5 gewoontes van eerlijke mensen

Hoewel er mensen zijn die jouw mening misschien niet delen of het leven op dezelfde manier bekijken, zullen eerlijke mensen altijd zeggen wat ze denken en daarnaar handelen. Lees meer over de gewoontes van eerlijke mensen.
5 gewoontes van eerlijke mensen

Laatste update: 08 januari, 2019

Wat weet jij over de gewoontes van eerlijke mensen? Eerlijke mensen genieten van een betere levenskwaliteit, zijn gelukkiger en zijn sterker als ze met problemen worden geconfronteerd. De reden hiervoor is simpel: eerlijke mensen zijn niet noodzakelijk de meest intelligente mensen en ze weten ook niet altijd alles.

Eerlijke mensen zijn mensen met een sterke link tussen wat ze denken en wat ze doen.

Eerlijkheid

Hoe vreemd het ons ook mag lijken, dit type psychologie is niet eenvoudig te implementeren. Eerlijkheid van geest en actie vereist een echte persoonlijke ontwikkeling. Het gaat om oprecht, authentiek en eerlijk zijn tegenover onszelf en anderen.

Laten we ons wat meer verdiepen in de gewoontes van eerlijke mensen en de kenmerken waaruit dit waardevolle persoonlijkheidskenmerk bestaat.

1. Gewoontes van eerlijke mensen: niet bang zijn om de waarheid te vertellen

Eerlijkheid is zinloos als je niet de moed hebt om de waarheid te verdedigen en te allen tijde te eisen, ongeacht de context.

 • Wie een eerlijk hart heeft, steunt geen onrecht, chantage, halve waarheden of leugens.
 • Bovendien wordt deze eerlijkheid ook bij anderen verwacht.

Aan de andere kant weten we allemaal dat het niet gemakkelijk is om dit soort persoonlijke integriteit te verdedigen en verspreiden. Er zijn veel scenario’s waarin gecamoufleerde oneerlijkheid heerst en we moeten ons constant verdedigen tegen hypocrisie.

2. Gewoontes van eerlijke mensen: zich bewust zijn van hun beperkingen en fouten

In balans zijn is een van de gewoontes van eerlijke mensen

Het is niet goed voor ons om de eerlijkheid van anderen te eisen als we niet in staat zijn om het op onszelf toe te passen.

 • In ons dagelijks leven zijn er tal van mensen die op een groot aantal deugden kunnen bogen. Het zijn echter vaak alleen maar allemaal mooie praatjes, omdat ze niet doen wat ze prediken.
 • Dit is echter niet het geval bij eerlijke mensen. In hun geval hebben ze een innerlijke reis gemaakt om zich bewust te zijn van hun beperkingen, hun gebreken en hun duistere kant.
 • Ze weten wat ze nodig hebben om te verbeteren en hoe hun zwakke punten geleidelijk aan moeten worden overwonnen.

Dit zelfbewustzijn helpt een situatie te creëren waarin actie en denken in harmonie zijn met elkaar. Het gaat hier niet om leugens of hypocrisie: het is gewoon het saldo van een bescheiden en respectvol hart.

3. Gewoontes van eerlijke mensen: transparant zijn

Transparantie is een van de gewoontes van eerlijke mensen

Transparant zijn betekent niet dat anderen onze intieme geheimen mogen zien en het betekent ook niet kwetsbaar zijn.

Eerlijkheid is synoniem voor transparantie, want alles wat men doet, zegt en toont, is in overeenstemming met de eigen persoonlijkheid. Je kunt precies zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Er is geen vooroordeel of dissonantie, maar harmonie.

Bovendien gaat het om eerlijk zijn om hetzelfde gedrag, dezelfde behandeling en dezelfde manier van omgaan met anderen te handhaven.

Altijd transparant zijn?

Altijd transparant zijn, is ook niet eenvoudig. Immers, als er een ding is dat typisch is voor mensen, dan is het dat we van nature wispelturig zijn en altijd veranderen. We hebben ook een constante behoefte om ons ‘aan te passen’ en te allen tijde door iedereen te worden geaccepteerd.

Eerlijke mensen hebben dit probleem niet: als ze iets niet leuk vinden of als iets niet strookt met hun principes, maken ze dit duidelijk.

4. Gewoontes van eerlijke mensen: vechten voor waar ze in geloven

Soms zijn de eerlijkste, meest bescheiden en meest nobele mensen degenen die het meest de eenzaamheid of zelfs de afwijzing van velen van hen om zich heen voelen.

 • Dit gebeurt om een ​​heel eenvoudige reden: soms is eerlijkheid erg confronterend en eerlijke mensen zijn niet bang om te zeggen wanneer een ander niet eerlijk of respectvol is.
 • Helaas houdt bijna niemand van harde eerlijkheid.

Dit betekent vaak dat eerlijkheid mensen een ongemakkelijk gevoel geeft. Ze geven de voorkeur aan een meer hypocriet of een volgzaam persoon. Die zijn gemakkelijker om mee om te gaan.

5. Gewoontes van eerlijke mensen: inspireren en leiden door het goede voorbeeld te geven

Vrouw die ontspannen in het gras ligt met twee vogels

Het zijn mensen die op een consistente manier leven, met een perfecte balans tussen waarden en acties. Daardoor inspireren ze vaak degenen die eerlijkheid echt kunnen waarderen.

 • Misschien voel je wat vijandigheid in hun uitgesprokenheid, maar wijze mensen die de pijlers van goedheid en integriteit waarderen, zullen ze enorm waarderen.
 • Daarom zijn ze geweldige vrienden, familieleden en medewerkers die ons leven gemakkelijker en mooier maken.

Als je een of meerdere mensen in je leven hebt die een onvermoeibare eerlijkheid tonen, houd ze dan altijd in de buurt, leer van hen en deel geweldige tijden en momenten met hen.

Het zijn immers mensen die ons inspireren om zelf een beter mens te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Rakel, V. (2012). La Honestidad. Comunicados, Apoderados. Ministerio de Educacion, Gobierno de Chile.
 • Moreno, C. (2004). Claves para el liderazgo ético. Capital Humano.
 • Guenin, L. M. (2005). Intellectual honesty. Synthese. https://doi.org/10.1007/s11229-005-3746-3
 • WHAT IS HONESTY?. Cal State J Med. 1915;13(1):1.
 • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la universidad nacional del altiplano – puno. COMUNI@CCIÓN Rev Investig en Comun y Desarro. 2016;

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.