'Sisu', de ongelooflijke Finse strategie voor moeilijke tijden

In de Tweede Wereldoorlog verzetten de Finnen - die minder in getal waren dan de Russen - zich stoïcijns en namen ze de naam 'sisu' over.
'Sisu', de ongelooflijke Finse strategie voor moeilijke tijden

Laatste update: 16 december, 2018

Het leven kan ons op ontelbare manieren hard treffen. Daarom is het altijd een goed idee om een ​​strategie voor moeilijke tijden te hebben. Zo hebben de Finnen ‘sisu’.

We weten allemaal dat niemand van ons immuun is voor tegenslagen. Hoewel niemand ons heeft geleerd hoe, zijn we genetisch en biologisch voorbereid om ermee om te gaan. Mensen zijn nu zover gekomen als waar we nu zijn dankzij drie ‘magische’ eigenschappen: doorzettingsvermogen, veerkracht en moed.

Ieder van ons is tot het huidige moment gekomen, terwijl hij te maken heeft met meer dan slechts één ontbering, meer dan één verlies en honderden problemen. Daarom zijn alle inspanningen en elke uitdaging die we overwinnen prestaties om trots op te zijn.

Afgezien van de technieken die we al kennen om met tegenslag om te gaan, is het altijd interessant om te weten hoe andere culturen worden geconfronteerd met tegenslag. Vandaag willen we het hebben over de Finnen. Deze mensen uit een erg koud klimaat hebben in werkelijkheid een heel warm hart en een sterke en strijdlustige geest … zozeer zelfs, dat hun onverschrokken geest samengevat wordt in één fantastisch woord: ‘Sisu’.

In dit artikel zullen we een kijkje nemen naar wat dat betekent.

Dappere geesten in moeilijke tijden

Waarden in moeilijk tijden in verschillende talen

Tegenwoordig is Finland voor velen een ideaal land vanwege het inspirerende sociale beleid en het lage niveau van corruptie. De Finse economie is ook een van de meest geavanceerde en het is een zeer democratische staat. Achter dit inspirerende sociale model gaat echter hun dappere karakter schuil.

De geschiedenis van het land, toen Rusland in november 1939 de oorlog aan Finland verklaarde, geeft hiervan een goede verklaring.

In 1939 werden 800.000 Finse soldaten geconfronteerd met 2,5 miljoen Russische soldaten.

De confrontatie tussen Finland en Rusland is zonder twijfel een van de meest fascinerende conflicten in de geschiedenis. Finland had iets meer dan 800.000 soldaten. Een schijntje vergeleken met de meer dan twee miljoen Russische soldaten.

Bovendien vochten ze in een land dat niet te verschillend was van het almachtige Rusland.

De Finnen verzetten zich echter zo stoïcijns, dat ze na een jaar van hevige gevechten de vrede verklaarden en een enkel woord achterlieten: ‘Sisu’.

‘Sisu’, de potentie die je vanbinnen hebt

Sisu is een unieke potentie

 

‘Sisu’ verwijst naar die kracht die alle mensen vanbinnen hebben en die bijna altijd sluimerend aanwezig is.

Soms veroorzaakt tegenslag echter dat het ontwaakt en geven we het leven. We gebruiken het om vol te houden, weerstand te bieden en te overwinnen. Dit is precies wat de Finnen in de Tweede Wereldoorlog hebben gedaan.

Tot op de dag van vandaag blijft het hun aanmoedigingskreet en de herinnering die zij in hun hart dragen om nooit op te geven, ongeacht wat het probleem is.

In het volgende stuk leer je hoe je het zelf in de praktijk kunt brengen.

De 5 stappen om met tegenslagen om te gaan volgens de Finnen

'Sisu' een kracht

1. Beheers de stress en laat angst je niet domineren

In moeilijke tijden is het belangrijk om angst en stress te beheersen. Als we negatieve emoties ons laten vernietigen, zullen we niet meer zijn dan een kale tak die vecht tegen de wind en zullen we uiteindelijk breken.

We moeten in staat zijn om onze angsten onder controle te houden, onze paniek te rationaliseren en stressvolle emoties onder controle te houden.

2. Volhard

Doorzettingsvermogen is een eigenschap die in verval is geraakt in de wereld van vandaag. Dat komt omdat we ongeduldig zijn en omdat we alles nu of tenminste zo snel mogelijk willen.

Mensen die ‘sisu’ hebben, zijn echter geduldig, accepteren frustratie en zijn creatief. Ze  wachten op het juiste moment en gaan dan vooruit, stap voor stap, zonder overgave en zonder ooit op te geven.

3. Wees eerlijk

Respect voor zichzelf en voor anderen is essentieel voor het Finse volk.

Iedereen maakt zich zorgen over anderen, omdat ze begrijpen dat overleven alleen mogelijk is door samen te werken. Elkaar respecteren en voor elkaar zorgen geeft ons allemaal een betere  kwaliteit van leven. Onthoud dit.

4. Leer hoe je kleine geschillen oplost en je kunt de grote problemen oplossen

Mensen met ‘sisu’ vluchten niet voor problemen; ze zien ze onder ogen en komen met oplossingen.

Conflicten horen bij het leven. Zo zal het leren van het oplossen van eenvoudige problemen ons helpen om te gaan met de meer complexe tegenslagen waar we ook mee te maken kunnen krijgen.

5. Wees veerkrachtig: vandaag, morgen en altijd

Veerkracht is het teken van de dappere en wijze ziel die geleerd heeft om te gaan met de tegenslagen van het leven om in iemand anders te transformeren: iemand die sterk en moedig is.

‘Sisu’ is zeer veerkrachtig … zozeer zelfs dat het voor velen bijna hetzelfde betekent. Het is een teken van iets dat we vroeg of laat in ons leven leren en we in de praktijk moeten brengen.

Over het algemeen zijn de zaken die de manier vormen waarop de Finnen problemen onder ogen zien, niet volledig onbekend. Laten we daarom van hen leren. Laat ze onze dagelijkse inspiratie zijn.

Laten we deze strategie gebruiken voor moeilijke tijden om onze periodes van verdriet te overwinnen en ze in lange jaren van geluk te veranderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.