Ahornsiroop: eigenschappen en gebruik in de keuken

Als je van zoetigheid houdt, mis dan niet het volgende artikel over ahornsiroop, een product dat de organoleptische eigenschappen van veel desserts kan verbeteren.
Ahornsiroop: eigenschappen en gebruik in de keuken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 05 september, 2023

Ahornsiroop is een natuurlijke zoetstof die gebruikt wordt als vervanger van tafelsuiker, afkomstig van het sap van een boom met dezelfde naam. Het is een groente die inheems is in Noord-Amerika, hoewel Canada momenteel wereldwijd de grootste producent is.

Deze zoetstof is in bijna elke supermarkt te vinden en biedt een aantal gezondheidsvoordelen, vooral vergeleken met andere soorten zoetstoffen.

Voor we beginnen is het belangrijk op te merken dat de aanwezigheid van zoetigheid in de voeding verminderd moet worden. Dit is noodzakelijk om het lichaam optimaal te laten functioneren.

De meeste diëten hebben tegenwoordig een overheersing van deze organoleptische eigenschap, die op middellange termijn schadelijk kan zijn. De aanwezigheid van zoetigheid in de mond zou de productie van insuline op gang kunnen brengen, wat alvleesklierstress zou veroorzaken.

Wat is ahornsiroop?

Ahornsiroop is een goudkleurig, stroperig, zoet en aromatisch product. Men gebruikt het om culinaire bereidingen te zoeten. Je zou het kunnen vergelijken met honing of andere plantaardige siropen, zoals vruchtensiroop. Frequente toepassingen zijn banket- of gebakrecepten. Daarnaast gebruikt men het ook in dranken,  zuivelproducten  en op toast.

De bereiding ervan is vrij eenvoudig. Eerst moet het sap uit het hout van esdoornbomen gehaald worden. Daartoe wordt een snee in de bast van de stam gemaakt en een emmer vlak eronder gezet.

Na enige tijd wordt die gevuld met een dikke siroop. De siroop wordt dan gefilterd en gesorteerd naar smaak en kleur voordat ze gebotteld wordt. Er kunnen zelfs bepaalde omgekeerde osmose procedés worden toegepast om het overtollige water te verwijderen.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende soorten ahornsiroop zijn. Grade A-siroop is de hoogste kwaliteit, en vertoont nauwelijks onvolkomenheden. De kleur is gelijkmatig en de smaak is heel zuiver. In het algemeen geven ze zeer intense organoleptische kenmerken.

Dan zijn er siropen van graad 0, en in dit geval kunnen er onzuiverheden zijn of een wat troebele kleur; de kwaliteit is inferieur.

Ten slotte zijn er die bekend staan als Substandard. Deze zijn meer een zoete siroop als zodanig, zonder de smaak- en aromatonen die typisch zijn voor ahornsiroop. Het is het product van de laagste kwaliteit, dat een intensief raffinageproces kan hebben ondergaan.

Voedingseigenschappen

Esdoorn aan het meer
Esdoorns hebben een gevarieerde wereldverdeling, hoewel ze bepaalde klimatologische omstandigheden nodig hebben voor hun groei.

Ahornsiroop is hoofdzakelijk samengesteld uit sacharose en water. Daarom heeft het een aanzienlijke invloed op de bloedsuikerspiegel. Dit is iets om voorzichtig mee te zijn.

Regelmatige consumptie van eenvoudige suikers blijkt het risico op het ontstaan van metabole pathologieën, zoals diabetes type 2, te verhogen. Dit blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Current Diabetes Reports (Engelse link).

Per 100 gram levert ahornsiroop ongeveer 265 kcal, waarvan 67% afkomstig is van enkelvoudige koolhydraten. Het is waar dat witte suiker een hogere glycemische index heeft, maar, voor praktische doeleinden, is het effect van beide voedingsmiddelen op het lichaam vrij gelijkaardig. Geen van beide mag misbruikt worden voor een goede werking van de stofwisseling op middellange termijn.

Ahornsiroop bevat echter fytochemicaliën met antioxiderende werking. Deze elementen neutraliseren de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam, zoals gesteld in een studie gepubliceerd in het tijdschrift Infectious Disorders Drug Targets (Engelse link) . Dit zal echter niet voldoende zijn om het effect van vrije suikers te compenseren.

Hoe gebruik je ahornsiroop bij het koken?

Ahornsiroop is een product dat het eindresultaat van veel zoete bereidingen kan verbeteren. Het wordt in recepten verwerkt als vervanger van andere zoetstoffen om heel karakteristieke smaken te geven.

Hoewel het rauw als dressing kan worden geserveerd, kan het ook worden gebruikt in verschillende gerechten die een kookproces zullen ondergaan. Het kan zelfs in gebakken gerechten gebruikt worden.

Je moet er echter rekening mee houden dat het een groter zoetend vermogen heeft dan suiker. Daarom moet je de in recepten gebruikte hoeveelheid corrigeren als het als vervanger van andere zoetstoffen gebruikt wordt. Normaal moet men voor elke kop suiker in totaal 3/4 kop ahornsiroop toevoegen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen bij het bewaren van dit product dat je dit op een koele, droge plaats doet, uit de buurt van zonlicht. Het kan lang houdbaar zijn, zelfs meer dan 2 jaar. Maar als het geopend is, kun je het het beste gekoeld bewaren, in de deur van de koelkast. Onder deze omstandigheden is het zonder problemen een jaar houdbaar.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Het Sugar Busters-dieet: wat is het?

Ahornsiroop, een erg smakelijke zoetstof

Ahornsiroop
Ahornsiroop kan suiker vervangen, maar je hebt minder nodig omdat het een hoog zoetend vermogen heeft.

Zoals je gezien hebt, is ahornsiroop een zoetstof met een karakteristieke smaak. Het kan uitstekend dienen om het eindresultaat van verschillende desserts te verbeteren.

Men mengt het vaak met boter. Men voegt het toe aan granen, als topping, en zelfs als onderdeel van glazuren voor hartige gerechten, zoals gebraden vlees. Het is lang houdbaar en er zijn verschillende soorten kwaliteiten op de markt.

Vergeet ten slotte niet matig te zijn met de aanwezigheid van zoete dingen in je dieet. Ze hebben de neiging invloed te hebben op de bloedsuikerspiegel. Daardoor zorgt het voor een te groot beroep op de alvleesklier.

Weliswaar zijn de gevaren minder als je regelmatig beweegt, maar je moet de consumptie van dit soort voedsel toch beperken. Bovenal moet je op het etiket kijken als ze van industriële oorsprong zijn. Dit om de aanwezigheid van transvetten uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.