Alles over het gebruik van Mod Podge

Mod Podge is een van de meest functionele lijmsoorten voor decoratief werk en kan in dezelfde toepassing afdichten en polijsten. Leer er hier in dit artikel meer over!
Alles over het gebruik van Mod Podge

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je je hebt afgevraagd hoe je die glanzende, gladde papieren decoraties op borden, lijsten of meubels kunt krijgen, dan is het antwoord door het gebruik van Mod Podge. Het is een witte lijm met de mogelijkheid om in dezelfde toepassing te lijmen, af te dichten en te vernissen.

Dit product heeft een decoratieve en beschermende functie als het om een verscheidenheid aan materialen gaat, waaronder hout, papier en stof. Het is bovendien gemakkelijk in gebruik en het bevat geen giftige elementen.

Het is vooral een onmisbaar hulpmiddel voor decoupage, een decoratietechniek op basis van stukjes papier. Afhankelijk van het type afwerking dat je wenst en het materiaal waarmee je gaat werken, is er een grote verscheidenheid aan opties.

De soorten Mod Podge en hun effecten

Het standaard of klassieke type Mod Podge is het meest veelzijdig en je kunt het voor de meeste items gebruiken die we hebben genoemd. Het is in drie versies verkrijgbaar namelijk:

  • Mat: met een meer dekkende afwerking.
  • Glanzend: vergelijkbaar met gewone lijm.
  • Satijn: dat een tussenliggend of halfglanzend effect geeft.

Het gebruik van Mod Podge kan echter zeer divers zijn, zowel in interieur- als exterieurelementen. Voor meer specifieke materialen, zoals keramiek of glas, zijn er speciale formules die daarbij passen.

De soorten Mod Podge

  • Papier. Hoewel de klassieke formule van toepassing is op papier, is het gebruik van deze speciale Mod Podge voor meer geavanceerde technieken, zoals scrapbooking ontworpen. Het verlengt de houdbaarheid en voorkomt vergeling van de pagina’s.
  • Penseelstreek. Het belangrijkste kenmerk van deze lijm is het getextureerde en dimensionale effect dat een artistieke uitstraling geeft alsof het met de hand is geschilderd.
  • Stof. Deze substantie is ideaal om voor stoffen te gebruiken om deze op andere ondergronden te hechten. Je kunt het voor het snijden of knippen op het product aanbrengen om rafelen te voorkomen.
  • Buiten. Bedoeld voor projecten die buiten verblijven. Hoewel het een grotere weerstand tegen vocht heeft, kun je aan het einde voor meer duurzaamheid een gespecialiseerde sealer aanbrengen.
  • Megaglitter. Dit is een vaatwasmachinebestendige formule, dus voor materialen zoals hout, glas of keramiek geschikt. Het eindresultaat is een object met glitter dat uit vier verschillende microdeeltjes bestaat.

Meer handige soorten Mod Podge

  • Antiek. Dit werkt een beetje als een retrofilter van social media. Het heeft een bruine tint en matte afwerking die een vintage look creëert voor objecten die je een antiek gevoel wilt geven.
  • Harde laag. Deze Mod Podge-formule heeft een sterke satijnen afwerking die voor een grotere duurzaamheid zorgt. Het is ideaal voor meubels, omdat krassen en vlekken veel minder opvallen.
  • Glinsteren. Voor liefhebbers van het regenboogeffect bereikt deze formule precies dat met hologramstukken en een sterke glans die met elke laag toeneemt.
  • Vaatwasmachinebestendig. Dit is een andere soort die geschikt is voor buiten en op glas, metaal of keramiek werkt. Het zorgt voor een glanzende afwerking. Je kunt je producten met de hand of in de vaatwasser wassen, zolang je het maar voldoende tijd geeft om uit te harden. De aanbevolen uithardingstijd is 28 dagen.
  • Foto-overdracht. Gemaakt om te knutselen met foto’s, zowel zwart-wit als kleur. Het is het beste om dit met een laserfotokopie van de originele afbeelding te doen. Het werkt goed als je het op hout of canvas hecht.
  • Dimensionale magie. Ten slotte is de naam voor deze variëteit aan het lichte driedimensionale effect te danken. Het heeft een harsachtige afwerking, waardoor het ideaal is voor sieraden of papier.

Het gebruik van Mod Podge voor decoupage

Vrouw decoreert een hartvormig doosje

Zoals je wellicht weet, is decoupage een techniek om objecten (meestal hout of porselein) met geknipte stukjes papier en stof te decoreren. Zowel voor het lijmen als voor het aflakken van deze stukken is Mod Podge het product bij uitstek.

Het bereikt een handgeschilderd effect waardoor het ideaal is voor gebruik in deze projecten. Een aantal van de objecten waarop je decoupage kunt toepassen, kunnen onder andere het volgende zijn:

De materialen die je nodig hebt

Enkele fundamentele elementen voor het uitvoeren van deze techniek zijn een projectoppervlak, je keuze voor een Mod Podge-formule, papier of stof voor de uitsparingen en acrylverf.

Wat gereedschap betreft, zijn kwasten met zachte, gladde haren ideaal om de lijm gelijkmatig te verdelen. Een schaar, een potlood en een liniaal zijn ook nodig om de tekeningen op het gewenste oppervlak te markeren.

Het is belangrijk om de kwasten direct na gebruik schoon te maken. Op deze manier verwijder je de lijmresten en voorkom je dat deze de kwasten hard worden als ze opdrogen. Het enige dat je nodig hebt, is een gewoon schoonmaakmiddel en niet-schurende zeep om de klus te klaren.

5 stappen om met Mod Podge decoupage te maken

1. Kies het oppervlak

Voordat je begint, moet je het basismateriaal selecteren waarmee je wilt werken. Enkele van de meest voorkomende zijn hout, papier-maché, blik, karton, glas en een aantal soorten plastic. Afhankelijk van de optie die je kiest en de look die je wilt, selecteer je de meest geschikte Mod Podge-formule.

2. Bereid de materialen voor

De volgende stap is de opstelling van je decoratieve elementen. Bij stof dien je deze vooraf te wassen en te strijken. Geef het bovendien een laag Mod Podge voordat je gaat knippen. Wat het papier betreft, hoewel elk type papier kan worden gebruikt, is het het beste om voor een dikkere variant te kiezen.

3. Knippen of snijden en lijmen

Zodra de materialen klaar zijn, snij of knip je de elementen op de gewenste maat. Om ze aan het oppervlak te hechten, kun je potloodtekeningen maken en de ruimtes omlijnen. Smeer de eerste laag Mod Podge erop en spreid deze goed uit om alle luchtbellen te verwijderen.

4. Plaats je materialen

Vrouw gebruikt mod podge op een blikje

Plaats je materialen voorzichtig op het oppervlak, nadat de lijm goed is verdeeld. Zorg ervoor dat je het zo nauwkeurig mogelijk aanbrengt, want de lijm is sneldrogend en het zal moeilijk zijn om ze te verplaatsen als ze al op hun plaats zitten.

5. Breng de toplaag aan

Strijk de elementen glad met een roller totdat er geen luchtbellen of kreukels meer te zien zijn. Breng vervolgens, na 20 minuten drogen, de toplaag van Mod Podge aan om de karakteristieke vernis en glans te verkrijgen. Twee of drie lagen zijn voldoende, maar er moet altijd voldoende tijd tussen zitten om te drogen.

Laatste tips

Vergeet ten slotte niet om voor een betere hechting lijm aan beide contactzijden van het projectoppervlak aan te brengen. Hoewel Mod Podge waterbestendig is, is het geen volledig waterdicht product. Als het onder water staat, kan het geruïneerd worden. Je moet het daarom snel laten drogen, en formules gebruiken die bedoeld zijn voor buiten en voor contact met vloeistoffen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.