Acht manieren om veerkracht te ontwikkelen bij tegenslag

· 13 november 2017
Veerkracht is het vermogen om zo flexibel te zijn als een bamboestok wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslag. Hij buigt, maar breekt niet. Hij wordt gewoon sterker.

Het woord veerkracht wordt gebruikt om materialen of voorwerpen te omschrijven die van nature het vermogen hebben om te buigen zonder te breken. Denk bijvoorbeeld eens aan een boog. Om de pijl te schieten, moet je de boog buigen, maar daarna springt de boog al snel weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.

Het woord veerkracht heeft echter ook een aspect dat ervoor zorgt dat het een bron van inspiratie kan zijn in ons dagelijkse leven.

Het concept van veerkracht werd populair gemaakt door neuroloog, etholoog en psychoanalyticus Boris Cyrulnik. Cyrulnik staat vooral bekend om zijn Franse werk genaamd Les Villains Petit Canard (De lelijke kleine eendjes).

Dit is een essentiële strategie die veel verder gaat dan eenvoudigweg persoonlijke groei. Het is een hulpmiddel. Het is een concept dat in elk moment van zwakte, bedroefdheid en tegenslag zou moeten helpen om je overeind te houden.

In dit artikel delen we acht manieren waarop je je eigen veerkrachtigheid kunt verdiepen en versterken. We beschikken er allemaal over; het moet alleen aangewakkerd worden en sterker worden gemaakt!

1. Voel je emoties

Emoties

Probeer je angst of frustratie niet te onderdrukken. Houd je verdriet of woede niet verborgen. Probeer al deze emoties een plekje te geven. Leer ze te herkennen en begrijpen.

Dit is een manier om een middenweg te vinden, zodat je emoties geen controle over je krijgen. Tegelijkertijd zal het ervoor zorgen dat je niet gedwongen wordt om ze te verschuilen.

Om jezelf te leren kennen en je dagelijkse veerkracht te bevorderen, is het belangrijk om je eigen grote – en soms complexe – universum goed te onderhouden.

Lees ook: De persoonlijke vrijheid om te doen wat je voelt

2. Denk terug aan een moment in je verleden waarop je werd geconfronteerd met een uitdaging

Gedurende zijn leven, is eigenlijk iedereen een overwinnaar van tegenslag. Iedereen is wel eens een uitdaging triomfantelijk te boven gekomen. Misschien ging het om een zeer ingewikkelde situatie, een leugen, een tweesplitsing, een verlating, een ziekte of een terugslag. We worden allemaal op verschillende manieren uitgedaagd, vaak zelfs zonder het zelf door te hebben.

We dragen allemaal een inspirerende bron van kracht in ons. Deze kracht zorgt ervoor dat lastige dingen iets makkelijker worden. Daarnaast voorziet het ons van persoonlijke hulpmiddelen waarvan we misschien niet wisten dat we ze hadden.

Houd deze triomfantelijke momenten uit het verleden in gedachten. Deze momenten zijn namelijk jouw bron van inspiratie in het hier en nu.

3. Maak elke dag een wandeling

Wandelen

Dit lijkt misschien veel te makkelijk. Het kan zelfs zo zijn dat sommigen niet zullen begrijpen wat wandelen nu te maken heeft met veerkracht.

Lichte, maar toch voortdurende, lichaamsbeweging zorgt voor positieve veranderingen in je hersenen. Het zorgt ervoor dat er endorfines worden vrijgelaten. Deze hormonen zijn kalmerend en helpen je om een relatief perspectief op de werkelijkheid te krijgen. Ook helpen ze om je hersenen te voorzien van zuurstof en het gehalte cortisol (het stresshormoon) in je bloed te verlagen.

Deze innerlijke balans zorgt ervoor dat je emoties gezonder worden. Bovendien helpt het je tegelijkertijd om veerkrachtiger en sterker te worden.

Lees ook: Waarom wandelen gunstig is voor de hersenen

4. Moedig gezonde relaties aan

Iemand hebben om mee te kunnen praten is belangrijk. We hebben allemaal behoefte aan iemand die we kunnen vertrouwen en aan wie we onszelf bloot durven te geven. Het is belangrijk om iemand te hebben die ons begrijpt en respecteert. Dit is hoe dan ook een zeer behulpzame bron van magie in het dagelijkse leven.

Deze dagelijkse emotionele steun is een bron van kracht die ook jouw vermogen om veerkrachtig te zijn ondersteunt en bevordert.

5. Neem wat tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf

Genieten van een dagje voor jezelf, of slechts een paar uurtjes waarin je weer in contact kunt komen met jezelf, is belangrijk. Op deze manier kun je in contact komen met je gedachten en behoeften. Dit is nog een eenvoudige manier om je eigen innerlijke wereld beter te handhaven.

Persoonlijke ruimtes en hoekjes die alleen van jouw zijn, zijn happen vol gezondheid waarmee je jezelf dagelijks zou moeten voeden.

Lees ook: 5 signalen die aantonen dat je tijd voor jezelf nodig hebt

6. Doe dingen die iets voor je betekenen

Op sommige momenten, waarop we niet helder kunnen nadenken, kan het helpen om iets te doen waar je van houdt. Als je iets hebt waarmee je jezelf kunt identificeren of dat erg goed bij je past, dan kan dit een manier zijn om stress te sturen. Bovendien is het doen van dit soort dingen ook een manier om gebruik te maken van veerkracht om jezelf overeind te houden.

Als je erg van je baan houdt of een intense passie hebt, dan is het belangrijk om hier gebruik van te maken op die momenten waarop je het gevoel hebt alsof je wordt overschaduwd door depressie.

Hoe vreemd het misschien ook lijkt, soms kunnen juist onze routines fungeren als belangrijke monitors. Ze pushen je om vooruit te blijven gaan.

7. Houd een dagboek bij

Dagboek bijhouden

Op onze site hebben we het meerdere keren gehad over hoe gunstig het kan zijn om een dagboek bij te houden.

Dit is namelijk erg therapeutisch. Het is een goede manier om je emoties eruit te gooien, je ideeën vorm te geven, projecten te ontwikkelen, keuzes af te wegen, je geest te verhelderen, te reflecteren en om een intiemere band met jezelf op te bouwen.

Lees ook: 6 manieren om met het leven om te gaan als je je overweldigd voelt

8. Voel de aarde onder je voeten

Het metaforische beeld van ‘met beide benen op de grond staan’, geeft je eigenlijk een hele lijst fundamentele ideeën om over na te denken:

Je hebt wortels die je moet voeden. Deze wortels geven je de kans om weer sterk te worden. Dit zijn onder andere je zelfvertrouwen, je persoonlijke geschiedenis en de mensen waar je van houdt.

Je moet altijd je evenwicht zien te bewaren. Je zou sterk moeten zijn, maar net zo flexibel als een bamboestok. Blijf in contact staan met de dingen die jou onderhouden en inspireren. Houd vast aan de emotionele onderstroom die jou inspireert en troost.

Jij maakt een deel uit van alles. In deze complexe omgeving ben jij net als een boom. En net als een boom, zorgen je wortels ervoor dat je stevig overeind kunt blijven staan tijdens een storm.