5 redenen waarom mensen misbruik van je maken

Degenen die misbruik van je maken weten dat je geen nee zal zeggen tegen wat ze je ook maar vragen. En ze weten waarschijnlijk ook dat je gevoelig bent voor emotionele chantage.
5 redenen waarom mensen misbruik van je maken

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende redenen waarom mensen misbruik van je maken. Ze doen dit meestal om hun leven gemakkelijker te maken, terwijl ze het jouwe bemoeilijken.

Laten we kijken naar de redenen waarom mensen dit doen, zodat je het voortaan kan herkennen en voorkomen. Vandaag kun je ontdekken waarom mensen toch altijd van jou profiteren en hoe je met deze situatie om kan gaan.

Waarom mensen mensen misbruik van je maken

1. Je kunt geen ‘nee’ zeggen

Hoe mensen misbruik van je maken

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom mensen misbruik van je maken: omdat je simpelweg geen ‘nee’ kunt zeggen.

Je zegt altijd ‘ja’ als een collega vraagt of je met een project kunt helpen, ook al heb je het al heel druk met je werk. Dit kan er toe leiden dat je dagenlang niet voldoende rust hebt of zelfs minder zal slapen.

Als jij jezelf hier in herkent, dat zou je jezelf kunnen afvragen wat er in je omgaat of welke overtuigingen je ervan weerhouden om ‘nee’ te zeggen.

  • Misschien voel je je verplicht om te helpen, want als je dat niet doet, kunnen anderen denken dat je niet aardig bent. Ben je misschien bang dat ze boos worden als je ‘nee’ zegt? Of dat niemand jou meer zal helpen als je hen niet helpt?
  • Houd in gedachten dat als je altijd ‘ja’ zegt, mensen voor alles naar jou toe kunnen komen en je dus belasten met bepaalde verantwoordelijkheden die niet van jou zijn. Dit betekent dat je wellicht overuren moet maken en minder tijd hebt voor andere dingen…

Er is niks is mee om af en toe ‘nee’ te zeggen. ‘Nee’ leren zeggen is één van de beste manieren om ervoor te zorgen dat er niet langer misbruik van je gemaakt kan worden.

2. Je zoekt de goedkeuring van anderen

Goedkeuring zoeken

Een andere reden waarom mensen van je profiteren, is als je op zoek bent naar de goedkeuring van anderen. Dit kunnen mensen in hun eigen voordeel gebruiken.

Wanneer je naar de goedkeuring van anderen zoekt probeer je anderen een plezier te doen, en wil je graag dat ze je aardig vinden. Ook wil je graag dat andere mensen het eens zijn met wat je zegt of doet…

Mensen die bedreven zijn in het profiteren van anderen, zullen het snel herkennen als iemand goedkeuring zoekt.

3. Je staat het toe dat mensen misbruik van je maken

Grenzen bewaken

We hebben allemaal wel zo’n vriend die ons alleen belt als hij of zij iets van je nodig heeft. Dat kunnen allerlei dingen zijn zoals:

  • om te praten
  • om hun verhaal te doen
  • je om een gunst vragen

Maar toen jij hen nodig had, gaven ze niet thuis. Je kunt absoluut niet op dit soort mensen rekenen. Jij bent er altijd voor hen, maar zij nooit voor jou. Een van de redenen waarom mensen van je profiteren is dat je geen grenzen stelt.

In elke relatie moeten grenzen gesteld worden. Dit betekent niet dat je een slecht mens bent of geen goede vriend. Het betekent gewoon dat je jezelf voldoende waardeert om niet toe te staan dat mensen je gebruiken.

4. Je staat jezelf niet toe te laten zien hoe je je voelt

Gevoelens tonen

Een andere reden waarom dit jou altijd overkomt, kan zijn dat je je gevoelens niet toont. Daarom geloven anderen dat ze je niet belasten met hun verantwoordelijkheden en ook dat het je niet stoort dat ze alleen bellen als ze iets nodig hebben.

  • Het is belangrijk dat je leert je gevoelens op een juiste manier te uiten. Als je je onderdrukt, gebruikt of gemanipuleerd voelt… Zeg het dan!
  • Anderen zijn zich misschien niet bewust van je gevoelens. Als je ze uitspreekt, kan dat helpen om daar verandering in te brengen.

5. Je voelt je slachtoffer van manipulatie

Manipulatie van mensen die misbruik van je maken

Helaas worden manipulatie en emotionele chantage op grote schaal gebruikt, zelfs in onze persoonlijke relaties. Er zijn mensen die meesterlijk kunnen manipuleren.

Daarom is het belangrijk om grenzen te stellen, om ‘nee’ te kunnen zeggen en zorg te dragen voor je eigen behoeften. Als je denkt dat je gebruikt wordt, komt dat omdat je het geen halt toeroept.

Heb je het gevoel dat je een slachtoffer bent? Wanneer we onszelf slachtoffer maken, geloven we dat we niets kunnen doen, dat dingen niet kunnen veranderen en we er gewoon mee moeten leren leven.

We moeten de verantwoordelijkheid voor ons leven nemen. Als je gemanipuleerd wordt en je je hiervan bewust bent, dan sta je het dus toe. Het is niet de bedoeling om je schuldig te laten voelen, maar als je dit beseft, kun je er iets aan doen. Bedenk wat je kunt doen om deze situatie te veranderen.

Ben je ooit gebruikt? Ben je erin geslaagd om uit deze situatie te komen? Leer de redenen te herkennen waarom mensen misbruik van je maken. Analyseer jezelf en gebruik je zelfinzicht om een einde te maken aan deze situaties die zoveel emotionele spanning veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Redorta Lorente, J. (2005). El poder y sus conflictos o Quién puede más? Paidós plural.
  • Foucault, M. (1988). El sujeto y el poder. Revista Mexicana de Sociología. https://doi.org/10.2307/3540551

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.