Langer leven door deze 7 geheimpjes

29 maart 2016
Wist je dat de meeste honderdjarigen meer dan 10 uur per dag slapen? Zorgen voor een diepe, ongestoorde slaap is van het allergrootste belang voor een gezonde geest.

Tot nu toe is de wetenschap er nog steeds niet in geslaagd de mens onsterfelijk te maken. En eigenlijk zijn we er niet echt van overtuigd of we dat wel zouden willen. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat hoe langer we leven, hoe meer we er willen voor zorgen dat we die extra levensjaren in goede gezondheid en met kwaliteit kunnen doorbrengen.

Statistieken tonen aan dat er vandaag zowat 13.5oo mensen de leeftijdsgrens van 100 jaar bereikten en men denkt dat binnen 50 jaar dit getal verdriedubbeld zal zijn. De hamvraag is: wat kunnen we zelf doen om zo een hoge leeftijd te bereiken én tegelijkertijd gezond en in goede conditie te blijven?

Dit artikel gaat op zoek naar wat je zelf kan doen om op gezonde en natuurlijke wijze ouder te worden.

1. Verminder het aantal calorieën dat je elke dag opneemt

Milkshake

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ligt het aantal calorieën dat we per dag moeten innemen tussen de 1500 en 25oo. Deze ideale hoeveelheid zorgt ervoor dat je geen honger hoeft te lijden en dat je eveneens alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft opneemt.

Door het eten van suiker, fastfood, snoep, vooraf bereide maaltijden en het drinken van soft drinks te verminderen, zal je er alvast in slagen heel wat minder calorieën op te nemen. Je zal bovendien merken dat je gezondheid en je conditie er zienderogen op vooruit zal gaan.

2. Zeg ja tegen broccoli, fruit, koffie en honing

Appel

Heb jij na het opstaan dat heerlijke bakje koffie nodig? Een gewoonte die je gelukkig niet hoeft op te geven. Net als citroenen, appels en peren is koffie rijk aan antioxidanten die ervoor zorgen dat het niveau van schadelijke stoffen in het lichaam laag blijft.

  • Zet regelmatig wortelen, broccoli en spinazie op het menu. Het zijn lekkere groenten die er eveneens voor kunnen zorgen dat je op een gezonde en fitte manier ouder wordt. Ze zijn rijk aan alfa-caroteen, dat erom bekend staat het sterftecijfer te verlagen.
  • Wat kan er gezegd worden over honing? Start alvast met het dagelijks gebruiken van deze natuurlijke zoetstof. Dit bijenproduct is rijk aan heel wat voedingsstoffen en natuurlijke antibiotica, waardoor het geschikt is om op elke leeftijd als zoetmiddel te gebruiken.

3. De kracht van één maal varkensvet per week

Dit komt waarschijnlijk aan als een verrassing. Varkensvet? Probeer het uit en smeer eens per week 5 gram varkensvet op je sneetje brood. Waarom?

Een studie die gepubliceerd werd in de ‘Journal of Gerontology’ ontdekte dat een dieet met een laag aantal calorieën in combinatie met een kleine hoeveelheid varkensvet ervoor zorgt dat er meer oliezuur in het lichaam geproduceerd wordt. Deze oliezuren stimuleren de celvernieuwing in de lever, spieren en het skelet. Het helpt je skelet en je vitale organen om langer te functioneren op een gezonde manier.

4. Vermijd vetopstapeling rondom het middel

Buikvet

Vetophoping rondom het middel vormt een echt gevaar. Toename van buikvet is een belangrijke indicator van een verminderde conditie en doet het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten toenemen. Verminder het eten van vet, ga opnieuw bewegen en drink voldoende water. Zorg goed voor jezelf en bouw gezonde levenspatronen op. Probeer je bloeddruk en niveau van cholesterol in het bloed laag te houden.

Soms is het genoeg om vijf kilo af te vallen om het opgestapelde vet rondom het middel kwijt te raken en het risico op diabetes en hartziekten te verminderen. Statistieken wijzen namelijk aan dat in de Westerse gemeenschap hart- en vaatziekten de grootste doodsoorzaak is, een aandoening die door het volgen van gezonde leefregels vermeden kan worden.

5. Wandel elke dag een half uurtje

Wandelen

We herhalen het inderdaad in vele artikelen op de blog van Gezonder Leven. Bewegen is van het allerhoogste belang om het lichaam gezond en fit te houden en ervoor te zorgen dat alle belangrijke organen optimaal hun steentje kunnen bijdragen.

Je hoeft geen zware work-out te starten, maar wandel elke dag een half uurtje tot een uur. Het bloed wordt extra rondgepompt, waardoor het hart, de bloedvaten en de benen fit en sterk blijven. Start vandaag met je half uurtje wandelen. Waarom wachten tot morgen? Ga naar buiten, adem verse lucht en zuurstof in, voel hoe de vrijgekomen endorfines zorgen voor een opgewekt gevoel. Bovendien versterken ze het immuniteitssysteem en zijn ze in grote mate verantwoordelijk voor een goede gezondheid.

Oefening en in beweging blijven is dé sleutel om tot op hoge leeftijd fit te blijven.

6. Slaap acht uur per dag

Slapen

Deze tip komt waarschijnlijk eveneens als een verrassing, maar onderzoek wees inderdaad uit dat ongeveer 70% van de honderdjarigen gemiddeld tien uur per nacht slapen. Ze slapen de hele nacht door en doen vaak ook nog een dutje tussendoor. Hierdoor staan ze goed uitgerust op voor de komende dag en hebben ze een extra voorraad energie beschikbaar in de namiddag.

Een goede, ongestoorde nachtrust zorgt voor een goede kwaliteit van het dagelijks leven. De geest is uitgerust, helder en in staat de dag opgewekt te starten. Weet jij hoeveel uurtjes je gemiddeld slaapt per nacht?

7. Lees, speel en ga op zoek naar leuke activiteiten

Sociale Activiteiten

Een actieve levensstijl gevuld met leuke hobbies en het regelmatig aanleren van nieuwe activiteiten zorgt ervoor dat je geest open en sterk blijft. Ook je emoties verdienen voldoende aandacht. Je niet happy in je vel voelen, heeft namelijk een negatieve invloed op het immuniteitssysteem, waardoor je sneller kan ziek worden en minder lang gaat leven.

Omring jezelf met vrienden en familieleden die je vrolijk maken. Mensen waarmee je plezier kan maken, waarmee je een goede tijd beleeft op reis, waar je van kan leren en met wie je interessante levenservaringen kan delen. Nu is het moment aangebroken om na te gaan wie je energie naar beneden haalt en bij wie je je fijn en gelukkig voelt. Neem de beslissing om negativiteit nu uit je dagelijks leven te bannen.

Waarschijnlijk besef je dat je nu moet stoppen met een aantal ongezonde levensgewoonten en misschien zelfs een aantal contacten moet loslaten, maar bedenk dat zij kunnen bijdragen tot een ongezond levenspatroon en misschien wel het voortijdig ontstaan van ziekte en ongemak tijdens het ouder worden.

Leren in vrede te leven met jezelf, je lichaam en je emoties is de sleutel tot een langer leven waarin geluk en gezondheid centraal staan.

Bekijk Ook