Ontdek de toepassingen en voordelen van rozemarijn

2 september 2019
Als een symbool van openheid en goed vertrouwen, speelt rozemarijn een belangrijke rol in mediterrane culturen. Sinds de oudheid wordt het gebruikt als een stimulerend en bloedzuiverend middel. In dit artikel zullen we de ongelooflijke eigenschappen van deze plant bekijken. 

Er zijn veel toepassingen en voordelen van rozemarijn waar je in je dagelijkse leven gebruik van kunt maken. Rozemarijn is een aromatische houtachtige struik die behoort tot het Rosmarinus geslacht.

Het is ook een lid van de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), samen met vele andere veel voorkomende kruiden zoals:

 • oregano
 • tijm
 • basilicum
 • lavendel

Het groeit in verschillende soorten grond, met name in het Middellandse Zeegebied. Rozemarijn bevat onder andere:

 • fenolzuren
 • flavonoïden
 • triterpeenzuren en -alcohol.

Hierdoor is de plant niet alleen nuttig in culinaire toepassingen, maar ook in de praktijk van de natuurgeneeskunde. Het is ook een geweldige bron van ijzer, calcium en vitamine B6.

Rozemarijn is een plant met veel toepassingen en mogelijke gezondheidsvoordelen. We zullen ze in dit artikel nader gaan bekijken.

De toepassingen en voordelen van rozemarijn

Zowel de bloemen als de bladeren van de plant worden gebruikt voor het bereiden van huismiddeltjes.

 • Het wordt meestal bereid als een gedroogd kruid in zijn geheel of een gedroogd extract in poedervorm.
 • Thee en vloeibare extracten worden gemaakt van verse of gedroogde bladeren.
 • Je kunt het ook kopen als een etherische olie, die rijk is aan actieve ingrediënten, of als aromatisch alcohol doordrenkt met rozemarijn.

Rozemarijn wordt traditioneel gebruikt:

Toepassingen en voordelen van rozemarijn om gewrichtspijn te verlichten

Een bosje rozemarijn

De ontstekingsremmende eigenschappen van rozemarijnalcohol zijn effectief bij het verminderen van weefselontsteking die kan lijden tot bijvoorbeeld zwelling, pijn en stijfheid. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn bij mensen met reumatoïde artritis en artrose.

De beste manier van aanbrengen is om je gewrichten te masseren met rozemarijnolie of met geïnfuseerde alcohol. 

Dit vind je ook vast interessant:
Gember en kurkuma voor verlichting van gewrichtspijn

Rozemarijn helpt bij de preventie en behandeling van ademhalingsproblemen

Een vrouw met ademhalingsproblemen

De eigenschappen van rozemarijn die helpen bij ademhalingsproblemen helpen ook goed bij hoesten. Het snuiven van de olie biedt daarnaast verlichting bij keelcongestie en helpt bij de behandeling van:

 • ademhalingsallergieën
 • verkoudheid
 • keelpijn
 • griep

De antiseptische werking maakt rozemarijnolie ook nuttig voor luchtweginfecties. Vanwege zijn krampstillende eigenschappen zou het ook kunnen helpen bij de behandeling van astmasymptomen. Sommigen zeggen zelfs dat de rook van verbrande rozemarijnblaadjes astma helpt te verlichten.

De thee van deze plant is een effectief slijmoplossend middel dat op zijn beurt spijsverteringsproblemen zou kunnen verlichten.

“Genezing is een kwestie van tijd, maar soms is het ook een kwestie van geluk.
-Hippocrates-

Het helpt te beschermen tegen degeneratieve ziekten

Koffiezuur, carnosine- en rozemarijnzuren zijn allemaal krachtige antioxidanten. Daarom zou de consumptie van rozemarijn mensen kunnen helpen beschermen tegen de cellulaire schade die gepaard gaat met degeneratieve ziekten zoals kanker en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers melden ook dat carnosinezuur de gezondheid van de ogen bevordert, omdat het je netvlies helpt te beschermen tegen degeneratie en toxiciteit.

Daarnaast gaf een rapport, gepubliceerd in de Journal of Food Science, aan dat het toevoegen van rozemarijnextract aan rundergehakt de vorming van kankerverwekkende stoffen tijdens het koken zou kunnen verminderen. Voeg dus verse rozemarijn toe aan gehakt of salades en geniet elke dag van de antioxiderende eigenschappen.

Lees ook:
Bescherm je luchtwegen met oregano en olijfolie

Het verbetert de gezondheid van je huid en haar

Toepassingen en voordelen van rozemarijn

Rozemarijn verhoogt ook de elasticiteit van de huid. Daarom vermindert het het gaan hangen van de huid en ouderdomsvlekken. Omdat rozemarijn natuurlijke antiseptische eigenschappen heeft, is het ook een geweldig ontsmettingsmiddel voor je huid en haar.

Etherische rozemarijnolie bevordert niet alleen een gezonde, gehydrateerde hoofdhuid maar zou ook vroegtijdige vergrijzing terug kunnen draaien. Een infusie van bijvoorbeeld rozemarijn en brandnetelbladeren is een uitstekende kruidenspoeling voor je haar.

 • Het elimineert roos en helpt de haargroei te versnellen.
 • Breng het iedere keer na het wassen aan.

Verder moet je weten dat etherische rozemarijnolie antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Je kunt bijvoorbeeld profiteren van de vele eigenschappen bij wondgenezing en acne.

Nu je weet wat rozemarijn voor je gezondheid kan doen moet je dus zeker van de vele toepassingen en voordelen van rozemarijn profiteren. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!