Hoe maak je thuis een boeket bloemen: een stap-voor-stap handleiding

Heb je er ooit aan gedacht om zelf een boeket bloemen te maken? Wij hebben hier de verschillende stappen voor je!
Hoe maak je thuis een boeket bloemen: een stap-voor-stap handleiding

Laatste update: 23 februari, 2023

Het maken van een boeket bloemen is handig om kamers in huis te versieren, om een cadeau aan te bieden of gewoon om te vermaken. Hoewel veel mensen ervoor kiezen om de arrangementen te kopen, kun je met een beetje creativiteit prachtige boeketten maken, alsof ze door een bloemist zijn klaargemaakt.

Om de samenstelling van deze decoratieve elementen harmonieus te laten zijn, is het nodig om na te denken vanaf het motief tot het soort planten dat geïntegreerd moet worden. Je hebt niet veel materialen of diepgaande kennis van bloemsierkunst nodig.

Lees verder en neem kennis van een gedetailleerde gids voor het ontwerpen van een mooi boeket.

Thuis boeketten maken: een vleugje schoonheid om cadeau te geven of om te versieren

Een boeket is een set of een bos natuurlijke of kunstbloemen. Behalve knoppen bevat het ook gebladerte en andere accessoires: linten, papier en zelfs snoepjes.

In de loop der tijd zijn boeketten veranderd en zijn er stukken in verwerkt die breken met het traditionele schema van alleen maar bloemen verzamelen. Maar typische arrangementen raken niet uit de mode; in feite vallen ze in de categorie vintage, zoals zoveel trends uit het verleden die terugkomen in het heden.

Bloemstukken zijn een manier om te spreken zonder woorden te gebruiken, om gevoelens uit te drukken die niet strikt romantisch zijn en om vreugde te brengen in de plaatsen die ze ontvangen. Waarom zou je dan niet leren hoe je ze maakt? Als je weet hoe je een boeket bloemen maakt, bespaar je het geld dat je in een bloemenwinkel zou uitgeven.

Waar je aan moet denken voordat je thuis een boeket maakt

Man met boeket bloemen
In het collectieve onbewuste staat een boeket bloemen voor romantische liefde. Maar er zijn veel meer toepassingen voor dit type arrangement.

Hoewel het thuis maken van een boeket eenvoudig is, moet je niet meteen tot actie overgaan zonder rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Vulling: door het boeket te vullen geef je volume. Vaak worden bloemstokken, eucalyptus en andere bladeren gebruikt.
 • Vormgeving: deze bestaat uit de stijl die je aan het boeket wilt geven. Een arrangement voor geliefden is heel anders dan wat je zou doen voor een boeket om bijvoorbeeld het huis te versieren.
 • Vorm: verwijst naar de structuur van de stelen, want die kunnen sterk of zwak zijn. Het omvat ook de weerstand van de bloemen en hun uiterlijk. Er is variatie en je moet er rekening mee houden om het boeket aan te passen.
 • Hoeveelheid: het is het aantal exemplaren in een boeket. Over het algemeen worden 3 tot 5 soorten bloemen gebruikt, waarbij je ervoor zorgt dat de meeste van hen overeenkomen met een ronde vorm en de verticale of die met verschillende vormen op de achtergrond plaatst.
 • Kleuren: de harmonie van tonen is essentieel om het boeket te laten schitteren. Ga je voor de traditionele snit, dan brengen de kleuren van hetzelfde gamma het arrangement in evenwicht. Je kunt ook risico’s nemen met combinaties.

Een tip van AD Magazine is om de kleur van de bloemen af te stemmen op de gelegenheid. Bijvoorbeeld rood voor liefde, wit voor zuiverheid en geel als symbool van vreugde. Andere betekenissen kun je ontdekken in de Woordenlijst van bloemen (Engelse link).

Kijk ook eens naar dit artikel:
Hoe maak je een sierkaars met lavendelbloemen?

Stap voor stap: we leren je hoe je thuis een boeket bloemen maakt

Bloemen
Gebruik de madeliefjes om in het midden te plaatsen, want hun harde stelen geven stevigheid aan het boeket.

Laten we nu aan de slag gaan. Pak de materialen die we hierna zullen aangeven en voer de stap voor stap uit om thuis een boeket bloemen te maken.

Je hebt het volgende nodig

 • Lint.
 • Karton.
 • Touw.
 • Snoeischaar.
 • Loof, waaronder takken en bladeren.
 • 10 tot 20 bloemen, waaronder madeliefjes, lelies, anjers en bruidssluier.

1. Maak de exemplaren schoon

Zodra je de bloemen voor je boeket hebt uitgezocht, ga je over tot het schoonmaken ervan. In deze stap verwijder je de verwelkte bladeren en het onderste deel van de steel.

Vergeet bij rozen niet de doornen te verwijderen. Het doel is om ze zonder ongemak te hanteren.

Als je bloemen ontsmet, voorkom je ook microbiële activiteit die hun vaasleven verkort, want bacteriële organismen verstoppen de stelen en maken het moeilijk voor water om erin te komen, zoals uitgelegd door de Texas State Florist Association (Engelse link).

2. Schik de stukken

Schik de bloemen horizontaal op een tafelblad om de hoogte te controleren en te ontdekken welke hard of zacht gesteeld zijn. Ze moeten allemaal even groot zijn, dus snijd ze voor dit doel af.

Laat ze ondertussen rusten in een bak met water. Profiteer ook van deze inspectie om de grootste bloem te plaatsen en die tot het middelpunt van de schikking te maken.

3. Begin met monteren

De eerste bloemen in het boeket zijn die met harde stelen, zoals madeliefjes. Terwijl je de exemplaren in elkaar spiraalt, verwerk je stukjes vulmiddel.

Neem dan 5 bloemen om de omtrek te maken, waarbij je lage lagen in een cirkel vormt. Draai wat je als boeket draagt als je stukjes toevoegt, om het in elkaar zetten te vereenvoudigen. De techniek is om de bloemen naar je toe te plaatsen en de steel naar buiten te laten wijzen.

4. Integreer de zachte stelen

Kind ruikt aan een madeliefje

Na de eerste ronde en met een configuratie in zicht, voeg je de bloemen met zachte stelen toe die de rol van achtergrond zullen spelen. Wissel de gekozen soorten af met de soorten die je als hoofdbloemen hebt gedefinieerd.

5. Invullen

Gebruik de bruidssluier om de creatie in te vullen en dynamiek te geven. Vul aan met eucalyptus, naar eigen smaak. Maak gebruik van het groen om de natuurlijkheid van het boeket te benadrukken.

6. Bind

Bind het onderste deel van de bloemen vast met het jutetouw. Als het boeket is samengesteld en gebonden, controleer dan of de stelen gelijk liggen; zo niet, knip dan het teveel af. Bied op dezelfde manier de afwerking om je boeket te personaliseren.

7. Inpakken of in een vaas zetten

Neem tot slot het vel houtpapier en knip minstens 40 centimeter af. Wikkel het boeket in en zet het vast met het lint. Mocht je geen papier willen, omdat het boeket voor een vaas is, vul dan de bak met vers water en zet de bloemen erin.

Welke bloemen moet je kiezen om thuis een boeket te maken?

Een aanbeveling om thuis boeketten te maken is om de soorten te gebruiken die je in je tuin hebt. Aangenomen wordt dat je plant wat je mooi vindt en de nodige zorg verleent, zodat je van tevoren weet dat de voor het boeket gekozen exemplaren in goede conditie zijn.

Seizoensbloemen zijn ook een goed alternatief, omdat ze goedkoper zouden zijn omdat ze in volle bloei staan. Kies in elk geval altijd exemplaren die er jong uitzien en overeenkomen met je smaak. Ben je na al deze tutorial enthousiast over het samenstellen van je eerste boeket?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.