Gewoon alles achterlaten, ik heb er vaak over gedacht

Soms is alles achterlaten helemaal geen teken van lafheid, maar juist het compleet tegenovergestelde. Wanneer de dingen die jou omringen vijandig beginnen te worden, dan is het tijd om je leven ten goede te veranderen.
Gewoon alles achterlaten, ik heb er vaak over gedacht

Laatste update: 28 december, 2018

Alles achterlaten betekent niet dat je een einde moet maken aan alles wat er zich nu in je leven afspeelt. Deze gedachte hoeft helemaal niet altijd een negatieve of fatalistische connotatie te hebben. Soms kan het ook gewoon worden uitgesproken met een diepe zucht, alsof je verlangt naar iets nieuws.

Alles achterlaten is soms precies hetzelfde als opnieuw beginnen. De uitspraak “alles achterlaten” kan op zichzelf daarom een hoop verschillende, interessante dimensies omvatten.

Herstarten betekent opnieuw beginnen, je eigen essentie bewaren, maar jezelf tegelijkertijd de kans geven om een stap in de richting van het onbekende te zetten. Hier is moed voor nodig en het kan soms zelfs noodzakelijk zijn.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om een ruzie of een moment van zwakte op te vatten als een teken dat je alles gewoon maar achter moet laten. Dit is doorgaans niet het juiste om te doen.

Met dit artikel willen we je daarom voorzien van een beetje begeleiding tijdens die moeilijke momenten. Tijdens momenten van persoonlijke crisis kan verandering soms de beste oplossing zijn voor een diep en onherstelbaar gevoel van ongeluk. Jouw voornaamste doel zou altijd hetzelfde moeten zijn:

 • jezelf verbeteren als mens
 • zorgen voor je emoties
 • je op je gemak kunnen voelen met de persoon die je bent
 • zorgen dat je je eigen welzijn onderhoudt.

Hieronder geven we je een paar tips om dit doel in stand te houden.

Wanneer alles achterlaten de enige optie is

Op sommige momenten kun je je net een boot voelen die aan de wind en de stroming is overgelaten. Het lijkt alsof de stroming van het leven jou in de tegenovergestelde richting stuurt en je helemaal nergens meer controle over hebt. Denk bijvoorbeeld aan situaties als:

 • Een baan die jouw rechten als persoon schendt.
 • Een pijnlijke en giftige relatie waarin je al je zelfvertrouwen verliest.
 • Deel uitmaken van een familie die geen respect voor je heeft en die jou niet waardeert.

De bovenstaande voorbeelden zijn alledrie een perfecte omschrijving van die lastige situaties die getekend worden door frustratie en ontmoediging.

Wanneer je huidige situatie jouw leven belemmert, dan is het noodzakelijk om hier iets aan te doen. Het is noodzakelijk om dag in dag uit ‘nee’ te zeggen tegen het verloochenen van jezelf, tegen het opofferen van je waardigheid tot er niets meer van je over is.

Op sommige momenten in het leven is het nu eenmaal noodzakelijk om dit te doen en zit er niets anders meer op dan alles achter te laten.

Wanneer alles achterlaten de enige optie is

Hoe je kunt bepalen of je deze stap wel of niet moet zetten

Zoals we aan het begin van dit artikel ook al aangaven, is het niet de bedoeling om elk lastig moment in je leven aan te grijpen als excuus om zo’n permanente verandering te maken.

Iedereen heeft weleens een onenigheid met de mensen om zich heen. Daarnaast zal het ook zo zijn dat het ene moment lastiger zal zijn dan het andere, van fricties op het werk tot die klassieke ups en downs tussen jou en je partner.

Ingewikkelde momenten dienen soms als de perfecte persoonlijke uitdagingen die je moet leren te overwinnen. Er zijn echter genoeg manieren om erachter te komen of het de bedoeling is om door te blijven vechten of juist om jezelf voor te bereiden om alles achter te laten.

 • Graaf in je wortels, je ware essentie. Hoe ingewikkeld je leven op dit moment ook is, jouw innerlijke stem zal altijd in staat zijn om aan te geven of het het waard is om nog door te blijven vechten.
 • Als je een relatie hebt, dan is het belangrijk om een aantal verschillende aspecten te analyseren. Probeer na te gaan of jouw partner evenveel moeite, dromen en emoties heeft geïnvesteerd als jij.
 • Kijk naar de balans in jouw relatie. Als jij in ruzies altijd aan dezelfde kant staat, als je altijd degene bent die inschikt voor de tranen of de aanvallen, dan heb je vrijwel geen andere keuze.

Als er geen sprake is van respect, dan is ook de liefde niet oprecht. En als de liefde niet oprecht is, dan is het tijd om opnieuw te beginnen. Alles achterlaten is dan de enige optie.

Alles achterlaten is een moedige daad

Alles achterlaten: een moedige daad

 • Als iemand niet van jou houdt, ga dan niet zitten smeken om zijn liefde.
 • Wanneer je merkt dat de band die je met bepaalde familieleden hebt is voortgebouwd op emotionele chantage, creëer dan wat afstand tussen jullie.
 • Als je merkt dat je werk invloed heeft op je gezondheid, dan is het tijd om in actie te komen.

Er bestaan echter ook situaties waarin al deze aspecten met elkaar verbonden kunnen raken.

Een slechte baan, een lastige persoonlijke relatie of het gebrek aan steun van de mensen om je heen kunnen ervoor zorgen dat je gedwongen bent om opnieuw te beginnen. Jezelf hiertoe zetten is een teken van moed dat jou definieert als persoon.

Vergeet niet: jij bent de steunpilaar van jouw eigen leven. Als je jezelf toestaat om te falen, dan zal ook al het andere in je leven ineenstorten. Wat je dus moet doen is het volgende:

Tips om te veranderen

 • Licht de mensen om je heen in over jouw situatie. Wees assertief en praat openlijk over je behoeftes, over wat je voelt en wat je doormaakt.
 • Als je daarna geen enkele verandering merkt, als de situatie helemaal hetzelfde blijft ook al heb je al je gevoelens uitgesproken, dan is het tijd om verder te gaan met je leven.
 • Huil als je hier behoefte aan hebt en verlicht de emotionele last die je draagt, maar probeer je ook één ding voor te stellen. Probeer je voor te stellen hoe je jezelf graag zou zien in de komende maanden. Zie je zelf als gelukkig, kalm en evenwichtig.
 • Dit is wat je verdient: kalmte. Bedaar de stormen. Om dit te kunnen bereiken, heb je geen andere keuze: laat alles achter en creëer een nieuwe horizon voor je leven.
Alles achterlaten en tips om te veranderen

Het enige wat je hoeft te doen, is realistisch zijn. Wees je ervan bewust dat deze weg helemaal niet makkelijk zal zijn. Wat je echter ook zal tegenkomen, het zal het waard zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.