Wat gebeurt er wanneer je je nies inhoudt?

Niezen is bedoeld om bacteriën, ziektekiemen en irriterende stoffen uit je lichaam te drijven. Wanneer je je nies inhoudt, kan dit dus uiteindelijk infecties veroorzaken en in ernstigere gevallen zelfs interne verwondingen door de kracht waarmee de lucht uit je lichaam schiet.

Je zit midden in een vergadering of in de metro wanneer je merkt dat je heel nodig moet niezen. Je wilt echter niet dat iedereen je hoort – dit is zo gênant. Wat kun je dan doen? Je houdt je nies binnen zodat hij geen geluid maakt.

Je weet vast wel waar we het over hebben: wanneer je je neus dichtknijpt met je vingers en je mond dicht houdt zodat er geen geluid uit kan komen.

Wist je echter dat deze gewoonte super slecht is voor je gezondheid? In dit artikel leggen we uit waarom dit zo is en ook waarom een goede nies een belangrijke rol vervult zonder negatieve gevolgen te hebben voor je lichaam.

Hoe en waarom moeten we niezen?

Niezen is een verdedigingsmechanisme dat je lichaam (of nog beter gezegd je ademhalingssysteem) gebruikt om lucht via de neus en mond uit de longen te drijven. Het is een reflexieve en krampachtige handeling die plaatsvindt wanneer je luchtwegen door iets geïrriteerd raken.

Dit zorgt ervoor dat lucht op snelle en krachtige wijze in korte tijd plotseling uit de longen wordt geduwd. Je buikspieren zorgen ervoor dat je middenrif ineens omhoog gaat, waardoor er druk op je longen wordt gezet en de keelholte opengaat.

Verkoudheid

Wanneer deze lucht uit je lichaam schiet… kan het een snelheid bereiken van 120 kilometer per uur! De snelheid is op zijn minst 65 kilometer per uur.

Lees ook: 3 thee-recepten voor sterkere longen

Nog een interessant weetje over niezen is dat je op het moment dat de lucht uit je lichaam schiet niet in staat bent om je ogen open te houden (probeer er de volgende keer maar eens op te letten en dan zul je vast begrijpen wat we bedoelen).

Ook dit is een reflex van je lichaam die er in dit geval voor zorgt dat je ogen niet beschadigd raken op het moment dat de druk in je sinussen omhoog gaat. Ook kun je hierdoor voorkomen dat bacteriën en ziektekiemen uit je speeksel in aanraking komen met je slijmvliezen en zo een infectie veroorzaken.

Er bestaan meerdere reden waarom we als mensen niezen en enkele hiervan zijn:

  • Verkoudheid en griep (vooral wanneer je lichaam veel slijm aanmaakt).
  • Allergische reacties (de natuurlijke reactie van je lichaam op bepaalde stoffen).
  • Blootstelling aan de zon.

Een van de interessantste gegevens over niezen is dat niezen nooit ‘alleen handelen’. Wat houdt dit in? De kans is groot dat je na de eerste keer niezen nog een paar keer moet niezen.

Dit verschilt van persoon tot persoon, maar het is helemaal niet raar om tot wel tien keer achter elkaar te moeten niezen!

Wanneer je meerdere keren achter elkaar moet niezen, dan komt dit doordat niet al de lucht dat zich in je longen had opgestapeld is vrijgelaten of omdat de stof of andere factor die er in eerste instantie voor zorgde dat je moest niezen nog niet is weggegaan. Dit betekent dat je ademhalingssysteem er niet in is geslaagd om zijn taak naar behoren uit te voeren of niet hard genoeg heeft gewerkt.

En dan heb je ook nog mensen die denken dat het de volgende dag mooi weer zal worden wanneer ze drie keer achter elkaar niezen of dat dit op een andere manier geluk zal brengen en mensen die het nodig vinden om altijd ‘gezondheid’ te zeggen wanneer iemand niest.

Is het een slecht idee om je nies in te houden?

Niezen

Het komt vaak voor dat mensen hun nies inhouden omdat ze zich schamen om in het openbaar te niezen en hun speeksel en ziektekiemen in de rondte te verspreiden. Misschien heeft iemand toen je klein was ooit tegen je gezegd dat het niet netjes is om in het openbaar te niezen of misschien vind je het gewoon geen fijn gevoel om te niezen.

Wij raden aan: Zo verwijder je slijm in de longen

Verschillende studies tonen echter aan dat het eigenlijk slecht kan zijn voor je gezondheid om de lucht die vrijkomt tijdens het niezen tegen te houden.

Wanneer je je nies inhoudt, dan kun je hiermee bijvoorbeeld precies het tegenovergestelde veroorzaken van waar een nies eigenlijk voor bedoeld is: de irriterende stoffen en deeltjes worden dan juist naar binnen gestuurd in plaats van naar buiten. Deze stoot van lucht kan de weefsels in je neus beschadigen, waardoor bloedvaten en aderen kunnen worden aangetast. Pathogenen en andere ziektekiemen kunnen dieper in je neus, middenoor, sinussen etc. dringen en zo meerdere infecties veroorzaken.

Longen

Tegelijkertijd leg je meer druk op je ademhalingssysteem door een nies te onderdrukken. De meest voorkomende schade die zich kan voordoen is wanneer een gesprongen adertje een bloedneus, bloeding in je trommelvlies of oogproblemen veroorzaakt.

Dit zorgt ervoor dat je neusholtes en trommelvlies ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van hoofdpijn, oorontstekingen en zelfs gehoorproblemen. Misschien dacht je dat je oren gewoon een beetje verstopt waren of dat je alleen wat duizelig was… maar dit is wat er gebeurt wanneer je je nies inhoudt.

Maar wat nu als je in een kamer vol met mensen bent? Een van de voornaamste redenen waarom we onze nies binnen proberen te houden, is om te voorkomen dat we de mensen om ons heen lastig vallen.

En ja, natuurlijk heb je ook geen zin om super hard te niezen en het speeksel en de ziektekiemen gewoon lekker in de rondte te laten vliegen… er is echter een manier om dit zo beperkt mogelijk te houden en tegelijkertijd toch nog goed te kunnen niezen. Hoe? Simpelweg door een zakdoekje voor je mond te houden. Hierdoor kun je de lucht en de micro-organismen gewoon zonder problemen uit je lichaam laten schieten en tegelijkertijd anderen beschermen door te voorkomen dat je bacteriën, ziektes of mogelijke infecties verspreidt.

Een andere veelgebruikte optie (hoewel deze optie niet 100% effectief is) is om te niezen in de hoek van je elleboog.

Nadat je van je zakdoekje gebruikt hebt gemaakt en je niet meer hoeft te niezen (althans niet op dat moment), is het belangrijk dat je gelijk je handen wast om de bacteriën en virussen die zijn achtergebleven te elimineren. Zorg ervoor dat je je handen minstens twintig seconden goed was met heet water en zeep, met name voor het eten. Dit kan namelijk helpen om ziektes te voorkomen als:

  • Griep
  • Verkoudheid
  • Bronchitis
  • Hepatitis A
  • Infectieuze diarree
Categorieën: Opvallend Tags:
Bekijk Ook