Alles over Japans bloemgazon en hoe het te verzorgen

Je hele tuin decoreren met een kleurrijk lentegazon is mogelijk door te leren over Japans bloemgazon en hoe je het moet verzorgen.
Alles over Japans bloemgazon en hoe het te verzorgen

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 26 april, 2023

Kun je je de combinatie voorstellen van de intens groene mantel van een egaal gazon met de roze, gelige en witte tinten van verschillende bloemen? Het ziet eruit als een ideale tuin; dit is echter een heel eenvoudig te realiseren landschap. Je hoeft alleen maar uit te zoeken wat Japans bloemgazon is en hoe je het moet verzorgen.

Je hebt dit type bloemgazon waarschijnlijk wel eens gezien op verschillende particuliere erven of openbare plaatsen, want het is een grassoort die steeds vaker wordt gebruikt. Dit komt door het gemak waarmee het geplant kan worden, het basisonderhoud dat het vereist en vooral door de veelheid aan kleuren die het in de tuin brengt.

Ontdek wat Japans bloemgazon is

Japans bloemgazon is, eenvoudig gezegd, een combinatie van graszaden en verschillende bloemen die ontkiemen in een mengsel van kleuren. Daarom is het resultaat bij het planten van zaden van deze stijl een uniforme tuin waar de groene kleur in overvloed aanwezig is.

Het combineert echter roze, gele en witte tinten die de zaden van verschillende bloemen toevoegen. Sommige daarvan zijn klaprozen of madeliefjes, maar het bevat nog veel meer. Op deze manier brengt het Japanse gazon een zeer esthetisch karakter aan de ruimte waar het is geïnstalleerd, zodat het in verschillende particuliere en openbare tuinen (Spaanse link) te zien is.

Bovendien is het een weide met gemak van cultivatie. Het aanleggen van deze kleurrijke tuin is zeer eenvoudig en functioneel, omdat het zeer uniform groeit.

Naast de esthetiek bedekt Japans bloemgazon de oppervlakken zonder lege plekken achter te laten, terwijl het een grote weerstand biedt tegen alle soorten klimaten. Het geeft echter de voorkeur aan warme of tropische temperaturen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Citroengras of citronella: teelt en verzorging

De belangrijkste kenmerken van Japans bloemgazon

Japans bloemgazon
De bloemzaden die aan het gazon worden toegevoegd zijn meestal felgekleurd.

Om te weten waarom Japans bloemgazon ontkiemt met een aangenaam mengsel van kleuren, ideaal voor een siertuin, is het nodig om de belangrijkste kenmerken ervan te kennen.

Samenstelling

Omdat het een mengsel van zaden is, kunnen veel bloemen het geheel integreren. In het algemeen worden zaden van klaprozen, narcissen, leeuwenbekjes en madeliefjes geplaatst, die bijdragen aan de groene kleur van het gazon. Daarom is het gebruikelijk om een gazon te zien met gele, oranje, groene, rode en witte tinten.

Hoogte

Deze kleurrijke combinatie van bloemen en gras kan een hoogte bereiken tot 50 centimeter. Meestal is dat echter tussen de 30 en 50 centimeter.

Zaaien en bloeien van Japans bloemgazon

Hoewel het een grassoort is met een grote weerstand tegen verschillende klimaten en jaargetijden, vindt de belangrijkste ontwikkeling plaats in gematigde omgevingen. De bloei vindt meestal plaats tussen juli en oktober, dus wordt aanbevolen om tussen april en juni te zaaien.

De bloei treedt meestal ongeveer twee maanden na het planten op.

Tegelijkertijd groeit het gras gelijkmatig, de hele ruimte bedekkend en weinig of geen lege plekken achterlatend. Om deze reden wordt Japans bloemgazon vaak gebruikt in siertuinen of sportvelden (Spaanse link).

Oppervlakte en installatiemethode

Het is niet nodig om alle bestaande grasmatten te verwijderen om Japans bloemgazon te leggen. Het is een zeer veelzijdig gras dat in combinatie met andere grassen kan worden aangelegd. Bovendien kan het in elk gebied van de tuin worden aangelegd, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan gebieden waar het niet te veel wordt gemaaid, omdat de bloemen dan worden aangetast.

Japans bloemgazon planten en hoe het te verzorgen

Ondanks de esthetiek en het kleurrijke landschap dat het in de tuin brengt, is het planten van Japans bloemgazon heel eenvoudig. Het is voldoende om het basisgereedschap  en een set algemeen verkochte zaden te hebben.

1. Koop de zaden

Steeds meer mensen leggen dit type gazon aan, dus wordt het op grote schaal op de markt gebracht. Japanse grasvarianten zijn verkrijgbaar in veel kwekerijen, tuinwinkels, of in webshops.

Ze vereisen geen voorplantproces, behalve kits die worden geleverd met verdichte kokossubstraattabletten. In dat geval vul je een bak met water en laat je ze weken.

2. Roer het substraat

Het is niet nodig om veel aan het substraat te doen, maar het moet wel een beetje geroerd worden zodat het niet zo compact is. Het is nodig om wat kleine scheurtjes te genereren die het inbrengen van de zaden en hun latere ontkieming mogelijk maken.

3. Plant de zaden

Het plaatsen moet niet op grote diepte gebeuren. Het is voldoende om de zaden tot een halve centimeter of een centimeter in te brengen en ze goed te bedekken met een substraat. Maak verschillende gaten en steek in elk gat drie tot vijf zaden.

4. Handhaaf de ideale vochtigheid

Om de ontkieming in het eerste stadium te bevorderen, is het nodig de vochtigheid van het substraat delicaat te handhaven met behulp van een sproeier. Voorkom dat de zaden zich van plaats naar plaats verplaatsen en vooral dat de grond waterig wordt.

5. Houd de temperatuur in de gaten

Tijdens het kiemproces wordt de temperatuur wat gevoeliger. Ideaal is een temperatuur van ongeveer 25 graden Celsius en voortdurend direct zonlicht moet worden vermeden.

Het belangrijkste is echter dat perioden van vorst en plotselinge temperatuurschommelingen worden vermeden. De zaden moeten worden beschermd tegen koud weer, vooral in de eerste twee weken van het planten.

Bevalt dit artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe maak je je tuin klaar voor de zomer?

Hoe Japans bloemgazon te onderhouden?

Een gazon
Het visuele uiterlijk van Japans bloemgazon is opvallend en de kleuren sieren de tuinen.

Net zoals het planten eenvoudig is, is de dagelijkse verzorging ervan dat ook. Eenmaal gegroeid heeft Japans bloemgazon een grote weerstand tegen verschillende weersomstandigheden en vergt het niet veel onderhoudstijd.

  • Snoeien. Het moet niet vaak gemaaid worden, omdat de bloemen ervan aangetast kunnen worden.
  • Water geven. Geef het sporadisch water (Spaanse link), tenzij er een droog seizoen is. Verhoog in dat geval de frequentie.
  • Temperatuur en droogte. Japans bloemgazon verdraagt bijna elke temperatuur heel goed, behalve vorst. Het is ook bestand tegen droogte, zolang de waterfrequentie wordt verhoogd.
  • Winter. Het is normaal dat tijdens de wintermaanden de kleurrijkste bloemen verdwijnen of geel worden. Als de lente aanbreekt, hervatten ze hun pracht en praal.

Japans bloemgazon en een mooi gazon

De buitenkant van het huis bedekken met Japans bloemgazon voegt een kleurrijke, lenteachtige sfeer toe. Met slechts een paar stappen in het planten ervan en een zeer eenvoudige verzorging is het mogelijk om te kiezen voor een vrolijke en functionele optie die je hele gazon er prachtig uit laat zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arango, Anthony, Ascencios, David, Meza, Karem, & Pino, Edwin. (2021). Efecto de la frecuencia de riego en la calidad del césped americano utilizando sistema de riego por goteo subterráneo controlado vía internet. Idesia (Arica), 39(3), 21-31. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292021000300021
  • Galli, M., Carponi, M. S., Reinoso, P. D., Laurencena, M. I., Butus, M., & Scorciapino, C.  (2007). Césped deportivo: comportamiento del cultivar AZ-1 de Pennisetum clandestinum  Hochst. ex Chiov. (kikuyo). Paraná, Entre Ríos, Argentina. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, XXXIX(2),81-90.[fecha de Consulta 29 de Enero de 2023]. ISSN: 0370-4661. Recuperado de:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382837654010
  • Jáuregui Vera, M. Á. (2017). Factores de riego en tres especies de césped en las áreas verdes de la UNALM. Universidad Nacional Agraria La Molina. Universidad Nacional Agraria La Molina. Retrieved from http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/20.500.12996/3365
  • Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines [en línea]. Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/459

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.