5 natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen

Ben je moe en weet je niet zeker hoe je de situatie moet verhelpen? Deze natuurlijke stimulerende middelen kunnen je binnen enkele minuten de energie geven die je nodig hebt. Probeer ze eens!
5 natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 07 november, 2022

Op sommige dagen heb je een extra dosis energie nodig om de komende dag wat beter het hoofd te kunnen bieden. Hoewel er supplementen zijn die dit beloven, zijn de resultaten soms niet wat je verwacht. Waarom zou je dan niet je toevlucht tot natuurlijke stimulerende middelen nemen om je energie te verhogen?

Er zijn veel stimulerende producten die je waarschijnlijk in je eigen huis hebt. In dit artikel ontdek je 5 opties die misschien wel het verschil maken. De meeste hebben één stof gemeen, cafeïne, maar niet allemaal.

Natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen

Maak je geen zorgen als je om verschillende redenen geen cafeïne kunt drinken. Onder de opties die je hieronder vindt, zijn er verschillende die dit stimulerende middel niet bevatten, hoewel ze je wel die extra energie blijven geven die je nodig hebt.

1. Rozemarijn

Zoals dit artikel in Scripta Ethnological uitlegt (Spaanse link), heeft rozemarijn stimulerende eigenschappen. Dus als je je moe of een beetje lusteloos voelt, dan kun je een aftreksel van rozemarijn drinken. Binnen een paar minuten merk je dan misschien dat je meer energie hebt.

2. Rode ginseng

Verse ginseng

Rode ginseng is een energietonicum dat veel door atleten wordt gebruikt die tijdens lichamelijke inspanning hun energie op peil moeten houden. Het is bovendien een van de natuurlijke stimulerende middelen die je energie verhogen.

Ze bevorderen ook het welzijn, zoals opgemerkt in Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas (Spaanse link). Het meest aan te bevelen is dat je rode ginseng als een infusie bereidt en deze inneemt als je een beetje moe bent. De effecten zullen snel duidelijk worden.

3. Guaraná

De guaraná komt oorspronkelijk uit de Amazone en is erg rijk aan vitamines en cafeïne, zoals dit wetenschappelijke artikel in het tijdschrift Vitae aangeeft (Spaanse link). Het kan daarom een goede stimulans zijn als je moe of vermoeid bent.

De manier waarop je deze vrucht kunt consumeren, is in poedervorm. De zaden worden gemalen tot ze deze fijne consistentie krijgen, zodat je ze met yoghurt of sap kunt mengen.

4. Yerba mate, een van de natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen

Yerba mate is de laatste tijd behoorlijk in de mode en veel mensen zijn ermee begonnen het te drinken. Hoewel de smaak in het begin onaangenaam is, raakt je gehemelte er uiteindelijk aan gewend.

De manier om dit middel te consumeren is in de vorm van een infusie. Het bevat cafeïne en geeft je de energie die je nodig hebt, zoals blijkt uit deze studie die is gepubliceerd in de Anales de la Facultad de Medicina de la Universidad de la República, Uruguay (Spaanse link).

5. Ginkgo biloba

Thee van verse producten

De infusie en de extracten van ginkgo biloba helpen de fysieke en mentale energie te verhogen. Ze bevorderen bovendien het welzijn. Ginkgo biloba is een remedie die om zijn gunstige eigenschappen bekend staat.

Dit geldt met name voor onder andere geheugenverlies of concentratiestoornissen, zoals uit dit onderzoek gepubliceerd in Medicina Naturista blijkt (Spaanse link). Het bevat een bepaalde hoeveelheid cafeïne, dus het kan ook nuttig zijn om je energie te verhogen.

De beste manier om ginkgo biloba in te nemen, is als een infusie. Je kunt het kant-en-klaar kopen of de bladeren kopen en zelf klaarmaken. Binnen een paar minuten kun je de effecten ervan merken. Het is ook als supplement verkrijgbaar.

Meer tips

Nu je een aantal natuurlijke stimulerende middelen hebt ontdekt om je energie te verhogen, willen we je wat extra tips geven voor die dagen dat je bijzonder moe bent en niet zeker weet waarom.

  • Verander je dieet: Als je grote maaltijden eet, dan kan dit de reden zijn waarom je vaak moe bent. Breng enkele wijzigingen aan. Eet niet tot het punt dat je een vol gevoel krijgt en introduceer meer fruit en groenten in je dieet.
  • Doe aan sport: ook al betekent dit dat je 30 minuten moet wandelen, lichamelijke activiteit is een van de beste natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen. Probeer gewoon consistent te zijn.
  • Ga het huis uit: interactie met andere mensen geeft je een grote dosis energie. Als je jezelf in huis opsluit, wordt de vermoeidheid alleen maar geaccentueerd. Probeer naar buiten te gaan, ook al is het maar om boodschappen te doen.

Over natuurlijke stimulerende middelen om je energie te verhogen

Wat werkt voor jou als je weinig energie hebt? Heb je ontdekt waardoor je je vermoeid voelt? Naast de natuurlijke remedies die we hebben voorgesteld, mag je deze 3 laatste tips niet vergeten. Je dieet verbeteren, aan lichaamsbeweging doen en de deur uit gaan zijn fundamentele factoren om je veel energieker te voelen.

We moedigen je aan om aan de slag te gaan en deze kleine veranderingen vandaag nog in je dagelijkse leven te introduceren. Voordat je het weet, zal je het verschil merken. Je hebt meer energie, meer vitaliteit en een groter verlangen om de dag door te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.