Het beste tijdstip kiezen om te trainen

Het trainingsschema dat je kiest, moet afhangen van wat je wilt bereiken. Als je wilt afvallen, dan kun je niet trainen op dezelfde manier als iemand die spiermassa wil opbouwen.
Het beste tijdstip kiezen om te trainen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Trainen is één van de gezondste dingen die je kunt doen. Het kiezen van het beste tijdstip van de dag om te trainen hangt echter af van je individuele doelen.

Degenen die willen afvallen, kunnen bijvoorbeeld niet trainen op dezelfde manier als iemand die werkt aan het verkrijgen van spiermassa of het vergroten van hun anaerobe weerstand.

Veel mensen bepalen hun trainingsschema aan de hand van hun beschikbaarheid, dit is niet altijd het juiste om te doen.

Er zijn veel parameters die je helpen om uit te zoeken wanneer je je lichaam wel of geen lichamelijke activiteit zou moeten geven. Net zoals er slaap- en hormooncycli zijn, zijn er ook cycli om te trainen.

Zoals veel experts hebben bevestigd, bestuurt het biologische ritme van slapen en wakker zijn (onze interne klok) dat wordt bepaald door de zon, ook onze functies die te maken hebben met fysieke activiteit.

Daarom moeten sporters eerst naar hun interne klok kijken en kijken hoe dit hun prestaties, snelheid en kracht beïnvloedt.

Wat is het beste tijdstip van de dag om te trainen?

vrouw doet rekoefeningen
Degenen die gewoonlijk aan lichte tot matige lichaamsbeweging doen, kunnen dit op elk moment van de dag doen, zolang ze in goede gezondheid verkeren en niets buitensporig doen.

Het is echter belangrijk om de volgende dingen in gedachten te houden bij het bepalen van het beste tijdstip:

  • In de ochtend is onze lichaamstemperatuur het laagst, dus onze energie- en bloedstroom wordt vertraagd. De kou en de strakheid van onze spieren, verhoogt het risico op fracturen of verwondingen. Recente onderzoeken lijken uit te wijzen uit dat trainingssessies in de ochtend ons immuunsysteem schaden. Hierdoor wordt het risico op bacteriële of virale infecties groter.
  • Onze lichaamstemperatuur en hormonen bereiken hun hoogste piek om 18:00 uur in de middag. Dus op dit moment reageert ons lichaam beter op veeleisende trainingen.
  • Tussen 16.00 en 17.00 uur in de middag werken onze longen het best. Onze spieren worden flexibeler, de intensiteit is groter, onze prestaties beter en we kunnen ons gemakkelijker van stress bevrijden.
  • Trainen tussen 15:00 en 19:00 in de middag helpt de voedselvertering te reguleren.
  • Aan het begin van de dag trainen zorgt voor consistentie en dwingt je om goed te rusten. Je moet echter intenser opwarmen vanwege de urenlange inactiviteit terwijl je sliep.
  • Trainen genereert adrenaline. Het in de avond doen kan leiden tot slapeloosheid en moeite om het hartritme te beheersen. Idealiter zou je 2 uur voordat je naar bed gaat moeten trainen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Goed slapen hangt af van je routines voor het slapengaan

Waarom zou je één moment van de dag kiezen om te sporten?

vrouw aan het joggen
Om de doelen te bereiken die je voor jezelf hebt gemaakt, moet je weten hoe je het beste tijdstip van de dag kiest om te trainen. Afhankelijk van wat je hoopt te bereiken, kun je de volgende manier kiezen:

Calorieën verbranden

Degenen die willen afvallen, kunnen ‘s middags trainen, wanneer je stofwisseling begint af te nemen. Hoe kouder de omgeving waarin je werkt, hoe meer calorieën je kunt verbranden.

Verhoog aërobe weerstand

Dit is het biologische vermogen om een uitgebreide inspanning te leveren op een gemiddelde of lage intensiteit. Je prestaties zijn hetzelfde, ongeacht hoe laat je ervoor kiest om te trainen.

Verhoog de anaërobe weerstand

Wat betekent dat je activiteiten van korte duur met een hoge intensiteit uitvoert. Om flexibeler, sterker, krachtiger en sneller te worden, kun je het beste na 18.00 uur in de namiddag trainen, of zelfs in de avonduren. Atleten trainen op hetzelfde moment als hun wedstrijden om hun prestaties te controleren.

Spiermassa opbouwen

Je hormonen zijn het nuttigst om spieren te krijgen als je in de ochtends eerst gaat trainen of later op de avond.

Ieder lichaam is anders

Hoewel er veel algemene suggesties zijn, is het belangrijk om te onthouden dat elk lichaam anders is. De reactie op prikkels zullen niet allemaal hetzelfde zijn.

Het berekenen van je lichaamstemperatuur, in overeenstemming met je circadiane cyclus, is er dus één om te bepalen wat voor jou het beste tijdstip van de dag is om te trainen.

Om dit te doen, moet je gedurende vijf of zes opeenvolgende dagen (met elk uur een meting) je temperatuur in de gaten houden om een gemiddelde te bepalen. Je kunt het beste drie uur vóór of drie uur na het tijdstip waarop je temperatuur het hoogste is trainen.

Als dit te gecompliceerd is en je alleen je lichaam gezond wilt houden, dan zijn er andere opties.

Je hoeft jezelf dan niet te onderwerpen aan strikte routines en offers te brengen. Slechts 30 minuten trainen per dag genoeg. Naar buiten gaan om wat frisse lucht te krijgen levert je vele voordelen op. Je moet voorkomen dat je zomers als het warm is tussen 11.00 uur en 16.00 uur buiten bent en je zwaar inspant. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andaluza de, R., & Andaluza de Medicina del Deporte ENTRO ANDALUZ DE MEDICINA DEL DEPORTE Volumen, R. C. (2014). Medicina del Deporte. Rev Andal Med Deporte. Rev Andal Med Deporte. https://doi.org/10.1128/IAI.00204-06
  • García, L., Moreno, M. P., Iglesias, D., Moreno, A., & Villar, F. Del. (2006). Cuadernos De Psicología Del Deporte. In Tactical knowledge in tennis.A study with expert and novice players. https://doi.org/10.1093/alcalc/agh258
  • Wilmore, J., & Costil, D. (2007). Fisiologia del esfuerzo y del deporte. In Fisiologia del esfuerzo y del deporte. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Universidad Católica San Antonio, C. M., Feu Molina, S., Vizuete Carrizosa, M., & Cruz Sánchez, E. de la. (2013). Cultura, ciencia y deporte. Cultura, ciencia y deporte: revista de ciencias de la actividad física y del deporte de la Universidad Católica de San Antonio, ISSN 1696-5043, No. 23, 2013, págs. 103-112. https://doi.org/10.20882/adicciones.707

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.