Alles wat je moet weten over de discipline yoga

Yoga is gebaseerd op de concepten van ontspanning, meditatie, ademhaling en fysieke houdingen om een ​​staat van sereniteit en kalmte in lichaam en geest te bereiken.
Alles wat je moet weten over de discipline yoga
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 11 april, 2023

Wat is de discipline yoga? Yoga wordt steeds populairder onder mensen die een manier zoeken om voor zichzelf te zorgen, zowel van binnen als van buiten. Yoga is een traditionele methode om lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen. Er zijn echter enkele dingen die we moeten weten voordat we deze discipline gaan beoefenen.

Ontdek in dit artikel wat yoga is, de oorsprong ervan, en de voordelen die het ons kan brengen. Bovendien gaan we uitleggen waarom yoga tegenwoordig voor veel mensen een levensstijl is geworden.

Wat is de discipline yoga?

Het woord yoga komt uit het Sanskriet, en de betekenis ervan is vereniging. Het is een vereniging die verwijst naar het individu en de goddelijkheid, zonder dat er tussenpersonen nodig zijn. De oudheid van deze discipline is niet met zekerheid bekend, maar het is zeer waarschijnlijk dat ze meer dan 5.000 jaar oud is.

In elk land is de manier van beoefenen en zijn verschillende modaliteiten geëvolueerd. De verspreiding ervan werd echter door de Hindoeleiders geaccepteerd op slechts één voorwaarde: Yoga, buiten India, had geen spirituele of religieuze inhoud. In plaats daarvan is het typisch gebaseerd op de meest elementaire concepten van ontspanning, ademhaling, meditatie en fysieke houdingen.

Soorten yoga

In de loop der tijd heeft yoga de verschillende manieren om het te begrijpen en te beoefenen afgeleid en uitgebreid. Elk daarvan heeft zich gericht op een van de verschillende aspecten die deze discipline kenmerken en is zelfs gecombineerd met andere activiteiten.

Afhankelijk van de modaliteit vinden we meer actieve of ontspannende varianten, sommige die grote flexibiliteit of zelfs acrobatiek vereisen, of andere die zich richten op ademhaling, meditatie en pre-slaaptoestanden. Het belangrijkste is om duidelijk te zijn over het doel dat we willen bereiken wanneer we beslissen in welke modaliteit we geïnteresseerd zijn.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Ademhaling en aandacht: de sleutels tot een goede yogahouding

De gezondheidsvoordelen van yoga

Strekoefeningen voor rug en nek

Hieronder volgen de belangrijkste gezondheidsvoordelen van yoga:

  • Het verbetert zenuwaandoeningen zoals stress, angst of slapeloosheid.
  • Yoga voorkomt gewichtstoename en obesitas
  • Het verstevigt het spierstelsel.
  • Het verbetert de gezondheid van de gewrichten.
  • Het voorkomt diabetes en insulineresistentie.
  • Yoga vermindert hoge bloeddruk.
  • Het minimaliseert het risico op coronaire en longziekten.
  • Het bevordert een goede houding en bestrijdt rugklachten.
  • Yoga activeert de stofwisseling.
  • Het ontwikkelt gezelschap en sociale relaties.

Wie kan het beoefenen?

Omdat de voordelen van yoga zo berucht zijn, is het zeer aan te bevelen het op elke leeftijd te beoefenen. Maar misschien is het bij kinderen beter om het aan te passen als een spel waarbij ze in stilte moeten zijn en ons moeten begeleiden. En zo kunnen ze beetje bij beetje, als passieve toeschouwers, observeren en doordrongen raken van de rust en stilte die yogabeoefening biedt.

Mensen van middelbare leeftijd kunnen het gebruiken om het hectische tempo van een intensieve werkdag af te remmen.

Het is ook belangrijk te vermelden dat de beoefening van yoga op oudere leeftijd kan helpen om lichamelijke problemen op te lossen. Bovendien is het een perfecte groepsactiviteit om sociale interactie te ontwikkelen en het gevoel van eenzaamheid te voorkomen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Wat is het beste tijdstip om yoga te beoefenen?

Yoga is niet alleen een discipline, maar een levensstijl

Yoga
Meditatie, yoga, diepe ademhaling en mindfulness zijn technieken die de cerebrale amygdala helpen ontspannen.

De oorsprong van yoga heeft bijna niets te maken met het gebruik en de aanpassing die tegenwoordig van deze kunst is gemaakt. In werkelijkheid is het ontstaan als een spiritueel systeem voor de ontdekking van de goddelijkheid in zichzelf – dat wil zeggen, het is heel heilig. Tegenwoordig heeft het echter geprobeerd een zekere zin voor introspectie en innerlijk zoeken te behouden.

In feite kan yoga een manier van leven worden en een manier om de individualiteit en de nauwe verbondenheid met het universum te begrijpen. In die zin wordt het hoogste gekend via het kleinste. Alle aandacht moet in zichzelf worden geplaatst om in de stilte de ware werkelijkheid van het eigen bestaan te ontdekken.

In die zin kunnen we yoga ook begrijpen als een zoektocht naar geluk. Deze discipline nodigt ons uit ons te ontdoen van alles wat overbodig is, van de opeenhoping van materiële voorwerpen tot gedachten of manieren van handelen die niet gezond zijn.

Yoga stelt harmonie en respect voor in het concept van het individu met alles wat hem of haar omringt. Het gaat om het ontdekken en liefhebben van het eigen bewustzijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tekur, P., Nagarathna, R., Chametcha, S., Hankey, A., & Nagendra, H. R. (2012). A comprehensive yoga programs improves pain, anxiety and depression in chronic low back pain patients more than exercise: An RCT. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2011.12.009
  • Rocha, K. K. F., Ribeiro, A. M., Rocha, K. C. F., Sousa, M. B. C., Albuquerque, F. S., Ribeiro, S., & Silva, R. H. (2012). Improvement in physiological and psychological parameters after 6months of yoga practice. Consciousness and Cognition. https://doi.org/10.1016/j.concog.2012.01.014
  • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.