8 strategieën om je tijd beter te beheren

Weten hoe je je tijd kunt beheren om productiever te zijn is een vaardigheid die we allemaal kunnen leren. Hier zijn enkele strategieën die je zullen helpen dit te bereiken.
8 strategieën om je tijd beter te beheren

Laatste update: 10 juni, 2021

Heb je het gevoel dat er niet genoeg uren in de dag zitten om al je taken te voltooien? Vind je het moeilijk om je tijd te beheren?

Als je een van die mensen bent, is het tijd om je routine te heroverwegen. Als je je tijd beter wilt beheren, moet je orde op zaken stellen en gedisciplineerd zijn.

De sleutel is om de uren van de dag goed te beheren en te gebruiken. Dat gezegd hebbende, als je niet weet hoe je dit moet aanpakken, dan zijn hier enkele opties.

Mogelijke redenen waarom je niet genoeg tijd hebt

Er zijn verschillende redenen waarom we de uren van de dag niet optimaal kunnen benutten. De meeste hebben te maken met de manier waarop we onze tijd indelen. De meestvoorkomende zijn de onderstaande.

Gebrek aan organisatie

Maak je normaal gesproken een lijst met de taken die je nog moet doen en zet je deze in volgorde van prioriteit? Plan je de uitvoering van je werkzaamheden van tevoren in?

Als je het nog niet hebt geprobeerd, is het tijd om er een gewoonte van te maken. Het organiseren van je activiteiten is een fundamentele kwaliteit als je je tijd efficiënter wilt beheren.

Mensen die niet weten hoe ze zichzelf moeten organiseren en die veel taken in behandeling hebben, weten meestal niet waar ze moeten beginnen. Ze geven ook voorrang aan de taken die niet zo urgent zijn. Daarbij investeren ze hun energie en moeite op de verkeerde manier.

Je verspilt je tijd op internet

Er is een groot aantal mensen dat veel tijd besteedt aan het checken van hun sociale media of aan het surfen op internet. Dit vormt een probleem, omdat ze de neiging hebben te vergeten dat er een realiteit buiten het scherm is en dat er taken moeten worden uitgevoerd.

Je kunt geen “nee” zeggen

Een andere reden waarom je niet genoeg tijd hebt, kan het feit zijn dat je een middenweg kiest en te veel taken accepteert. Uiteindelijk overschrijd je je grenzen en compromitteer je de kwaliteit van wat je doet.

Daarom, als je weet dat je schema krap is, moet je voorkomen dat je meer activiteiten aanbiedt of accepteert dan je al hebt. Een eerste stap is om je grenzen te ordenen en te erkennen.

Je doet veel dingen tegelijk

Het is normaal dat mensen multitasken. Terwijl ze bijvoorbeeld een e-mail beantwoorden, praten ze aan de telefoon en zorgen ze er ook voor dat wat er op het fornuis staat niet aanbrandt.

Als jij een van die mensen bent, is het tijd om de dingen op volgorde te doen en je op één taak tegelijk concentreren.

Multitasking kan tot op zekere hoogte voor je werken. Je loopt echter een groter risico dat er iets misgaat.

Je concentreert al je inspanningen op één ding

Het andere uiterste is om veel moeite, tijd en concentratie in één ding te investeren. Dit leidt tot het verwaarlozen van andere taken. Het is niet verkeerd om jezelf aan iets specifieks te wijden, maar je kunt beter efficiënt zijn en het in de kortst mogelijke tijd afmaken.

Als je het gevoel hebt dat je geen vooruitgang boekt bij een activiteit, sta jezelf dan toe om door te gaan naar een andere activiteit die volgt in de volgorde van prioriteit. Vergeet het niet om het af te maken als je bereid bent en het lukt je.

strategieën om je tijd beter te beheren

Strategieën om je tijd beter te beheren

Laten we eens kijken naar 8 strategieën die je kunnen helpen je tijd beter te beheren. Sommige taken kunnen worden gecombineerd met andere. Elke persoon zal moeten bepalen of hij zich al dan niet aanpast aan zijn agenda.

1. Maak een lijst van je prioriteiten om je tijd te beheren

Schrijf de avond ervoor of ’s morgens vroeg alles op wat je die dag wilt bereiken. Geef vervolgens elke taak een prioriteitsniveau.

Zet bijvoorbeeld ‘urgent’ bij de activiteiten die in de komende 24 uur gedaan moeten worden. Zet ‘belangrijk’ voor de dingen die de komende dagen gedaan moeten worden en ‘niet urgent’ voor de dingen die langer zouden kunnen wachten. Hierdoor kun je je concentreren op de meest relevante zaken.

2. Plan de tijden voor je activiteiten

Nadat je een lijst met je verplichtingen hebt, zou je idealiter je dag efficiënt in moeten plannen. Dit betekent dat elke activiteit en taak zijn eigen ruimte moet hebben om op een bepaald moment te worden uitgevoerd.

Bepaal ook de tijd die het kost om ze uit te voeren. Op deze manier weet je wat je allemaal moet doen en hoe lang het duurt.

Probeer de dag dan te beginnen door de activiteiten met de hoogste prioriteit en moeilijkheidsgraad uit te voeren. Vroeger op de dag zijn we nog helder en energieker.

Laat op dezelfde manier de meer mechanische dingen voor het einde van de dag liggen. Naarmate de dag verstrijkt, zul je meer overweldigd raken en is het beter om die dingen aan te pakken die minder inspanning vergen.

3. Om je tijd beter te beheren moet je je taken niet uitstellen

Om al je dagelijkse taken uit te voeren, moet je zo veel mogelijk uitstel vermijden. Uitstelgedrag zorgt er namelijk voor dat taken zich opstapelen en je zult hierdoor veel stress voelen. Probeer in plaats daarvan verplichtingen van te voren afronden, zodat je mogelijke complicaties op kunt lossen en toch nog je schema kunt volgen.

4. Houd altijd wat tijd voor jezelf

Zelfs als je veel activiteiten op je lijstje hebt staan, moet je altijd tijd voor jezelf plannen. Doe dit bij voorkeur voor het begin van de dag. Op deze manier verhoog je je energieniveau en ben je beter voorbereid op dagelijkse stress.

Onder de activiteiten die je kunt doen in deze tijd die je voor jezelf hebt gereserveerd, kun je bijvoorbeeld denken aan mediteren 10 tot 20 minuten na het ontwaken, sporten of het eten van een gezond en voedzaam ontbijt.

5. Bereid de avond ervoor voor wat je kunt

Een andere manier om je tijd beter te beheren, is door de tijd die je ’s ochtends hebt te optimaliseren. Dat wil zeggen, maak de avond ervoor je kleding, je eten voor de volgende dag en de te gebruiken materialen klaar.

Zo voorkom je dat je rondloopt en zoekt naar wat je nodig hebt of ben je alles nog aan het voorbereiden voor die dag.

6. Houd je werkruimte opgeruimd en schoon om je tijd beter te beheren

Orde en netheid op de werkplek (Spaanse link) zorgen ervoor dat mensen zich op hun gemak voelen en productiever zijn. Verspil geen tijd aan het zoeken naar dingen omdat het een rommel is.

Dat gezegd hebbende, wat je werkplek of werkruimte ook is, het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat deze altijd schoon en opgeruimd is.

Een opgeruimde werkplek helpt je tijd beter te beheren

7. Elimineer afleiding

Enkele van de grootste afleidingen zijn sociale media en berichten op elektronische apparaten. Als we aan het werk zijn, moeten we voorkomen dat we in deze gewoonten vervallen, omdat ze ons kunnen afleiden.

Als dit erg moeilijk voor je is, kunnen verschillende applicaties je sociale media of persoonlijke e-mail blokkeren terwijl je werkt.

8. Ga vroeg slapen om je tijd beter te beheren

Goed uitrusten is essentieel als je je tijd goed wilt beheren. Probeer daarom vroeg naar bed te gaan, vóór 22.00 uur. Op deze manier geniet je van de voordelen van slaap en wordt je met minder moeite wakker.

Je tijd beter beheren vereist doorzettingsvermogen

Het probleem is niet dat de dag te weinig uren heeft. Het gaat erom de bestede tijd te kunnen organiseren en plannen. Het is ook van vitaal belang om je mogelijkheden en grenzen te kennen. Hierdoor kun je ervoor zorgen dat je jezelf niet overlaadt met taken die je niet gaat volbrengen.

Kortom, je tijd beter voor je laten werken, hangt af van een goede organisatie van je taken en de adequate vervulling ervan. Als je dit bereikt, is het beheren van je tijd geen probleem meer voor jou!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.