopt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hernández LE. Lineamientos de Diseño en la Planificación de Mobiliario de Cocinas para Viviendas en Guatemala. [Guatemala ]: Universidad San Carlos de Guatemala ; 2010.
  • Nowakowski, Przemyslaw. (2015). Designing Kitchens for Small Domestic Spaces. 340-351. 10.1007/978-3-319-20687-5_33.
  • UNIVERSIDAD AUTÓNOMA METROPOLITANA – Unidad Ascapotzalco. El diseño de cocinas en casa habitación [Internet]. 2010. Disponible en: http://zaloamati.azc.uam.mx/bitstream/handle/11191/1146/El_dise%C3%B1o_de_cocinas.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.