Wat is het beste tijdstip om yoga te beoefenen?

Weet je wat het beste tijdstip is om yoga te beoefenen? En hoelang? In dit artikel beantwoorden we deze vragen.
Wat is het beste tijdstip om yoga te beoefenen?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 05 november, 2022

Yoga is een oude discipline die in India ontstaan is. Het doel van deze discipline is het zoeken naar evenwicht en geluk. Om dit te doen gebruikt iemand ontspannings- en meditatiepraktijken die hem of haar verenigen met zijn of haar spirituele kant. In dit artikel willen we details delen zoals hoe lang een yoga-oefening moet duren en wat het beste tijdstip is om yoga te beoefenen.

Door meer over deze techniek te weten te komen, zul je er het beste van kunnen profiteren, of je het nu in een groep of individueel beoefent. Laat je verleiden door yoga, dat een levensstijl is geworden voor mensen die zichzelf van binnen en van buiten willen verbeteren.

Hoe lang moet een yoga-sessie duren?

Zonsopgang is een prima tijdstip om yoga te beoefenen
Het is heel moeilijk om een tijdslimiet aan een yoga-oefening te stellen. Dat komt omdat je de oefening aan je behoeften kunt aanpassen.

Bijna door zijn essentie en aard zijn er geen strikte regels bij de beoefening van yoga. De ontwikkeling van deze discipline is iets dat heel individueel is.

Omdat het doel het zoeken naar evenwicht tussen geest, lichaam en ziel is, is het heel moeilijk om een tijdslimiet aan je oefening te stellen. Over het algemeen wordt yoga opgevat als een weg voor de lange termijn – dat wil zeggen als een levensstijl.

Daarom zou de beste optie kleine oefeningen zijn, meerdere keren per week, waarbij je rekening houdt met je individuele behoeften. Veel mensen kiezen voor sessies van 20 tot 30 minuten drie dagen per week.

Onderzoek

Dit is wat de bekende auteur Sam Dworkis aanbeveelt in zijn boek ExTension: The 20-Minute-a-Day, Yoga-Based Program to Relax, Release & Rejuvenate the Average Stressed-Out Over-35-Year-Old Body, bijvoorbeeld.

Anderzijds geeft een studie (Spaanse link), gepubliceerd door het tijdschrift Psychoperspectives, commentaar op de positieve effecten van yoga bij patiënten in afkickklinieken voor verslavingen. In dit geval duurden de sessies anderhalf uur, wat een getal is dat ver boven het “gemiddelde” ligt.

Ten slotte kunnen we ook het geval aanhalen van een proefschrift (Spaanse link) dat aan de Universiteit van Granada gepresenteerd werd en waarin de yoga praktijk geëvalueerd werd als middel om de aandacht en het leren van lagere school kinderen te verbeteren. Daartoe werden sessies van niet meer dan 45 minuten voor de kinderen gepland.

Zoals je ziet hangt de duur van de sessie af van veel factoren die met de deelnemers te maken hebben. Enkele daarvan zijn leeftijd, gezondheidstoestand, werkverplichtingen, en beschikbaarheid van vrije tijd, naast andere kenmerken. Het komt er dus op aan de hoeveelheid tijd te kiezen die voor jou en je doelen het beste werkt.

Misschien vind je dit artikel interessant:
De beste tijd van de dag om te eten, volgens de wetenschap

Wat is het beste tijdstip om yoga te beoefenen?

Yoga bij zonsopgang

Een ideaal tijdstip dat veel mensen kiezen om yoga oefeningen te doen is ‘s morgens. Voor ze aan de dagelijkse activiteiten en verplichtingen beginnen.

Op die manier helpt deze oefening om hun geest en lichaam op de best mogelijke manier te activeren, door ontspanningsoefeningen, meditaties, of enkele asana’s of houdingen te doen. Hoewel dit schema enige inspanning vraagt om vroeg op te staan, word je beloond door de energiebijdrage die het biedt!

Anderzijds zijn er ook mensen die het einde van de dag kiezen om een paar minuten yoga te doen. Bij deze keuze krijg je het voordeel dat zowel je geest als je lichaam tot rust komen van de hectiek van je dagelijkse bezigheden. Dankzij deze methode hebben miljoenen mensen problemen van slapeloosheid, stress en angst kunnen overwinnen .

Je kunt op ieder tijdstip yoga beoefenen

Een van de grote voordelen van de ontspannings- en meditatiepraktijken die yoga op elk moment biedt, is dat je de stortvloed van gedachten in je geest tot rust kunt brengen.

Een serene, rustige en vredige geest leidt tot meer heldere, ordelijke en samenhangende gedachten. Anderzijds, als het intellectuele centrum overweldigd of overbelast is, is het ingewikkelder om productief te zijn.

In deze zin ondersteunt de wetenschap de duizendjarige grondslagen van deze discipline. Zo wijst een studie gepubliceerd door Perceptual and Motor Skills (Engelse link) op de positieve effecten van yoga bij het verlichten van de symptomen van angst en stress.

Met een yogabeoefening proberen we al die mentale dialogen die zinloze energie verbruiken tot zwijgen te brengen. Het gaat erom de geest leeg te laten en je te concentreren op je eigen lichaam. Met deze innerlijke aandacht kun je contact maken met jezelf en naar je hartslag gaan luisteren.

Het is het beste om yoga beetje bij beetje met geduld te beoefenen

Yoga is een gewoonte die je kwaliteit van leven aanzienlijk kan verbeteren.

Yoga is geen discipline waarbij je in een paar dagen verbluffende resultaten kunt verwachten. De lichamelijke voordelen hebben tijd nodig om merkbaar te worden. Van de belangrijkste voordelen van yoga kunnen we er de volgende uitlichten:

  • Een betere cardiovasculaire gezondheid, dankzij de positieve effecten van meditatie. Dit wordt bevestigd door medische publicaties zoals een WebMD artikel (Engelse link).
  • Verhoogde elasticiteit en flexibiliteit, zoals gesteld in een studie gepubliceerd in het Journal of Sport and Health Research (Engelse link). Dit heeft invloed op de gezondheid van zowel spieren als gewrichten, en helpt zo blessures en pijn voorkomen.
  • Sterkere en meer gespierde spieren, volgens een artikel dat gepubliceerd werd in het Indian Journal of Physiology and Pharmacology (Engelse link).
  • Men gelooft dat de beoefening van yoga de werking van het zenuwstelsel kan verbeteren, al is er nog niet genoeg bewijs in dit verband.
  • Je verbrandt er calorieën mee, een voordeel dat, volgens een studie gepubliceerd door Yoga in Prevention and Therapy (Engelse link), ook te maken heeft met de sociale steun die yogagemeenschappen bieden.

Om alle hierboven genoemde redenen is het een goed idee om regelmatig yoga te doen, maar je moet wel een geduldige en kalme houding aannemen als je het begint uit te voeren. Het is het beste om het te benaderen als een levensstijl waarin je deze discipline als een dagelijkse activiteit integreert.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Yoga-fitness: wat is het en hoe kun je het beoefenen?

Drink voldoende water

Hoewel yoga een eenvoudige oefening lijkt of een met weinig lichamelijke inspanning, is het dat niet. Afhankelijk van de soort yoga die je gaat beoefenen, verbrandt het lichaam calorieën en verliest het vocht. Daarom is het heel belangrijk je lichaam goed gehydrateerd te houden en de hele dag door water te drinken, vooral tijdens je yogabeoefening.

Bedenk ten slotte dat sommige mensen geloven dat deze discipline ook een goede methode is om het lichaam te zuiveren. Door water te drinken zou je dus ook de afvoer van gifstoffen kunnen vergemakkelijken. Er zijn te veel voordelen om niet te proberen welk tijdstip op de dag jou het beste bevalt om yoga te beoefenen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.