7 natuurlijke middelen tegen hypertensie

Het is aanbevolen om voedsel te eten dat vochtafdrijvende eigenschappen heeft om het overtollige vocht en het teveel aan natrium, dat in verband kunnen worden gebracht met hypertensie, uit het lichaam te verwijderen.
7 natuurlijke middelen tegen hypertensie

Laatste update: 26 januari, 2019

Hoge bloeddruk, of hypertensie, is over de hele wereld een veelvoorkomend cardiovasculair probleem. Dit wordt door de manier waarop het zich in het lichaam ontwikkelt ook vaak gezien als ‘de stille moordenaar’.

Volgens informatie die is vrijgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft één op de drie volwassenen in Nederland last van hypertensie. Dit betekent dat minstens één derde van de bevolking met dit probleem te kampen heeft.

Het feit dat zo veel mensen een hoge bloeddruk hebben, heeft over de hele wereld aanleiding gegeven tot meer onderzoeken. Veel mensen zijn zich echter nog steeds niet bewust van de risico’s van een hoge bloeddruk en gaan niet op zoek naar de juiste behandeling.

Als gevolg hiervan proberen gezondheidsinstanties voortdurend gezonde leefgewoontes aan te prijzen en informatie over dit onderwerp vrij te geven.

Een van de eerste maatregelen die je moet nemen om hypertensie onder controle te krijgen en het te behandelen, is jezelf dus informeren over de risico’s van een hoge bloeddruk. Gewapend met deze informatie kan je ontdekken hoe je je bloeddruk op natuurlijke wijze kunt verlagen en hoe je kunt voorkomen dat je volledig afhankelijk bent van medicijnen.

Natuurlijke middelen tegen hypertensie

Rauwe amandelen

Amandelen tegen hypertensie

Eén handje rauwe amandelen per dag kan dankzij de essentiële omega 3-vetzuren die deze noten bevatten helpen om de bloeddruk te controleren. Deze vetzuren helpen namelijk cholesterol te verlagen en de hartfunctie te verbeteren.

Het feit dat amandelen rijk zijn aan vetten en calorieën wil niet per se zeggen dat ze hierdoor zullen zorgen dat je aankomt; het vet uit amandelen is juist een gezonde vetsoort en kan helpen om de spiermassa te vergroten.

Kokoswater

Kokoswater is heerlijk, verfrissend en perfect om het lichaam te hydrateren tijdens hete dagen waarop je over het algemeen meer vocht verliest.

De drank bevat veel kalium, elektrolyten en andere voedingsstoffen die kunnen helpen om de bloeddruk te verlagen.

Een studie gepubliceerd in het West Indian Medical Journal toont aan dat het drinken van kokoswater kan helpen om de bloeddruk te reguleren, zowel wanneer de bloeddruk te hoog is als wanneer deze te laag is.

Tot wel 71% van de patiënten die deelnamen aan deze studie zagen dat hun bloeddruk door het drinken van kokoswater omlaag ging. En tot wel 29% van de patiënten wiens bloeddruk te laag was zagen dat het drinken van kokoswater ervoor zorgde dat hun bloeddruk op een goed niveau kwam.

Havermout

Havermout

Havermout wordt vooral gewaardeerd om het hoge vezelgehalte en het gehalte essentiële voedingstoffen. Daarom is het ook een goed natuurlijk middel om de bloeddruk te verlagen.

Een studie uitgevoerd door onderzoekers aan de Columbia University stelde vast dat het consumeren van havermout kan helpen om de bloeddruk tot wel vijf procent te verlagen. Tijdens deze studie werd ook ontdekt dat havermout de bloeddruk ook onder controle kan houden en hartziekte kan voorkomen.

Kurkuma

Kurkuma verdient een plekje op deze lijst van genezende middelen doordat het curcumine bevat, een bestanddeel dat ervoor zorgt dat kurkuma een antioxidante en ontstekingsremmende werking heeft.

Een van de voornaamste voordelen die kurkuma biedt is dat dit zeer krachtig is bij het remmen van ontstekingen. Bovendien kan het helpen om de bloeddruk en andere ontstekingsproblemen onder controle te houden.

Wanneer je kurkuma consumeert in combinatie met zwarte peper kan het ook een vaatverwijdende werking hebben. Dit is ideaal om de bloedsomloop te verbeteren en de aderwanden schoon te houden. Bovendien is kurkuma ook een natuurlijk anti-stollingsmiddel dat kan helpen om de bloedstroom te reguleren.

Smoothie van citroen en peterselie

Smoothie van peterselie en citroen

Dankzij de vochtafdrijvende werking kan het dagelijks drinken van deze smoothie helpen om een hoge bloeddruk te verlagen. Zowel citroen als peterselie bevat belangrijke voedingsstoffen die de afdrijving van vocht en overtollig natrium helpen. En zowel het vocht als het natrium worden geassocieerd met hypertensie.

Ingrediënten:

  • 1 citroen, met schil
  • een handje peterselie
  • 1 glas water (200 ml)

Instructies:

  • Snijd de citroen, met schil, in schijfjes. Doe de schijfjes in de blender samen met het handje peterselie en het glas water.
  • Mix vervolgens de ingrediënten een paar seconden, zeef het mengsel en drink de drank voor het ontbijt.

Banaan

Banaan is een van de beste bronnen van kalium ter wereld. Kalium is een essentieel mineraal voor mensen met een hoge bloeddruk. Daarom is het aangeraden om minstens twee porties banaan per dag te eten, gepaard met een gezond dieet.

Knoflook

Knoflook tegen hoge bloeddruk

Rauwe knoflook bevat een geconcentreerde hoeveelheid zeer belangrijke voedingsstoffen die binnen de natuurlijke geneeskunde al sinds de oudheid bekend zijn.

Door elke dag één of twee gesneden teentjes knoflook te eten, kun je een hoge bloeddruk helpen voorkomen. Dit komt voornamelijk door het zwavelgehalte. Zwavel bevordert namelijk de bloedsomloop en verlaagt de bloeddruk. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.