Alles wat je over trainingsmaskers moet weten

Trainingsmaskers zijn er om te blijven. Zijn ze effectief? Hoewel er niet genoeg bewijs is, zullen we in dit artikel de meest relevante onderzoeken over hen delen.
Alles wat je over trainingsmaskers moet weten

Laatste update: 09 augustus, 2022

Technologie heeft het leven op veel verschillende manieren gemakkelijker gemaakt. Tegenwoordig beloven sportartikelen, zoals trainingsmaskers, de prestaties te verbeteren. Velen twijfelen echter aan hun ware impact en er is niet veel wetenschappelijk bewijs over hun voordelen.

Trainingsmaskers worden gebruikt om hoogtetraining te simuleren. Volgens de markt verhogen ze de prestaties van atleten door de effecten van hoogte na te bootsen. Ze zouden bovendien de longcapaciteit en zuurstoftoevoer naar haarvaten verbeteren.

Hoogtetraining bestaat uit continu trainen gedurende twee of drie weken met lage zuurstofconcentraties. Wat is dan het doel? Om de prestaties van professionele hardlopers en duursporters te verbeteren. Dit verhoogt het aantal rode bloedcellen en hematocriet, dit is de verhouding van rode bloedcellen tot totaal bloedvolume (Engelse link).

Wat zijn trainingsmaskers?

Tot nu toe hebben we vermeld waar trainingsmaskers voor zijn, maar niet precies waarvoor ze zijn. Deze maskers zijn vergelijkbaar met gezichtsmaskers, omdat ze de neus en mond bedekken.

Ze zijn van neopreen gemaakt, een materiaal dat gemakkelijk aan te passen is, zweet absorbeert en gewassen kan worden. Ze hebben meestal klittenband aan de uiteinden om beter te hechten.

Hierdoor wordt voorkomen dat zuurstof door verschillende delen van de kleppen komt die ervoor zijn ontworpen. Deze secties houden ook stof, water of zand buiten, afhankelijk van het terrein.

De voordelen die aan trainingsmaskers worden toegeschreven

Close-up van rode bloedcellen

Zoals we hierboven vermeldden, bewijst heel weinig wetenschappelijke literatuur de voordelen van het gebruik van hypoxische maskers. We zullen nu echter degenen noemen die aan hen zijn toegeschreven.

Competitievoorbereiding

Atleten moeten ongetwijfeld rekening houden met de omstandigheden van de plaats waar ze zullen moeten strijden. Studies hebben zelfs de fysieke en psychologische impact van hoogtetraining op topsporters beoordeeld (Spaanse link). Hypoxie-maskers hebben het voordeel dat ze een atleet op wedstrijden voorbereiden in omgevingen met lage zuurstofconcentraties.

Leren om te ademen

We weten allemaal hoe we moeten ademen, want het is een vitale functie. In het geval van atleten is ademen nog belangrijker. Als het om het beoefenen van een sport gaat, dan moet je leren hoe je dit effectief kunt doen om vermoeidheid te voorkomen. Aangezien het masker een zuurstofarme omgeving simuleert, leer je de zuurstoftoevoer te optimaliseren en te regelen.

Ze verbeteren de prestaties

Studies over hypoxische training stellen (Spaanse link) dat dit een effectieve methode is om de aerobe prestaties bij atleten te verbeteren. Experts hebben zelfs bewezen dat het de lactaatniveaus aanzienlijk verbetert, het vermogen en de waargenomen inspanning verhoogt.

Trainingsmaskers krijgen dit voordeel, omdat ze hypoxische training simuleren. Het verhoogt ook de rode bloedcellen en produceert erytropoëtine (EPO), waardoor de spieren meer inspanningscapaciteit krijgen.

Trainingsmaskers verbeteren het ademhalingssysteem

Deze maskers hebben zogenaamd het voordeel dat ze de longcapaciteit vergroten door de zuurstofopname te maximaliseren. Aangezien er minder zuurstof beschikbaar is, moet de atleet dieper ademhalen, waardoor de longen volledig uitzetten.

Dit soort diepe ademhaling versterkt ook het middenrif en andere spieren die een rol spelen bij het ademhalingsproces. Aan de andere kant worden de longblaasjes elastischer en verbeteren daardoor hun vermogen om zuurstof in te ademen.

Spierhypertrofie

Onderzoek heeft aangetoond (Spaanse link) dat hypoxische training, samen met krachttraining, tot spierhypertrofie kan leiden. Dit komt doordat er morfologische aanpassingen in het bewegingsapparaat optreden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontbijten voor het sporten: 7 gezonde ideeën

Werken trainingsmaskers echt?

Man sport met een trainingsmasker

Voordat je trainingsmaskers gaat gebruiken, moet je een specialist raadplegen om mogelijke complicaties te voorkomen. Werken trainingsmaskers nu wel of niet? Het antwoord is ja… en nee.

Deskundigen hebben de kwestie besproken en zijn met behulp van de hierboven genoemde onderzoeken tot de conclusie gekomen dat het trainen met dit masker gedurende vier tot zes weken de ademhalingsspieren kan verbeteren. Het gebruik ervan is echter geen echt effectieve hypoxische trainingssimulatiemethode.

De risico’s

Een van de grootste risico’s is het gebrek aan kennis over de hoeveelheid zuurstof die mensen nodig hebben om gezond te blijven. Je moet weten hoe de kleppen werken en ze heel goed regelen, dit is afhankelijk van je capaciteiten als atleet.

Als je symptomen zoals plotselinge gevoelloosheid en extreme vermoeidheid hebt, dan moet je medische hulp inroepen, aangezien deze op hypoxie kunnen wijzen.

Aan de andere kant zijn er een aantal mensen die deze maskers helemaal niet zouden moeten gebruiken. Ze zijn gecontra-indiceerd voor mensen die last hebben van paniekaanvallen en voor zwangere vrouwen. Dit geldt ook voor mensen die orgaantransplantaties hebben ondergaan en die aan hypothyreoïdie en een lage bloeddruk lijden.

Heb je nog vragen over trainingsmaskers?

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan kun je ze misschien aan je personal trainer stellen. Deskundigen raden af om zonder professionele begeleiding met hen te trainen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos-Campo, D.J.; Martínez, F.; Esteban, P.; Rubio-Arias, J.A. y Jiménez, J.F. (2016). Entrenamiento en hipoxia intermitente y rendimiento ciclista en triatletas. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y el Deporte vol. 16 (61) pp. 139-156. Disponible en: http://cdeporte.rediris.es/revista/revista61/artefectos677.htm
  • Diego Fernández-Lázaro. Joseba Díaz, Alberto Caballero, Alfredo Córdova. Entrenamiento de fuerza y resistencia en hipoxia: efecto en la hipertrofia muscular. Biomédica 2019;39:212-20. Doi: https://doi.org/10.7705/biomedica.v39i2.4084
  • Tarqui-Silva, Leonardo. Grado de impacto de la evaluación psicológica durante el entrenamiento en altura con atletas de élite. Revista Investigaciones Altoandina, Vol. 17, Nº. 2, 2015. Pág. 201-206. ISSN 2306-8582, ISSN-e 313-2957
  • Análisis de hematocrito. Mayo Clinic.
  • Los pulmones y el ejercicio. Hoja informativa de la European Lung Foundation (ELF).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.