Hoe te beslissen in welke kleur je de keuken moet schilderen

Het kan moeilijk zijn om te kiezen in welke kleur je de keuken wilt schilderen. In het artikel van vandaag delen we enkele kleuren die we voor deze ruimte aanbevelen.
Hoe te beslissen in welke kleur je de keuken moet schilderen

Geschreven door Facundo Martin Desimone

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je keuken is meestal niet de ruimte in je huis waar je gasten ontvangt, maar het is een van de belangrijkste plekken in je huis. We brengen er een groot deel van ons leven in door. Vandaag gaan we je dus helpen beslissen in welke kleur je de keuken zou moeten schilderen.

Kleuren kunnen onze stemming op verschillende manieren beïnvloeden. Als je keuken niet prettig en comfortabel is, dan kun je die gevoelens tijdens het koken op je eten overbrengen. Het is zelfs zo dat we verschillende tinten van het visuele spectrumpalet vaak met specifieke sensaties associëren.

Zo kan groen gevoelens van vitaliteit en hoop oproepen, terwijl paars juist aan spiritualiteit gerelateerd is. Het is dus belangrijk om te begrijpen welke kleuren het beste bij elke kamer in je huis passen. Op die manier kun je gevoelens van harmonie en welzijn creëren.

Hoe te beslissen in welke kleur je de keuken moet schilderen

Wanneer je probeert te beslissen in welke kleur je de keuken wilt schilderen, dan kun je zowel Feng Shui-technieken als de psychologie van kleur gebruiken. Je kunt bovendien je keuze met esthetische criteria aanvullen.

Een interessant idee is om contrasten tussen koud en warm, licht en donker, evenals pastel- en verzadigde tinten aan te brengen. Een ander alternatief is om je keuken een thema te geven. Als je bijvoorbeeld de neiging hebt om zoete gerechten te maken, of als je daar graag snackt en ontbijt, dan kun je de keuken in tinten chocolade of koffie schilderen.

3 kleuren die we aanbevelen

Keuken met grijs en geel

Als het erom gaat om de beste kleuren te kiezen om de keuken in te schilderen, dan zijn er enkele tinten die we niet zouden aanraden. Een daarvan is wit. Hoewel deze kleur positieve eigenschappen heeft, kan hij ook heel routineus en saai zijn.

Een andere kleur die we niet zouden aanraden is de kleur rood omdat deze kleur te zwaar is voor de zintuigen. Hieronder leggen we uit welke kleuren we wel voor je keuken aan willen bevelen.

1. Oranje

Oranje is een warme kleur die goed bij witte of metalen apparaten past. Het kan ook goed met houten materialen samengaan, waardoor het ideaal is voor keukens in landelijke stijl.

2. Groen

Wie op zoek is naar een keuken in retrostijl, weet dat deze kleur in de jaren 50 en 60 veelvuldig werd gebruikt. Aangezien het een zachtere kleur is, kun je het bovendien met een beetje wit combineren om een meer lichtere ruimte te creëren. Dit zorgt er ook voor dat de kamer er niet kleiner uitziet.

3. Geel

Geel is een interessante kleur, zeker als je het met metalen apparaten of witte kasten combineert. Het is ook een van de weinige levendige kleuren die meer licht in de kamer zullen brengen.

Net als oranje kan deze kleur je helpen om je gelukkiger te voelen, maar hij is niet zo heftig voor de ogen. Het is daarom een van de meest fascinerende opties als je de keuken wilt schilderen.

Verf de keuken met ecologische verf

Keuken in licht grijs

Gewone verf voor in huis wordt meestal met elementen gemaakt die onze gezondheid kunnen beïnvloeden. Ze kunnen bovendien de planeet vervuilen. Daarom stelt een studie van de National Autonomous University (Spaanse link) dat we ecologische verf moeten gebruiken die het milieu of de mensen die in ons huis wonen niet schaadt.

Je kunt bij je bouwmarkt of verfwinkel navragen of ze verf met minder schadelijke stoffen hebben. Deze investering zal helpen om de inrichting van je huis te verbeteren en tegelijkertijd je gezin te beschermen.

Vergeet niet dat we veel tijd in onze keukens doorbrengen. Het is daarom belangrijk om er een prettige ruimte van te maken waar je je goed kunt voelen. De eerste stap is om je verf zorgvuldig te kiezen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Universidad Nacional Autónoma de México. Pintura alternativa económica y ecológica. México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.