Ontdek deze leuke ideeën voor oude notitieboeken!

We geven je hier enkele ideeën hoe je oude notitieboeken kan gebruiken die bij jou thuis rondslingeren. Misschien bevatten ze zelfs nog wat leven. Je zal ze echt leuk vinden!
Ontdek deze leuke ideeën voor oude notitieboeken!

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Gooi jij meestal de oude notitieboeken weg die je overal in je huis vindt? Wist je dat je het niet gebruikte papier die deze boeken nog steeds bevatten nog kan gebruiken?

Tegenwoordig zijn we milieubewust. Het is dan ook belangrijk dat je probeert om zoveel mogelijk te doen met de materialen die je hebt. Dat is ook het geval wanneer ze uiteindelijk een ander doel dienen.

De meeste mensen zijn gewend om bij het begin van elk schooljaar een nieuwe voorraad schriften te kopen. Toch zijn mensen zich er van bewuster dat ze beter kunnen recyclen. Als je nog wat extra papier van vorig jaar hebt of je wil vermijden dat je allemaal nieuwe voorraden moet kopen, dan kan een beetje hergebruik de oplossing zijn.

Eigenlijk is het ook een geweldige manier om geld te sparen. Tegelijkertijd leer je jouw kinderen om bewust te zijn van het milieu. Je hoeft er ook niet te veel tijd in te investeren. Het kan zelfs een activiteit voor de hele familie worden.

Waarom probeer je het eens niet? Je zal het echt leuk vinden te ontdekken hoe je alles kan hergebruiken, zelfs oude notitieboeken.

Maak een gepersonaliseerd schooljaarboek

Maak een gepersonaliseerd schooljaarboek

Wie zegt dat een schooljaarboek het formele model moet zijn dat je op school koopt? Het is waar dat ze er leuk uitzien en veel aandacht trekken. Alternatieve ideeën worden echter populairder vooral omdat mensen proberen om recycleren aan te moedigen.

Die oude schriften met bladzijden vol klasnotities, tekeningen en ondervragingen zijn een geweldige manier om een gepersonaliseerd jaarboek te maken.

 • Je hoeft alleen maar op de notities op elke bladzijde foto’s van het schooljaar van je kind aan te brengen.
 • Gebruik goede lijm en versier de randen met gekleurde pennen en potloden als je dat wilt.

Een receptenboek maken met oude notitieboeken

Een receptenboek maken met oude notitieboeken

Je hebt geen Rolodex nodig voor die recepten die je uit kranten en tijdschriften knipt. Nu kan je profiteren van de materialen die je niet volledig gebruikt hebt zoals:

Je kunt ook bladen gebruiken waarop al tekst staat. Hierop plak je dan de recepten die je uit andere bronnen haalt. Als het schrift lege bladen papier heeft, dan kan je iets opschrijven dat met de recepten verband houdt zoals:

 • persoonlijke tips
 • ervaringen met het recept
 • variaties die jij verzonnen hebt
 • enzovoort

Een plakboek gemaakt uit oude notitieboeken

Een plakboek gemaakt uit oude notitieboeken

We laten de meeste oude notitieboeken ergens in het huis in een kast achter. Waarom doe je niet het voorstel om samen met jouw kind een plakboek te maken? Het is niet duur. Bovendien is het een leuke activiteit die je kan delen met je kinderen en vrienden.

Je kan op veel verschillende manieren een plakboek maken. Het hangt af van wat jij verkiest:

 • Je kan lege bladen uit meerdere ongebruikte schriften gebruiken. Maak een gepersonaliseerde mini-boek met herinneringen, plannen, leuke ideeën om te delen, enzovoort.
 • Wat je ook kan doen, is gewoon de extra bladzijden van notitieboeken versieren met boodschappen die je aan je naaste vrienden geschreven hebt. Je zal als resultaat een verzameling mooie wensen en leuke zinnen hebben.

Ook dit is een interessant artikel:
Vrouwen en het syndroom van de bijenkoningin

Van oude notitieboeken naar nieuwe

Van oude notitieboeken naar nieuwe

In een mum van tijd kan je jouw oude notitieboeken veranderen in nieuwe. Je kunt online vele handleidingen vinden hoe je dit kan doen, omdat het zo belangrijk is om papier te recyclen.

Het idee is om bladen ongebruikt papier uit meerdere verschillende schriften te verzamelen. Daarna voeg je ze samen in een nieuwe map.

Als je spiraalschriften gebruikt, dan is het zelfs nog gemakkelijker. Verwijder de spiraal, trek de lege bladen eruit en berg ze in een nieuw boek op. Dat kan op zich een ander notitieboek zijn of een boek dat je thuis zelf met karton gemaakt hebt.

Zijn de schriften geniet, dan verwijder je voorzichtig de lege bladzijden. Maak ze vast met een kleine draad of een dunne kabel. Het ontwerp van de kaft laten we volledig over aan jouw creativiteit.

Hoe je thuis papier kan recycleren

Hoe je thuis papier kan recyclen

Staan beide kanten van het blad papier vol met jouw teksten? Lijkt het alsof er geen enkele manier is om het te hergebruiken? Als je het vorige idee niet aantrekkelijk vindt, probeer dan de volgende methode om thuis papier te recycleren.

 • Knip alle bladen papier die je niet langer nodig hebt in kleine stukjes. Doe ze daarna in een kom met heet water.
 • Zodra ze volledig doorweekt zijn, breng je ze dan in kleine hoeveelheden over in een blender. Mix alles tot je een gladde pasta hebt.
 • Giet het mengsel daarna in een fijnmazig vergiet om het overtollige water af te voeren. Leg dan alles op een katoenen doek zodra het begint te drogen.
 • Het papier dat je op die manier verkrijgt, zal niet volledig wit of glad zijn. Het zal er echter wel ambachtelijk uitzien.
 • Je kan het mengsel ook kleuren met enkele druppels plantaardige kleurstof.

Gerecycled papier thuis maken is een volmaakt middel voor een brede waaier aan ambachten. Het is ook ideaal papier waarop kleinere kinderen krabbels kunnen schrijven.

Heb jij nog andere ideeën hoe je oude notitieboeken kan hergebruiken? We nodigen je uit jouw verbeelding en creatieve vaardigheden uit te testen. Profiteer van de voorwerpen bij jou thuis die nog steeds een beetje nuttig leven in petto hebben. Succes!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.