7 tips om de financiën te beheren met je huisgenoot

Samenwonen met een huisgenoot is een geweldige manier om geld te besparen als je voor het eerst je onafhankelijkheid verwerft. Leer en pas deze tips toe om samen met je huisgenoot de financiën te beheren en het samenwonen voor iedereen geweldig te maken.
7 tips om de financiën te beheren met je huisgenoot

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 24 augustus, 2022

Samenwonen is een van de meestvoorkomende opties bij mensen die onafhankelijkheid van hun ouders zoeken. Toch zoeken veel millennials onafhankelijkheid van hun ouders, maar kunnen ze de kosten van alleen wonen niet betalen. In dit artikel delen we enkele voordelen van samenwonen met een huisgenoot. Daarnaast delen de beste tips om de financiën met je huisgenoot te beheren en zo tot een duurzame relatie te komen.

Deze nieuwe generatie jongeren tussen 20 en 30 jaar wil in alle aspecten van hun leven zelfstandigheid verwerven. Huisvesting is voor hen de meest ingewikkelde kwestie, vooral in financieel opzicht. In dit verband lijkt de figuur van de  huisgenoot een uitstekende oplossing.

De voor- en nadelen van het hebben van een huisgenoot

Het belangrijkste voordeel van het delen van een woning met een huisgenoot is dat je de mogelijkheid hebt om het huis waar je met je gezin woont te verlaten en onafhankelijk te worden. Dit komt omdat de kosten om een huis te kopen of te huren te hoog zijn. Vaak is het onmogelijk om de kosten van de huur alleen het hoofd te bieden.

Als je echter besluit om de kosten van de huur met een ander te delen, worden de vooruitzichten bemoedigender.

Anderzijds is het gemakkelijker dit onbekende pad te bewandelen als je samenwoont met een ander die in dezelfde situatie zit als jij. Samenwonen is leuker en plezieriger als je beiden doelen en gemeenschappelijke gewoonten deelt als het gaat om zaken als orde, schema’s, bezoek, en financiën.

Een van de nadelen van samenwonen met een huisgenoot is dat samenwonen moeilijk wordt als je niet dezelfde prioriteiten of een soortgelijke levensstijl hebt. Een van de grootste problemen zijn de financiën en hoe die zo te beheren dat ze geen reden tot geschillen vormen. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden.

Misschien vind je ook leuk om te lezen:
Zo kun je het beste je jaloezieën schoonmaken

7 tips om de financiën te beheren met je huisgenoot

1. Het inkomen van de huisgenoten

Vanaf het begin en vóór het tekenen van het huurcontract moet duidelijk gemaakt worden dat de kosten van de huur van het appartement niet meer dan 30% van het inkomen van elk van de huisgenoten mogen bedragen. Dit is een van de belangrijkste eisen waaraan mensen moeten voldoen die onder hetzelfde dak gaan wonen.

Het is namelijk van cruciaal belang dat ze het bedrag van de huur kunnen opbrengen zonder dat dit ten koste gaat van bijvoorbeeld voedseluitgaven. Ten tweede is het belangrijk omdat je kunt garanderen dat niemand moeilijkheden zal hebben als het gaat om het betalen van zijn deel van de huur.

Vergrootglas om de financiën te bestuderen
De rekeningen moeten van tevoren bekeken worden om verrassingen te voorkomen als je met een huisgenoot gaat samenwonen.

2. Verschillende bedragen

Moet iedereen evenveel huur betalen? In het algemeen hebben huizen of appartementen geen gelijke ruimtes, maar sommige kamers zijn kleiner dan andere of hebben verschillende voorzieningen.

Het zou niet helemaal eerlijk zijn als degenen die een slaapkamer met eigen badkamer hebben hetzelfde zouden betalen als degenen die een kleinere kamer hebben, bijvoorbeeld. Houd rekening met de kenmerken van het eigendom. Idealiter zou het eerlijk moeten zijn.

Niet te groot want dan stijgen de kosten en niet te klein want het kan oncomfortabel zijn. Het is ook gemakkelijker als de kamers die jullie elk zullen hebben van vergelijkbare grootte en kenmerken zijn.

3. Zet iemand aan het hoofd van het beheer van de uitgaven

Je moet in onderling overleg iemand kiezen die verantwoordelijk is voor de uitgaven. Behalve de huur moeten ook sommige diensten en belastingen tijdig betaald worden om problemen en achterstallige kosten te voorkomen.

Dit is een van de meest waardevolle tips om de financiën met je huisgenoot te beheren. Het moet een georganiseerd iemand zijn die de nodige tijd heeft om deze taak uit te voeren.

4. Organiseer je gemeenschappelijke uitgaven

Een van de meest praktische manieren om je uitgaven bij te houden is met een applicatie, waarin ieder op dezelfde plaats de gemeenschappelijke consumpties noteert. Aan het eind van de maand wordt dat opgeteld en verdeeld.

De belangrijkste vraag lijkt echter altijd te zijn welke uitgaven gemeenschappelijk zijn en welke niet. Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken en in de supermarkt boodschappen gaan doen voor levensmiddelen. Wat je in de supermarkt koopt wordt als gemeenschappelijk beschouwd.

Maar als sommige huisgenoten een voorkeur hebben voor duurdere levensmiddelen of bepaalde merken, moeten ze die afzonderlijk kopen om problemen te voorkomen. In dat geval moeten de producten in de kast of koelkast geëtiketteerd worden.

5. Extra uitgaven

Ook dit is een kwestie die meer dan duidelijk moet zijn bij het vaststellen van de richtlijnen voor het samenleven. Wat gebeurt er als je huisgenoot zich op een streamingdienst wil abonneren en jij niet?

Als je het gaat gebruiken, deel je het. Het is echter essentieel om gezond verstand en goede bedoelingen te hebben als je met een huisgenoot samenwoont.

Een andere situatie die spanning kan opwekken is de kwestie van het eten. Stel dat je boodschappen deed voor de hele maand, maar een van je huisgenoten nodigde zijn vrienden uit, en jullie verorberden de reserves van de week in één avond. Om dit soort conflicten te vermijden, beslis je welke uitgaven gemeenschappelijk zijn en welke niet.

6. Huisraad

We raden je aan om te proberen zo weinig mogelijk meubels en apparaten samen te kopen. Aan het eind van de periode van samenwonen kan de verdeling omslachtig zijn.

Maak een inventaris van wat je al hebt en wat elk van de toekomstige bewoners van het huis kan meebrengen. Ga dan na wat er ontbreekt en koop wat je nodig hebt via een geldpot.

7. Bepaal je regels voor bezoek

Het is niet hetzelfde om af en toe bezoek te ontvangen als dagelijks de partner van je huisgenoot te ontvangen . Het is eerlijk om te overwegen in hoeverre een frequente bezoeker (die ook de nacht in de woning doorbrengt) een deel moet bijdragen aan het budget dat je hebt voor voedsel en diensten.

Misschien vind je dit interessant:
6 tips voor het kiezen van een eetkamertafel

Boze huisgenoten
Als sommige kwesties niet van tevoren opgelost worden, kunnen financiën een relatie tussen huisgenoten kapot maken.

De tips om de financiën met je huisgenoot te beheren zijn gebaseerd op goede communicatie

Tot zover hebben we een kort overzicht gegeven van enkele financiële overwegingen die je in overweging moet nemen om het leven met je huisgenoot gemakkelijk te maken. Het beste en eerste wat je moet doen is alles van tevoren bespreken: gewoonten, schema’s, eten, uitgaven, persoonlijke smaak, en uitjes.

Zoals het spreekwoord zegt: “hekken maken goede buren.” Opdat de aantallen en grenzen voor iedereen eerlijk zijn, moet je zelfs het kleinste detail van tevoren duidelijk maken.

We hopen dat je deze gedenkwaardige stap in je leven kunt zetten en de beste kamergenoten kunt vinden in deze prachtige fase van onafhankelijkheid!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tavera Uribe, I. C. (2018). Motivadores e inhibidores de los millennials con independencia económica para la compra de alimentos saludables como frutos secos y semillas a través de medios en línea(Doctoral dissertation, Universidad EAFIT).
  • Solís Rodríguez, F. T. (2020). Motivaciones de las generaciones millennial y centennial para la creación de nuevas empresas. Instituto de Ciencias Sociales y Administración.
  • Ledesma, D. S. S. (2021). Análisis conceptual sobre los Millennial, una generación de retos, distinción de la actitud emprendedora. In Crescendo11(4), 405-423.
  • Sora Barreto, L. A. (2020). Cartilla financiera: cómo manejar sus finanzas personales.
  • Andrade, C. P., Dulcey, J. A., & Gomez, M. J. S. (2011). Mis finanzas personales. Aguilar.
  • Delgado, L. O. F. (2009). Las finanzas personales. Revista Escuela de Administración de Negocios, (65), 123-144.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.