Alles dat je moet weten over een hartstilstand

Wanneer je wordt geconfronteerd met een hartstilstand, is het belangrijk om snel te handelen en zo snel mogelijk met cardiopulmonale resusitatie (CPR), vaak reanimatie genoemd, te beginnen.
Alles dat je moet weten over een hartstilstand

Laatste update: 05 september, 2020

Een hartstilstand is een situatie waarin de ademhaling en de bloedcirculatie plotseling stoppen. Het is een kritiek moment en een gebeurtenis die het leven van het slachtoffer in gevaar brengt.

Zuurstof is, zoals je weet, essentieel om te kunnen leven. Je cellen gebruiken het als brandstof om energie te krijgen en hun functies uit te kunnen voeren. Wanneer een hartstilstand optreedt, kan zuurstof niet alle delen van het lichaam bereiken.

Als deze situatie langer duurt zullen de weefsels van het lichaam beschadigd raken. Met name de hersenen zijn hier zeer gevoelig voor. Een hartstilstand is echter een potentieel omkeerbare situatie. Dat wil zeggen, als je snel handelt, kun je het leven redden van degene die getroffen is. In dit artikel leggen we meer uit.

Wat is een hartstilstand?

Reanimatie van een man

Een hartstilstand bestaat uit een plotselinge onderbreking van de hartactiviteit en de ademhaling. Hoewel het verschillende oorzaken kan hebben, is de meestvoorkomende oorzaak een elektrische verandering van de werking van het hart.

Het is een noodgeval en mogelijk omkeerbaar, zoals we al eerder zeiden. Als het niet onmiddellijk wordt behandeld, leidt een hartstilstand tot de dood. Als je echter snel handelt, hoeft het niet zo te eindigen.

Het idee is om de zuurstoftoevoer naar de weefsels van het lichaam in stand te houden totdat het hart kan worden gereactiveerd. Het probleem is dat je bijna altijd een defibrillator, ook wel AED genoemd nodig hebt om het hart weer goed te laten werken. Dit is een apparaat dat ervoor zorgt dat de elektrische activiteit in het hart weer normaal wordt.

Het probleem hierbij is de beschikbaarheid van defibrilatoren, aangezien 80% van de hartstilstanden plaatsvindt buiten ziekenhuizen of gezondheidscentra. In Spanje weten bijvoorbeeld slechts 6 op de 100 mensen wat ze moeten doen als ze met een hartstilstand worden geconfronteerd. Daarom leggen we hieronder uit wat je moet doen.

Misschien vind je het leuk om te lezen:
Eerste hulp: hoe reageer je bij een spoedgeval van het hart

Wat moet je doen bij een hartstilstand?

Bij een hartstilstand moet je zogenaamde basislevensondersteuning bieden. Dit bestaat uit het vervangen van de ademhalings- en bloedsomloopfuncties van degene die een hartstilstand heeft. Dat betekent concreet dat je de zuurstofstroom en de bloedcirculatie moet handhaven totdat de hulpdiensten arriveren en zeggen dat ze de behandeling overnemen.

Iemand die een hartstilstand heeft gehad, zal bewusteloos zijn, zonder hartslag en zonder ademhaling. We moeten proberen de patiënt in een veilige omgeving neer te leggen en hem of haar stimuleren om te zien of de patiënt weer bij bewustzijn komt. Bovendien moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de hulpdiensten.

In het ideale geval zijn er ten minste twee mensen om het slachtoffer te helpen. De een moet verantwoordelijk zijn voor de reanimatie en de ander moet telefonisch contact opnemen met 112 en de instructies doorgeven aan degene die reanimeert.

Om de patiënt de beste kansen te geven heb je een defibrillator nodig. Op veel openbare plaatsen zijn AED’s aanwezig. De beste optie is dat degene die belt probeert om er een te vinden en deze vervolgens te gebruiken terwijl je op de ambulance wacht.

Hoe moet je reanimeren?

ED gebruiken op oefenpop bij een hartstilstand

Terwijl je wacht tot de hulpdiensten arriveren, moet je beginnen met reanimeren. We geven hieronder het stappenplan dat je moet volgen om te reanimeren als je (nog) geen AED ter beschikking hebt.

  • Ten eerste moet je de patiënt met het gezicht naar boven op een hard oppervlak leggen en het hoofd lichtjes naar achteren duwen.
  • Houd dan met één hand het voorhoofd vast en met de andere de kin om de luchtwegen open te houden.
  • Luister maximaal 10 seconden om te controleren of er een ademhaling is. Indien dit niet het geval is moet je borstcompressies op het slachtoffer uitvoeren.
  • Ga naast het slachtoffer op je knieën zitten en leg je handen vervolgens met gestrekte armen op het midden van de borst.
  • Duw het borstbeen dan 5 tot 6 cm naar beneden in sterke, ritmische bewegingen.
  • Nadat je dit 30 keer hebt gedaan (ritme van 100 tot 120 keer per minuut) moet je het slachtoffer voorzien van zuurstof door te blazen krachtig in hun mond.
  • Knijp de neus dicht met de hand die je bij het slachtoffer op het voorhoofd legt. Blaas twee keer rustig terwijl je met je mond de lippen van het slachtoffer afsluit.
  • Ga vervolgens verder met 30 compressies van het hart en blijft dit afwisselen.

Conclusie

Reanimeren is een eenvoudige techniek, maar het vereist kracht en ritme. Om deze reden is het ideaal als iemand de reanimatie na een paar minuten overneemt en doorgaat terwijl de eerste persoon uitrust.

Wat je moet onthouden, is dat je door de reanimatie correct uit te voeren het leven van iemand kunt redden. Er zijn veel cursussen en opties om dit soort eerste hulp te leren verlenen. Overweeg om een cursus te volgen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.