5 tips om pijn van carpaletunnelsyndroom te verlichten

Het is heel belangrijk om aandacht te besteden aan je positie bij het praten aan de telefoon of het typen op de computer. Als je kunt, maak dan gebruik van een ergonomisch toetsenbord.
5 tips om pijn van carpaletunnelsyndroom te verlichten

Laatste update: 28 januari, 2019

Er zijn tal van vrouwen die last hebben van het zogenaamde carpaletunnelsyndroom. Vaak is de enige echte remedie een operatie, maar voordat dit noodzakelijk is, is het de moeite waard om deze eenvoudige tips te volgen, zodat je minder pijn en een betere kwaliteit van leven hebt.

Symptomen van carpaletunnelsyndroom

Pijn aan de Pols

De symptomen van het carpaletunnelsyndroom ontstaan ​​meestal tussen de 30 en 60 jaar. Vrouwen hebben vaker last van dit probleem dan mannen, omdat onze carpale tunnel smaller is dan die van de meeste mannen. Dit zorgt ervoor dat het gebied tussen de botten van de pols en het carpale ringvormige ligament – de plaats waar de pezen van de vingers en de zenuw elkaar ontmoeten – onder meer druk te lijden heeft.

De gecomprimeerde pezen raken ontstoken en soms is er vloeistof aanwezig. Dit alles maakt het hele gebied sterker en zoals je weet is het erg pijnlijk. Hoewel het meestal begint aan één kant van het lichaam, zal het zich ontwikkelen tot beide polsen en zo ontstaan moeilijkheden bij het hanteren van bepaalde voorwerpen of het uitvoeren van dagelijkse taken.

De symptomen

De symptomen zijn als volgt:

  • Het begint meestal met nachtelijke pijn en je zou ongemak, tintelingen of gevoelloosheid in de hand kunnen ervaren. Je kunt ook ‘s nachts kramp krijgen, waardoor je wakker wordt.
  • De krampen beginnen uit te stralen naar de elleboog en pijnscheuten kunnen beginnen ook in de duim te ontstaan.
  • Je zult beginnen moeilijkheden te ondervinden met het vastgrijpen van kleine objecten en je kan een verlies van gevoel ervaren in de vingers. Het knijpen in objecten met duim en wijsvinger is daarom bijzonder pijnlijk.

We moeten ook vermelden dat deze symptomen vaker voorkomen bij zwangere vrouwen, omdat ze meer vocht in het lichaam vasthouden. Het is goed dit te beseffen.

Behandelingen voor carpaletunnelsyndroom

1. Ontstekingsremmend gemberkompres

Gember

Sommige geneeskrachtige planten hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en één van de beste hiervan is gember. Om deze pasta te maken heb je een eetlepel geraspte gemberwortel, wat eucalyptus en munt nodig. Je kunt essentiële oliën gebruiken uit de winkel of zelfgemaakte – beide zullen werken.

  • Meng de ingrediënten met een kopje warm water en laat het dan in de koelkast staan totdat het koud is (koud is het beste voor het verminderen van pijn).
  • Dompel een kompres in het mengsel en breng het aan de op het pijnlijke gebied gedurende een half uur. Je zult onmiddellijk verlichting ervaren.

2. Ontstekingsremmend kompres van cipres en rozemarijn

Rozemarijn
  • Hiervoor maken we een thee van twee takjes rozemarijn en een kopje water.
  • Terwijl het afkoelt masseer je het gebied met een beetje cipresolie. Je weet waarschijnlijk al dat cipres een van de beste ontstekingsremmende middelen is die beschikbaar zijn.
  • Volg de massage op met een koud kompres van de rozemarijnthee.

3. Kompres van fenegriek

Maismeel

Heb je al gehoord hoe goed fenegriek kan zijn? Het is een uitstekend ingrediënt voor een ontstekingsremmend kompres om de pijn te verminderen. Het bevat grote hoeveelheden niacine en vitamine B3, die helpen om infecties en pijn te bestrijden.

Vitaminen en flavonoïden zijn ideaal voor de behandeling van artrose en en artritis-gerelateerde problemen, dus vergeet dit niet – het kan van pas komen.

  • Het enige wat je hoeft te doen is de bloem met water mengen tot er een pasta ontstaat die je met de hand op het pijnlijke gebied kunt aanbrengen.
  • Je zult versteld staan van de opluchting die je ervaart.

4. Aanbevelingen voor het voedingspatroon

sap

Carpaletunnelsyndroom kan ook van binnenuit worden behandeld door het kiezen van de juiste voeding, met voedingsstoffen die ontsteking verlichten en de zenuwen, kraakbeen en botten versterken. Dus wat moet je doen?

Het is eenvoudig:

  • begin je ochtenden met eerst een eetlepel lijnzaadolie, dat ontsteking bestrijdt met zijn hoge niveaus van vitamine B6.

Rijst, groene bladgroenten, kipfilet en bananen zijn ook uitstekend, samen met grapefruit, ananas en sinaasappelsap. Ze bevatten antioxidanten, essentiële mineralen en vitamine B. Vergeet niet om deze elke dag op te nemen in je dieet.

Bij de lunch

Een ander perfect sap voor bij je lunch kun je maken door het mengen van twee boerenkoolbladeren met een groene appel. Als je dit drie keer per week drinkt, zul je opluchting ervaren.

5. Ergonomische aanbevelingen

Mobiele Telefoon

Je moet ook niet vergeten om hiermee rekening te houden. Je laptop kan de carpaletunnelregio echt irriteren en het is tijd dat je hierover leert. Probeer te voorkomen dat je lange uren typend op een laptop of pratend aan de telefoon doorbrengt.

Als je een computer moet gebruiken, probeer dan om een ergonomisch toetsenbord te gebruiken waarbij je je polsen niet hoeft te buigen of te strekken.

Handoefeningen

Er zijn ook enkele rustige handoefeningen die de pijn van de symptomen van het carpaletunnelsyndroom zullen verlichten. Maak gewoon wat langzame cirkels met je pols of pak je linkerduim met de rechter en strek deze. Zo verlies je niet de flexibiliteit van de pezen, wat minder druk legt op de zenuwen.

Kies altijd voor een rustige en lage intensiteit van de handoefeningen. Carpaletunnelsyndroom is een aandoening die niet kan worden teruggedraaid en bijna altijd een operatieve ingreep op een bepaald punt vereist, maar tot het zover is, is het de moeite waard de genoemde tips te volgen om wat hulp te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Armstrong, T. J., & Chaffin, D. B. (1979). Carpal tunnel syndrome and selected personal attributes. Journal of occupational medicine.: official publication of the Industrial Medical Association, 21(7), 481-486.
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Jama, 282(2), 153-158.
  • Phalen, G. S. (1972). The carpal-tunnel syndrome: clinical evaluation of 598 hands. Clinical Orthopaedics and Related Research®, 83, 29-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.