5 ultrabewerkte snacks die gezond worden genoemd

Er zijn tegenwoordig veel dieetproducten in de schappen van supermarkten en drogisterijen. Veel "gezonde" producten zijn echter in feite ultrabewerkte snacks. Lees meer in dit artikel!
5 ultrabewerkte snacks die gezond worden genoemd
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fastfood en voorverpakte voedingsmiddelen zijn niet de enige voedingsmiddelen die ultrabewerkt zijn. Wist je dat sommige van die ‘gezonde’ snacks die je ziet niet zo gezond zijn? Vandaag delen we 5 ultrabewerkte snacks met je die helemaal niet zo gezond zijn als we denken.

Het is belangrijk om dit soort producten te herkennen, zodat je kunt beperken hoeveel je ervan eet. Dat komt omdat het opnemen van te veel ultrabewerkte voedingsmiddelen in je dieet obesitas en andere problemen kan veroorzaken, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Ultrabewerkte snacks en voedingsmiddelen

Ultrabewerkte snacks en andere producten zijn voedingsmiddelen die een lange lijst van kunstmatig gearomatiseerde ingrediënten en additieven bevatten. Bovendien bevatten ze meestal toegevoegde suikers, stabilisatoren en conserveermiddelen.

Als we aan die dingen denken, denken we automatisch aan fastfood, voorverpakt voedsel en energiedrankjes. Ze komen echter in veel meer producten voor en kunnen zich zelfs verstoppen in voedingsmiddelen die worden verkocht onder het mom van gezonde producten.

De wens om goed voor jezelf te zorgen en op je voeding te letten komt steeds vaker voor in onze samenleving. Door die toename heeft de voedingsindustrie een kans gezien om gezonde producten te ontwikkelen en te promoten. Ze stellen dat deze producten gezonde eigenschappen hebben.

De meeste benadrukken de aanwezigheid van de juiste voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van een betere fysieke en mentale fitheid. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan de samenstelling van het gehele product. Daarbij moet je in gedachten houden dat er veel schijnbaar gezonde producten die verkrijgbaar zijn die in feite ultrabewerkte snacks zijn.

5 ultrabewerkte snacks waarvan men denkt dat ze gezond zijn

vrouw leest etiket

Zoals je al hebt gezien, zijn dit soort producten heel gewoon. Ze worden op diverse plaatsen verkocht en veel mensen eten deze producten regelmatig. Hier is een lijst van enkele van de producten die je met mate moet eten omdat het ultrabewerkte snacks zijn.

1. Muesli- of energierepen

Deze repen zijn misschien wel een van de meest verkochte fitnessproducten en zijn vaak de keuze van mensen die op zoek zijn naar een lichte snack. Dat komt omdat ze een handige, snelle en lichte manier zijn om je energieniveau aan te vullen, waar je ook bent.

Het probleem met deze repen zijn de gebruikte ingrediënten. Sommige daarvan zijn zelfs op zichzelf gezond. Het probleem is dat deze repen daarnaast grote hoeveelheden suiker verbergen in de vorm van honing, siroop of glucose- en fructosestroop. Daarom geeft deze snack direct energie, maar dat duurt niet lang. Bovendien zal het je niet helpen om je lang verzadigd te voelen.

2. Eiwitrepen

In tegenstelling tot mueslirepen hebben deze eiwitrepen een hoog eiwitgehalte. Daarom hebben mensen de neiging om ze te eten na het sporten of om hun eiwitinname te verhogen.

Voor het grootste deel zijn ze gemaakt met eiwitten uit melk- of eieren. Sommige commerciële soorten bevatten echter ook veel suiker en verzadigd vet. Deze repen bevatten soms zelfs meer suiker dan een chocoladereep.

3. Vezelrijke koekjes en ontbijtgranen

Gezonde koekjes en commerciële ontbijtgranen zijn erg populair. Ze bevatten namelijk veel vezels en smaken goed. Ze leveren echter ook veel toegevoegde suikers. Als het gaat om vezelrijke koekjes bevatten veel van hen daarnaast ook gehydrogeneerde vetten of oliën die niet goed voor je zijn en die geen voordelen hebben.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je het etiket goed leest voordat je deze producten koopt. Sommige van de meer klassieke opties hebben dezelfde of betere voedingssamenstelling dan andere die worden aangeprezen als de gezonde opties.

4. Eiwitrijke gebakjes

Dankzij de steeds groeiende populariteit van koolhydraatarme diëten, zijn dit enkele van de producten die recenter op de markt zijn gekomen. Mensen kiezen ervoor om ze te eten als ze hun lichaamssamenstelling willen verbeteren of als ze willen afvallen en gezondheidsproblemen willen voorkomen. Binnen deze groep ultrabewerkte snacks vind je onder andere:

  • donuts en koekjes.
  • brood, croissants, broodjes.
  • allerlei hartige en zoete snacks.

Wat het probleem van deze voedingsmiddelen is? Ten eerste bevatten ze een lange lijst van toevoegingen en conserveermiddelen. Velen van hen zijn niet eens herkenbaar aan hun naam.

Het tweede probleem is hun samenstelling. Ondanks dat ze meer eiwitten bevatten dan de originele versies van deze producten, leveren ze weinig tot geen voedingswaarde. Mensen zullen er uiteindelijk meer van gaan eten omdat ze gezonder lijken, wat schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

5. Eiwitshakes

Lange tijd waren sporters de enige mensen die commerciële eiwitshakes dronken. Tegenwoordig zijn veel van deze producten echter gericht op mensen die goed voor zichzelf willen zorgen maar geen tijd hebben om een volledige maaltijd te koken.

Ze zijn de kant-en-klare producten gemakkelijk te maken en om mee te nemen. Daarnaast kun je ze snel consumeren. Qua samenstelling leveren ze eigenlijk dezelfde ongewenste voedingsstoffen als energie- en eiwitrepen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Eiwitshakes: waarom zijn ze goed voor je?

Waarom is het belangrijk om ultrabewerkte snacks te vermijden?

mueslirepen

Al jarenlang waarschuwen voedings- en gezondheidsexperts voor het consumeren van te veel ultrabewerkte voedingsmiddelen. Waarom staan ze in de schijnwerpers? Wat is de reden voor al deze zorgen en waarom zou je ze moeten vermijden?

Ten eerste is hun voedingswaarde een probleem. Of, we zouden moeten zeggen dat weinig nuttige voedingsstoffen leveren. Ze bevatten bijna geen van de basisvoedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven en ons welzijn te bevorderen. Voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn:

In plaats daarvan bevatten deze producten grote hoeveelheden zout, toegevoegde suikers en verzadigde en gehydrogeneerde vetten. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën. Daarnaast moedigt de marketing van deze producten consumenten aan om er veel van te eten. Als gevolg hiervan nemen mensen te veel en te vaak ultrabewerkte snacks op in hun dieet.

Deze regelmatige inname kan vervolgens leiden tot gezondheidsproblemen op de lange termijn. In de afgelopen decennia heeft wetenschappelijk bewijs een verband aangetoond tussen deze producten en nadelige gevolgen. Volgens een in 2020 gepubliceerd onderzoek (Engelse link) waren dit de mogelijke gevolgen:

  • Hogere prevalentie van overgewicht en obesitas , evenals een hogere body mass index.
  • Verhoogd risico op het metabool syndroom en alle bijbehorende factoren: hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikerwaarden en verhoogde cholesterolwaarden.
  • Hogere incidentie van cardiovasculaire, arteriële en cerebrovasculaire aandoeningen.
  • Depressie.
  • Problemen door het prikkelbare darm syndroom.
  • Hogere sterfte.

Kun je deze ultrabewerkte snacks die gezond worden genoemd nog wel eten?

Van ultrabewerkte voedingsmiddelen is bekend dat ze vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers, vetten van lage kwaliteit en zout bevatten. Daarnaast bevatten ze niet veel vezels, vitamines en mineralen.

Veel bedrijven willen dat je denkt dat hun producten een geweldige bron van deze voedingsstoffen zijn. Daarnaast laten ze je geloven dat ze je gezondheid en welzijn zullen bevorderen. Het is echter altijd het beste om alle benodigde voedingsstoffen via verse producten binnen te krijgen.

Houd er rekening mee dat het met mate eten van deze voedingsmiddelen niet schadelijk is en in bepaalde gevallen zelfs nuttig kan zijn voor je lichaam. Vergeet daarbij echter niet om aandacht te besteden aan de producten die je koopt en eet. Je moet er ook voor te zorgen dat ze geen deel uitmaken van je dagelijkse dieet.

Voor mensen die deze producten sporadisch willen consumeren, is ons advies om de etiketten op de verpakkingen te lezen en iets te kiezen met ingrediënten die je herkent.

Als de omstandigheden ertoe leiden dat je snel weer honger hebt en meerdere van deze voedingsmiddelen moet eten, moet je proberen zelfgemaakte alternatieven te verkennen. Er zijn genoeg opties die snel te maken zijn en gemakkelijk mee te nemen en op te eten zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elizabeth L, Machado P, et al. Ultra-Processed Foods and Health Outcomes: A Narrative Review. Nutrients. Junio 2020. 12(7):1955.
  • Fiolet Th, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. The BMJ. Febrero2018. 360:k322.
  • Marti A. Ultra-Processed Foods Are Not “Real Food” but Really Affect Your Health. Nutrients. Agosto 2019.11(8):1902.
  • Rauber F, et al. Ultra-Processed Food Consumption and Chronic Non-Communicable Diseases-Related Dietary Nutrient Profile in the UK (2008⁻2014). Nutrients. Mayo 2018. 10(5):587.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.