Abdominaal aorta aneurysma: symptomen en behandeling
Een abdominaal aorta aneurysma is een abnormale en aanhoudende verwijding van het aortavat. Het is een aandoening die elke persoon kan aantasten en ernstige gevolgen kan hebben.
Oudere volwassenen lopen meer risico op deze aandoening omdat hun slagaderwand slapper en elastischer is. Er zijn ook gevallen geweest onder jongeren, die te maken hebben met genetische problemen en secundaire aandoeningen die tot dit probleem leiden. In dit artikel gaan we dieper in op deze aandoening.
Wat is een aorta aneurysma?
De aorta is de grootste slagader van het hele menselijke lichaam. Het begint aan de linkerkant van het hart en is verantwoordelijk voor het transport van bloed naar het hele lichaam. Dus waar hebben we het over als we het hebben over de abdominale aorta?
Het is het deel van deze slagader dat over de buik loopt, vlak voor de wervelkolom. Het strekt zich uit van de middenrifspier tot aan het niveau van de vierde lendenwervel. Een aneurysma is een gebied van de slagader dat zich verwijdt. Met andere woorden, de wanden van het bloedvat zijn verwijd en verzwakt, met een groter risico op scheuren.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat we het hebben over het bloedvat met het grootste kaliber in het hele lichaam. Met andere woorden, het transporteert meer bloed en met meer druk dan enig ander bloedvat. Daarom is het risico op een scheur een grote bron van zorg voor mensen met een aorta aneurysma.
Misschien ook interessant:
Herken de symptomen van een hartaanval
Risicofactoren voor een abdominaal aorta aneurysma
Hoewel dit bij elke persoon kan voorkomen, verhogen bepaalde factoren of gewoontes het risico van een persoon. Ook zijn er risicofactoren die bij patiënten met een aneurysma het risico op een breuk vergroten. Deze factoren omvatten het volgende:
- Mannen hebben vier keer meer kans (Engelse link) om een aneurysma te ontwikkelen dan vrouwen.
- Een familiegeschiedenis van aneurysma. Er zijn bepaalde genetische factoren (Engelse link) betrokken bij de overerving van deze pathologie.
- Roken. Tabak heeft veel schadelijke effecten op het lichaam. Onder deze toxines die men inneemt tijdens het roken zorgen ervoor dat de bloedvaten stijver en fragieler worden. Dit verhoogt de kans op een breuk als men een aneurysma heeft.
- Hoog cholesterolgehalte en atherosclerose. Net als bij tabak beschadigen beide factoren de vaatwanden (Engelse link), waardoor ze vatbaarder zijn voor een breuk.
- Hoge bloeddruk. In geval van hypertensie circuleert het bloed met meer druk in de slagaders. Deze druk gaat direct door naar de vaatwanden, waardoor ze meer weerstand krijgen.
Misschien ook interessant:
De effecten van alcohol op het hart
Wat zijn de symptomen?
Over het algemeen ontwikkelen een aneurysma zich langzaam in de loop van de tijd. Het komt zelden voor dat ze zich snel ontwikkelen. Als er echter een breuk optreedt, wordt de situatie urgent en kan deze het begin en de ontdekking van de ziekte markeren.
Tijdens de langzame ontwikkeling zijn er geen symptomen. Als er een breuk optreedt, kan deze klein zijn. De symptomen kunnen zich voordoen en vervolgens in de loop van de tijd geleidelijk aan intensiever worden. In het geval van een grote scheur zal het verschijnen van de symptomen abrupter zijn. Enkele symptomen van een slagaderbreuk zijn de volgende:
- buikpijn die kan uitstralen naar de lendenstreek van de rug
- een verlaging van de bloeddruk
- duizeligheid of flauwvallen
- koud zweet
- moeilijke ademhaling en versnelde hartslag
Diagnose en behandeling van een abdominaal aorta aneurysma
Als het aneurysma niet scheurt, dan vindt de detectie meestal per ongeluk plaats tijdens de diagnostische beeldvorming. Het kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een ultrasound, CAT-scan of röntgenfoto als gevolg van een ander probleem.
Eenmaal gediagnosticeerd, houdt de behandeling het voorkomen van een breuk in, en dit is afhankelijk van de grootte van het aneurysma. Sommige methoden omvatten een strikte controle van de bloeddruk en het reguleren van het cholesterolgehalte (Engelse link). Natuurlijk moedigen artsen patiënten met een aneurysma aan om niet te roken.
In sommige gevallen is het het beste om een aneurysma chirurgisch te behandelen (Engelse link). Bijvoorbeeld, als een aneurysma groter is dan twee centimeter of snel groeit. Hetzelfde geldt als een patiënt veel risicofactoren heeft die kunnen leiden tot een breuk. Ten slotte, als een aneurysma al gescheurd is, dan zal een spoedoperatie nodig zijn.
Het risico op een breuk
Een abdominaal aorta aneurysma is een aandoening die voorkomt met een frequentie die we niet moeten negeren. Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, kunnen patiënten meestal complicaties vermijden door een preventieve behandeling en een zorgvuldige controle.
Als de abdominale aorta echter scheurt, dan zal een snelle diagnose en dringende operatie nodig zijn om een fatale situatie te voorkomen. Het onder controle houden van de bloeddruk, het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed en het vermijden van tabak zijn van fundamenteel belang om een breuk te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Belloch García SL. Abdominal aortic aneurysm. Prevalence and associated risk factors in a population of patients hospitalised in Internal Medicine. Rev Clin Esp. 2018 Dec 1;218(9):455–60.
- Izquierdo González R, Dorrego García RM, Rodríguez Ledo P, Segura Heras JV. Screening based on risk factors for abdominal aortic aneurysm in the cardiology clinic. Int J Cardiol. 2019 Mar 15;279:162–7.
- Gentille-Lorente DI, Salvadó-Usach T. Screening for Abdominal Aortic Aneurysm by Means of Transthoracic Echocardiography. Rev Española Cardiol (English Ed. 2011 May 1;64(5):395–400.
- Riambau V, Guerrero F, Montañá X, Gilabert R. Abdominal aortic aneurysm and renovascular disease. Vol. 60, Revista Espanola de Cardiologia. Ediciones Doyma, S.L.; 2007. p. 639–54.
- Maceira-Rozas, M. C., and G. Atienza-Merino. “Cribado de aneurisma de aorta abdominal en población de riesgo: revisión sistemática.” Angiología 60.3 (2008): 165-176.
- Soria, J. M., et al. “Métodos de estudio de las enfermedades complejas: aneurismas de la aorta abdominal.” Angiología 62.2 (2010): 58-64.
- Canaud, L., and P. Alric. “Cirugía de los aneurismas de la aorta torácica y toracoabdominal.” EMC-Cirugía General 20.1 (2020): 1-22.