De 5 beste vruchten om de dikke darm te reinigen

5 april 2016
Appels zijn kalmerend en ontstekingsremmend. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kunnen appels behulpzaam zijn bij zowel constipatie als diarree. Daarnaast bevordert het eten van appels de eliminatie van gifstoffen.

Veel aandoeningen worden veroorzaakt doordat er sprake is van problemen met de spijsvertering, vooral een vergiftigde dikke darm. Wanneer je darmflora vervuild is met pathogenen of gist, onverwerkt voedsel of opgehoopte fecale materie, dan kan dit veel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Vervuilde darmen en een dikke darm die vol gifstoffen zit, zorgen er vrijwel altijd voor dat je immuunsysteem zwakker wordt. Hierdoor kunnen infecties en ontstekingen zich verspreiden naar andere lichaamsdelen buiten de darmen en de luchtwegen aantasten en zelfs allergieën opwekken.

Hoewel er bij de apotheek en in veel reformwinkels veel producten verkrijgbaar zijn om de dikke darm mee te reinigen, kun je hetzelfde doel ook bereiken door eenvoudigweg te letten op wat je eet. Zorg ervoor dat je voldoende vocht en vezels binnenkrijgt en beperk je consumptie van vetten.

In dit artikel willen we je vertellen welk fruit je het beste kunt eten om de dikke darm te reinigen. Deze vruchten zijn heerlijk, effectief en een zeer voordelige manier om voor je spijsverteringssysteem te zorgen.

Het beste fruit om de dikke darm te reinigen

Het eten van fruit om de dikke darm te reinigen biedt daarnaast nog veel meer voordelen en daarom zou je deze vruchten ook beslist in je dieet op moeten nemen. Ga als het mogelijk is altijd voor biologisch fruit dat gekweekt is zonder schadelijke pesticiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat fruit altijd meer voordelen biedt als het in zijn natuurlijke vorm wordt gegeten. Dat wil zeggen: je kunt het beste gewoon een stuk rauw fruit eten in plaats van fruit dat is verwerkt tot bijvoorbeeld jam of sapjes verkrijgbaar in de supermarkt. Eet fruit in zijn geheel en met schil, net als een appel.

1. Appels

Groene Appels

Groene appels, rode appels… welke je maar wilt. Twijfel niet om ’s ochtends je dag te beginnen met een appel met de schil er nog om. Wellicht heb je zo je twijfels bij appels, daar de vrucht bij mensen met prikkelbaredarmsyndroom constipatie of diarree kan veroorzaken.

Hoe kan appel helpen bij deze aandoeningen?

  • Een rauwe appel is goed tegen constipatie.
  • Gebakken appels zijn geweldig tegen diarree, omdat de cellulose die appels bevatten zachter wordt wanneer ze gebakken worden en er zo voor zorgt dat de ontlasting dikker wordt.
  • Appels zijn kalmerend, ontstekingsremmend en rijk aan vezels; vooral de schil heeft deze eigenschappen, omdat de schil rijk is aan pectine en antioxidanten.
  • Deze zeer geneeskrachtige vrucht is zuiverend en helpt het lichaam gifstoffen uit de darmen te spoelen en te elimineren, met name uit de dikke darm.

2. Papaja

Papaja heeft enkele van de meest krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die je in de natuur kunt vinden. Dankzij het magische bestanddeel papaïne zal je lichaam in staat zijn voedsel beter te verteren, zal je geen last meer hebben van diarree en constipatie en zal je dikke darm gezonder zijn.

Een van de beste manieren om papaja te eten is door de vrucht doormidden en vervolgens in kleine blokjes te snijden en deze te mengen met wat yoghurt. Dit zal ervoor zorgen dat je darmflora sterker wordt en je darmen reinigen. Dit is heerlijk als dessert.

3. Bananen

Bananen

Het dagelijks eten van een banaan biedt echt ontelbaar veel voordelen. Onthoudt dat je deze vrucht beter niet ’s avonds kunt eten. Bananen kun je het beste aan het begin van de dag eten om de spijsvertering te bevorderen.

  • Bananen bevatten natuurlijke maagzuurremmers die ervoor zorgen dat fecale materie en gifstoffen niet aan het slijm in de darmen blijft kleven.
  • Bananen zijn rijk aan kalium, een essentieel mineraal voor de darmen en het spijsverteringssysteem. Dankzij het kaliumgehalte, kunnen bananen de spijsvertering verbeteren en pijn en ontsteking die gepaard gaan met diarree en andere problemen verlichten.
  • Bananen zijn rijk aan oplosbare vezels en de dikke darm is beter in staat deze vezels te verwerken. Vergeet echter niet dat bananen ook suiker bevatten. Beperk jezelf dus tot een banaan per dag.

4. Watermeloen

Zoals je misschien al weet, is watermeloen rijk aan water en mineralen als kalium, twee ideale stoffen om de dikke darm te ontgiften en gezond te houden. Watermeloen is geweldig voor mensen die last hebben van prikkelbaredarmsyndroom, aangezien het een kalmerende werking heeft en zo ontstekingen kan remmen en ervoor zorgt dat je lichaam gehydrateerd blijft. Eet zo vaak watermeloen als je wilt.

5. Frambozen

Frambozen

Hoewel frambozen niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, zijn de kleine vruchtjes een van de meest heilzame fruitsoorten voor de dikke darm. Dit zijn de redenen:

  • Frambozen zijn rijk aan antioxidanten, die slijmvliesontsteking kunnen verlichten en de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de darmen kunnen beperken.
  • Frambozen bevatten, net als appels, ook pectine, een stof die de stoelgang stimuleert en voorkomt dat gifstoffen aan de darmwand blijven kleven.

Eet frambozen zo vaak als je kunt. Ze zijn heerlijk en werkelijk geneeskrachtig.

Bekijk Ook