5 rare dingen die hoofdpijn veroorzaken

We hebben het allemaal al eens meegemaakt, maar wat zorgt er nu precies voor dat je hoofdpijn krijgt? De eerste dingen die bij je op zullen komen zijn misschien stress, een te hoge bloeddruk en zelfs een slechte houding. Naast al deze triggers zijn er ook een aantal soms onverwachte zaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken waar je je in eerste instantie niet bewust van bent.
5 rare dingen die hoofdpijn veroorzaken

Laatste update: 09 november, 2018

We gaan het vandaag in dit artikel hebben over een aantal ‘rare’ dingen die soms hoofdpijn veroorzaken en sommen een paar van de meest voorkomende symptomen op van deze klassieke kwaal. Hier wil je zeker meer over weten, dus blijf vooral lezen!

Deze 5 dingen kunnen soms onverwacht hoofdpijn veroorzaken

1. Verkoudheid

Verkoudheid

Dit type hoofdpijn wordt ook wel door experts de ‘hoesthoofdpijn’ genoemd. Deze vervelende vorm van pijn komt relatief vaak voor. We zien de pijn vooral ontstaan als het weer wat kouder wordt of tijdens het hooikoortsseizoen. De triggers omvatten de volgende symptomen:

  • Je hoest zeer veel.
  • Je niest vaak gedurende de hele dag.
  • En daardoor moet je je neus vaak snuiten.
  • Je ogen zijn voor een langere tijd achter elkaar aan het tranen.

Je hebt het vast al eens meegemaakt dat een flinke verkoudheid gepaard gaat met heftige niesbuien en het voortdurend snuiten van je neus.  Het onvermijdelijke eindresultaat is dat je naast een verkoudheid ook kan worden opgezadeld met een verschrikkelijke hoofdpijn.

2. Koude

Allergie

Artsen noemen deze conditie ook wel een ‘ijshoofdpijn‘.  Het is een ongewone trigger die de hoofdpijn veroorzaakt die we allemaal wel kennen. Niemand weet echter wat de oorzaak nu precies is. Wat zijn de triggers voor een koude stimulushoofdpijn?

  • Blootgesteld worden aan koude temperaturen. Dit type hoofdpijn komt vooral veel voor in de zomer, wanneer de airconditioner op een veel te lage temperatuur wordt gezet en het lijkt alsof het bijna vriest.
  • Te vaak een koude douche nemen.
  • Terechtkomen in een flinke regenbui.
  • Sterk gekoelde drankjes drinken.
  • We willen je er daarnaast ook op wijzen dat dit type hoofdpijn, dat is gelinkt aan koudere temperaturen, vooral heel veel voorkomt bij mensen die lijden aan migraine.

3. Druk

Hoofdpijn

Druk op het hoofd is een ander vaak voorkomend probleem waarvan veel mensen zich niet bewust zijn, terwijl het vrijwel altijd resulteert in onverklaarbare hoofdpijn. Kun jij de oorzaken hiervan raden?

  • Meerdere uren tijdens de dag een helm dragen.
  • Ook een hoofdband kan hoofdpijn veroorzaken als je deze de hele dag draagt.
  • Een zonnebril, een leesbril en zelfs een duikbril kunnen hoofdpijntriggers zijn.

4. Slapen

Slapen

Dit wordt ‘hypnische hoofdpijn’ genoemd en komt voor bij vrijwel alle leeftijdsgroepen. Heel waarschijnlijk heb je dit zelf ook al meerdere keren meegemaakt. Wat kan deze vorm van onaangename hoofdpijn veroorzaken?

  • Midden in de nacht wakker worden, waarbij je vanuit het niets last hebt van hoofdpijn. Meestal is de pijn niet intens, maar de pijn kan er wel voor zorgen dat je je ten minste een half uur lang niet zo lekker voelt.
  • Dit type hoofdpijn komt ook wel eens voor nadat je een middagdutje hebt gedaan. Je wordt wakker en voelt je duizelig, met een oncomfortabele ‘aura’ om je hoofd heen.
  • De precieze oorzaak van dit type hoofdpijn is onbekend. Het probleem is niet schadelijk en komt gelukkig ook niet al te vaak terug.

5. Straling door elektronische apparaten

Mobiele Telefoon

Dit is in recente jaren een veel vaker voorkomende oorzaak geworden van de meest voorkomende soorten hoofdpijn. Het probleem komt zelfs zo veel voor, dat artsen ons waarschuwen voor de gevolgen van het veelvuldige gebruik van mobiele telefoons, computers, laptops, tablets en andere elektronische apparaten. Onze gezondheid kan er namelijk heus last van ondervinden.

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat dit type apparaten een elektrische straling uitzendt die ervoor zorgt dat je visuele gezondheid aangetast wordt en waardoor uiteindelijk heel vaak hoofdpijn kan ontstaan.

Deze feitjes moet je in gedachten houden

  • Volgens onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Michigan brengen we gemiddeld tussen de 5 en 6 uur per dag voor een beeldscherm of computer door. Hierbij wordt niet de tijd meegerekend waarbij we onze mobieltjes controleren. Dit gedrag resulteert in visuele vermoeidheid, rode ogen, nek- en rugpijn en natuurlijk hoofdpijn.
  • Om dit probleem te voorkomen en te vermijden, raden experts aan om de helderheid van het scherm van deze apparaten te verlagen en de computer te allen tijde lager dan je gezichtsveld te houden. Onthoud ook dat je beter je mobiele telefoon niet kunt bekijken in fel licht. De combinatie van zonlicht en het licht van je mobiele telefoon zijn triggers voor hoofdpijn. Het is altijd beter en aan te raden om je telefoon te controleren wanneer je weer binnen bent.
  • Zorg ervoor dat je elke twintig minuten een korte pauze neemt. Als je veel met computers werkt, is het belangrijk om na elke twintig minuten achter het scherm een korte pauze in te lassen van minimaal drie minuten. Neem een break en zorg dat je weg van je scherm kijkt. Kijk bijvoorbeeld uit het raam, richting een muur of focus op iets dat ver weg gelegen is. Het zorgt ervoor dat je ogen kunnen ontspannen.
  • Denk eraan regelmatig met de ogen te knipperen om je ogen vochtig te houden. We hebben namelijk allemaal vaak de neiging om naar onze elektrische apparaten te blijven staren en om minder te knipperen. Zoals je vast al weet zorgt spanning in de ogen ervoor dat je last krijgt van hoofdpijn.

Conclusie

Zoals je kunt zien zijn er vele ‘rare’ triggers die hoofdpijn kunnen veroorzaken, die je waarschijnlijk helemaal niet kende. Nu dat je je hier wel bewust van bent, kun je ze in je achterhoofd houden. Je zal merken dat de ongemakkelijke hoofdpijn die je niet kon verklaren, meer en meer naar de achtergrond verdwijnt!

Onthoud dat zware, aanhoudende hoofdpijn een teken kan zijn dat er iets ernstigs aan de hand is. Raadpleeg bij twijfel dus altijd een arts.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.