De vijf beste vruchten om je dikke darm te zuiveren

Appels zijn kalmerend en ontstekingsremmend. Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt, kunnen appels behulpzaam zijn bij zowel constipatie als diarree. Daarnaast bevordert het eten van appels de eliminatie van gifstoffen.
De vijf beste vruchten om je dikke darm te zuiveren
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel aandoeningen worden veroorzaakt door problemen met de spijsvertering. Een vergiftigde dikke darm is daarbij vooral een belangrijke oorzaak. Wanneer je darmflora vervuild raakt met pathogenen, gist, onverwerkt voedsel of opgehoopte fecale materie, dan kan dat veel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Daarom is het geen slecht idee om je dikke darm te zuiveren.

Vervuilde darmen en een dikke darm die vol gifstoffen zit zorgen vrijwel altijd voor een zwakker immuunsysteem. Hierdoor kunnen infecties en ontstekingen zich verspreiden naar andere lichaamsdelen. Dat kan de luchtwegen aantasten en zelfs allergieën opwekken.

De producten van bij de apotheek of in een reformwinkel zijn zeker prima om je dikke darm te zuiveren. Maar door te letten op wat je eet kun je hetzelfde doel bereiken. Zorg ervoor dat je voldoende vocht en vezels binnenkrijgt en beperk je inname van vetten.

In dit artikel willen we je vertellen welk fruit je het beste kunt eten om de dikke darm te reinigen. Deze vruchten zijn heerlijk, effectief en een zeer voordelige manier om voor je spijsverteringssysteem te zorgen.

Het beste fruit om de dikke darm te zuiveren

Het eten van fruit om de dikke darm te reinigen biedt nog veel meer voordelen. Daarom zou je deze vruchten ook beslist in je dieet op moeten nemen. Ga als het mogelijk is altijd voor biologisch fruit dat gekweekt is zonder schadelijke pesticiden.

Het is belangrijk om te onthouden dat fruit altijd meer voordelen biedt als het in zijn natuurlijke vorm wordt gegeten. Je kunt het beste gewoon een stuk rauw fruit eten in plaats van verwerkt fruit. Denk aan jam of sapjes uit de supermarkt. Eet fruit in zijn geheel en met schil, zoals bij appels.

1. Appels

Groene Appels

Groene appels, rode appels… wat je maar wilt. Twijfel niet om ’s ochtends je dag te beginnen met een appel met de schil er nog om. Wellicht heb je zo je twijfels bij appels. De vrucht kan bij mensen met prikkelbaredarmsyndroom immers constipatie of diarree kan veroorzaken.

Hoe kunnen appels helpen bij deze aandoeningen?

 • Een rauwe appel is goed tegen constipatie.
 • Gebakken appels zijn geweldig tegen diarree. De cellulose in appels wordt tijdens het bakken zachter. Dat zorgt vervolgens voor een dikkere ontlasting.
 • Appels zijn kalmerend, ontstekingsremmend en rijk aan vezels. Vooral de schil heeft deze eigenschappen, omdat de schil rijk is aan pectine en antioxidanten.
 • Deze zeer geneeskrachtige vrucht is zuiverend. Appels helpen om gifstoffen uit de darmen te spoelen en te elimineren, met name uit de dikke darm.

2. Papaja

Papaja heeft enkele van de meest krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die je in de natuur kunt vinden. Dankzij het magische bestanddeel papaïne zal je lichaam in staat zijn voedsel beter te verteren. Ook krijg je minder last van diarree. Ten slotte helpt de vrucht ook om je dikke darm te zuiveren.

Snijd de vrucht doormidden, hak hem in fijne blokjes, en meng hem met wat yoghurt. Heerlijk als dessert!

3. Bananen

Bananen

Dagelijks bananen eten biedt echt ontelbaar veel voordelen. Onthoud dat je deze vrucht beter niet ’s avonds kunt eten. Bananen kun je het beste aan het begin van de dag eten om de spijsvertering te bevorderen.

 • Bananen bevatten natuurlijke maagzuurremmers. Die zorgen ervoor dat fecale materie en gifstoffen niet aan het slijm in de darmen blijven kleven.
 • Deze vruchten zijn rijk aan kalium, een essentieel mineraal voor de darmen en het spijsverteringssysteem. Dankzij het kaliumgehalte kunnen bananen de spijsvertering verbeteren. Ze kunnen ook de pijn en ontsteking die gepaard gaan met diarree verlichten.
 • Bananen zijn rijk aan oplosbare vezels en de dikke darm is beter in staat deze vezels te verwerken. Vergeet echter niet dat bananen ook suiker bevatten. Beperk jezelf dus tot één banaan per dag.

4. Watermeloenen

Zoals je misschien al weet, is watermeloen rijk aan water en mineralen als kalium. Dat zijn twee ideale stoffen om de dikke darm te ontgiften en gezond te houden. Watermeloen is geweldig voor mensen die last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom. Het heeft immers een kalmerende werking heeft en kan zo ontstekingen remmen en ervoor zorgen dat je lichaam gehydrateerd blijft. Eet watermeloen zo vaak als je wilt.

Meer over watermeloenen: 3 verrassende voordelen van watermeloen.

5. Frambozen

Frambozen

Deze kleine vruchtjes kun je het hele jaar door in de supermarkt kopen. Frambozen zijn ook een van de meest heilzame fruitsoorten om de dikke darm te zuiveren. En wel hierom:

 • Frambozen zijn rijk aan antioxidanten, die slijmvliesontsteking kunnen verlichten en de hoeveelheid schadelijke bacteriën in de darmen kunnen beperken.
 • Frambozen bevatten, net als appels, ook pectine, een stof die de stoelgang stimuleert en voorkomt dat gifstoffen aan de darmwand blijven kleven.

Eet frambozen zo vaak als je kunt. Ze zijn namelijk heerlijk en werkelijk geneeskrachtig.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • SOARES, Marcia et al. Avaliação da atividade antioxidante e identificação dos ácidos fenólicos presentes no bagaço de maçã cv. Gala. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 3, p. 727-732, 2008.
 • DA SILVA OLIVEIRA, Daniela et al. Vitamina C, carotenoides, fenólicos totais e atividade antioxidante de goiaba, manga e mamão procedentes da Ceasa do Estado de Minas Gerais. Acta Scientiarum. Health Sciences, v. 33, n. 1, 2011.
 • DUARTE-ALMEIDA, Joaquim Maurício et al. Avaliação da atividade antioxidante utilizando sistema β-caroteno/ácido linoléico e método de seqüestro de radicais DPPH. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 2, p. 446-452, 2006.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.