7 tips om een traumatische scheiding te doorstaan

Het accepteren dat je huwelijk tot een einde is gekomen is de eerste stap naar het ontdekken van een nieuwe toekomst die voor je ligt. Na een traumatische scheiding is het tijd om jezelf beter te leren kennen en je nieuwe leven met optimisme voor te bereiden.
7 tips om een traumatische scheiding te doorstaan

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een traumatische scheiding is een verlies en omvat daarom een rouwproces. Het is als het ware de dood van een leven, een tijdperk en gevoelens die bedoeld waren om gedeeld te worden, evenals de dromen van de toekomst samen. We zullen enkele stappen bekijken om je te helpen een traumatische scheiding te doorstaan.

Het is niet makkelijk om hier over heen te komen, maar als je probeert om deze tips te volgen, is het verdriet over een mislukt huwelijk wellicht wat draaglijker.

Tips om over een traumatische scheiding heen te komen

Vele redenen kunnen ertoe leiden dat een paar gaat scheiden, of dit nu wederzijds overeengekomen is of van één kant komt. In feite heeft elk paar hun eigen complexe wereld. Daarom zijn er net zo veel redenen voor echtscheiding als voor het huwelijk zoals:

  • ontrouw
  • misbruik
  • onverenigbare persoonlijkheden

Wat de redenen ook zijn, het is nooit gemakkelijk om een breuk te boven te komen. Zodra jullie echter hebben besloten om te scheiden, dan moet dit gebeuren. Je kunt niemand dwingen aan je zijde te blijven of een relatie voort te zetten die niet langer voldoening geeft.

Accepteer de scheiding

Accepteer de scheiding

Het huwelijk is het begin van een leven samen, met dromen over de toekomst, verwachtingen en plannen. Het is onze visie over de toekomst die ervoor zorgt dat we naar het altaar willen gaan en we ons willen binden aan de andere persoon, in de overtuiging dat dit voor het leven zal zijn.

In wezen is het ook een investering. We investeren in feite op elke manier in onze partner en in dat leven samen:

Daarom is het normaal dat het zo moeilijk te accepteren is dat zoveel dingen waarin je geïnvesteerd hebt en waarvan je gedroomd hebt, uiteindelijk niet uitkomen.

Daarom gaan veel mensen eerst door een ontkenningsfase. Met andere woorden, ze weigeren toe te geven dat het voorbij is en houden vol dat het huwelijk op een of andere manier gered kan worden. Soms riskeren mensen zelfs hun eigen waardigheid en gezondheid om te proberen het toch nog te laten werken.

Het accepteren van de realiteit van echtscheiding zal ons helpen het rouwproces te overwinnen en de positieve aspecten van de situatie te zien.

We moeten echter eerlijk zijn tegenover onszelf en de realiteit accepteren. Natuurlijk zal een rouwproces nodig zijn om het uiteenvallen te doorstaan. Daarom moeten we genadig en aardig voor onszelf zijn: geef het allemaal wat tijd.

Isoleer jezelf niet

Tijdens de rouwperiode als de relatie tot een einde is gekomen, hebben veel mensen de neiging zich te isoleren. Ze sluiten zichzelf misschien thuis op, wijzen hun sociale leven en contact met anderen af, zelfs met hun beste vrienden.

Het is echter beter om te delen hoe je je voelt met mensen die van je houden en die je om je heen hebt. Gevoelens uiten is altijd iets positiefs. Het helpt je namelijk je beter en opgelucht te voelen. Door dit te doen kun je je pijn helpen te verwerken. Weiger daarom de hulp van familie en vrienden niet.

Blijf optimistisch

Blijf optimistisch na een scheiding

Wanneer er één deur dichtgaat, gaat er een andere open. Na een breuk wordt een nieuwe toekomst geboren die je tot nu toe je misschien niet eens had kunnen voorstellen.

Terwijl je geleidelijk het rouwproces van je scheiding overwint, zul je je meer dromen, doelen en plannen voor je nieuwe leven voor kunnen ontwikkelen. Daarnaast kun je je voorstellen dat je die dingen doet die je wilt doen.

Dit is het perfecte moment om optimistisch te zijn en een toekomst voor te stellen vol persoonlijke groei en leuke activiteiten. Hoewel het in het begin moeilijk te visualiseren lijkt, is het tijd om een nieuw leven voor te stellen met nieuwe dromen en nieuwe doelen. Dit is het moment om goed voor jezelf te zorgen en je leven te leiden zoals jij dat wilt.

Leer van een traumatische scheiding

Je hebt veel meegemaakt. Je hebt geleden, je hebt gehuild en je hebt bijna je breekpunt bereikt. Dit betekent onder andere dat je waarschijnlijk ook dichter bij jezelf bent gekomen en jezelf beter hebt leren kennen. Dit heeft je de gelegenheid gegeven om dieper met jezelf in contact te komen.

Je kent je grenzen nu beter en je hebt geleerd je pijn en negatieve emoties te kanaliseren. Je bent nu sterker en je voelt je veiliger. Profiteer van deze energie en begin met het plannen van een nieuw leven en een nieuwe toekomst.

Het is tijd om jezelf als prioriteit te stellen

Het is tijd om jezelf als prioriteit te stellen

Het is tijd om aan jezelf te denken en nieuwe interesses en hobby’s opnieuw te ontdekken. Zolang het huwelijk duurde, draaide alles waarschijnlijk om je relatie:

  • de dagelijkse dingen
  • hoe je de feestdagen doorbrengt
  • je supermarktaankopen
  • wat je op de tv gaat zien
  • enzovoort

Nu ben je echter niet beperkt door de behoeften of voorkeuren van iemand anders en kun je nu prioriteit aan jezelf geven. Probeer daarom enkele activiteiten te doen die jij leuk en aangenaam vindt om te doen. Met andere woorden, herontdek jouw hobby’s en interesses.

Je hoeft geen andere partner te zoeken

Het is ook tijd om te begrijpen dat geluk van binnenuit komt en dat je geen andere relatie nodig hebt om je leven betekenis te geven. Denk daarom niet dat het vinden van een andere partner je problemen op zal lossen.

Je moet leren voelen dat je alleen met jezelf verbonden bent. Alleen dan zul je echt bereid zijn om de juiste persoon te vinden, als een completer en gelukkig individu.

Zoek professionele hulp na een traumatische scheiding

Zoek professionele hulp na een traumatische scheiding

Als je ondanks alles denkt dat dat je de traumatische scheiding niet kunt overwinnen en het verdriet intenser is dan je kunt verdragen, aarzel dan niet om naar een specialist te gaan.

Als je denkt dat een depressie om de hoek op de loer ligt en je je niet in staat voelt om iets te doen, dan kan een psycholoog je helpen dit te overwinnen. Wanneer verdriet ons overmant en het moeilijk is om een nieuw leven te visualiseren, is professionele hulp altijd de beste optie.

Wees daarom aardig tegen jezelf en accepteer dat je hulp nodig hebt. Vraag er ook om. Een specialist zal je helpen om stress en je gevoelens te beheersen. Hij of zij zal je leren dit goed te kanaliseren en je helpen die nieuwe toekomst te visualiseren.

Iedereen is anders

In dit artikel hebben we enkele tips met je gedeeld om een traumatische scheiding te doorstaan. Je moet echter altijd onthouden dat elke scheiding anders is. Elke scheiding, net als elk koppel, is zeer complex en uniek om mee om te gaan.

Je moet daarom vooral ook sterk en volwassen zijn als er bij het huwelijk kinderen of misbruik betrokken zijn. Een slechte controle over de situatie of de emoties en wonden kunnen de scheiding in de toekomst namelijk nog traumatischer maken. Schakel daarom indien nodig professionele hulp in.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gee, T. (2001). The grieving process in separation and divorce. Grief Matters: The Australian Journal of Grief and Bereavement, 4(1), 6.
  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
  • Yárnoz-Yaben, S. (2017). Grief due to divorce: relationship with attachment style and effects on subjective well-being and co-parenting/El duelo ante el divorcio: relación con el estilo de apego y efectos en el bienestar subjetivo y el ejercicio de la co-parentalidad. Estudios de Psicología, 38(3), 667-688.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.