Hoe je krassen in de vloer kan verwijderen

Voor degenen die op de vloeren van hun huis letten, zijn krassen het ergst. Maar geen paniek: we zullen wat tips delen over hoe je van ze af kunt komen of ze in elk geval kunt verbergen.
Hoe je krassen in de vloer kan verwijderen

Laatste update: 13 juli, 2018

Krassen kunnen je gemoedsrust verstoren als je je huis vlekkeloos wilt houden. Toch is het geen reden om overdreven te reageren. Je kunt krassen in de vloer verwijderen door deze stappen te volgen. Zie het met je eigen ogen!

Krassen in de vloer hebben de neiging zich na verloop van tijd te vermenigvuldigen. Sommige worden veroorzaakt door specifieke gebeurtenissen, zoals het verplaatsen van meubels, terwijl andere zich voordoen zonder dat wij het ons zelfs maar realiseren. Wanneer? Wanneer je een stoel verplaatst, wanneer er huisdieren bij je thuis komen of zelfs wanneer er een steentje onder je schoen blijft hangen.

Als men ze opmerkt, dan denken veel mensen dat hun vloeren permanent verwoest zijn en dat niets dit lelijke detail kan oplossen. Maak je echter geen zorgen: we laten je een aantal eenvoudige manieren zien om krassen in de vloer te verwijderen.

5 manieren om krassen in de vloer te verwijderen

1. Ondiepe krassen op een hardhouten vloer

Woonkamer met donker houten vloer
Hardhouten of parketvloeren zijn, zodra ze gelegd zijn, goede kandidaten voor krassen. Om oppervlakkige krassen in de vloer te verwijderen, heb je een meubelstift nodig in dezelfde kleur als die van je vloer. Je kunt ze bij de meeste bouwmarkten kopen. Zodra je het hebt, volg je de onderstaande stappen:
 1. Verwijder stof en vuil door het gebied van de kras schoon te maken met een zacht vochtig doekje.
 2. Test de stift op een plek waar hij niet meteen zichtbaar is, zodat je kan controleren of hij de juiste kleur heeft.
 3. Kleur de kras met de punt van de stift totdat deze dezelfde kleur heeft als de rest van de vloer.

2. Ondiepe krassen op laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn een goedkoper alternatief voor houten vloeren en kunnen gemakkelijk krassen. Daarom is het belangrijk om een ​​strategie te hebben om deze tekortkomingen aan te pakken. Dat is waar deze oplossing komt kijken:

 1. Nadat het gebied met de kras goed is schoongemaakt, gebruik je een wasstaaf om het te vullen. Deze wasstaven worden meestal geleverd met een reparatieset voor de vloer.
 2. Reinig eventuele overtollige was en strijk het gebied glad met een vochtige doek.
 3. Laat 24 uur drogen.
 4. Neem een ​​beetje hout-stopverf (deze zit ook bij de reparatieset) en vul de kras tot het niveau met de vloer.
 5. Reinig overtollige stopverf met een doek of lap.

3. Diepe krassen in een hardhouten vloeren

Vloer in de olie zetten
Deze zaken zijn iets ernstiger. Het is nog steeds mogelijk om de situatie op zijn minst gedeeltelijk te verbeteren. Om dat te doen, heb je houtvuller nodig in dezelfde kleur als je vloer. Volg deze stappen:
 1. Reinig het beschadigde gebied met een vochtige doek. Spoel en herhaal het proces om het volledig schoon te maken.
 2. Als je vloer een extra laag polyurethaan of vernis heeft, veeg het gebied dan schoon met een oplosmiddel om het te verwijderen. Veeg het gebied vervolgens opnieuw af met de vochtige doek en laat het drogen.
 3. Breng een beetje houtvuller aan met je wijsvinger en spreid het uit over het beschadigde gebied. Maak je geen zorgen als je te veel hebt gebruikt, je kunt later het overtollige verwijderen.
 4. Laat het minstens een dag drogen.

Als je geen zin hebt om deze methode te gebruiken of als je bang bent om je vloer te ruïneren, dan kun je altijd een professional inschakelen om het voor je te doen. Maak je echter geen zorgen, de procedure is eenvoudig.

4. Het verwijderen van krassen in graniet

Vrouw maakt de vloer schoon
Granieten vloeren zijn een kenmerkend onderdeel van oudere huizen. Deze vloeren voegen, indien op de juiste manier gelegd en onderhouden, een onmiskenbare vleugje schoonheid toe aan elke atmosfeer.

Hun weerstand en duurzaamheid maken het echter niet immuun voor krassen. Ze kunnen worden beschadigd door het verplaatsen van meubels of door zware voorwerpen die erop zijn gevallen. Helaas moet je voor deze gevallen een professional inschakelen.

Daarentegen kunnen ondiepe krassen of vlekken, die normaal zijn bij deze vloeren, worden verwijderd. Als je jezelf kan vinden in dit probleem, dan raden we de volgende stappen aan:

 1. Reinig zoals altijd het beschadigde gebied met een natte doek om vuil te verwijderen. Laat het drogen.
 2. Breng op de kras polijstpasta aan. Volg de instructies op de verpakking van de pasta.
 3. Polijst de kras met fijne staalwol. Begin heel voorzichtig om te voorkomen dat je het gebied nog meer beschadigt en blijf dit een paar minuten doen.
 4. Test de granieten afdichting na het polijsten. Als je een paar druppels op het oppervlak laat vallen en ziet dat ze na een paar minuten uitgespreid zijn, dan is het tijd om de sealer opnieuw op het graniet aan te brengen.

Het onderhouden van mooie vloeren is hard werken, aangezien elk incident hen kan beschadigen. Toch is het iets dat je zelf kunt doen met behulp van deze eenvoudige methoden om krassen van je vloeren te verwijderen, ongeacht waardoor ze gemaakt zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.