5 belangrijke feiten over nekpijn

Iedereen van ons heeft weleens last gehad van (of zal last krijgen van) nekpijn op een bepaald moment in ons leven. Simpelweg door in een slechte houding te zitten, te veel gewicht te tillen of een slechte beweging te maken met de nek kan de pijn worden veroorzaakt.
5 belangrijke feiten over nekpijn

Laatste update: 19 november, 2018

Nekpijn kan veroorzaakt worden door een slechte houding, maar ook door aanhoudende stress. Het is daarom belangrijk om enkele feiten over nekpijn te kennen.

In sommige gevallen evolueert deze nekpijn tot een chronische pijn. Zo kunnen aspecten zoals artrose of een degeneratieve hernia ervoor zorgen dat de nekpijn verder evolueert tot een aanhoudende pijn en je helemaal buitenspel zetten.

We raden daarom aan om je nekpijn altijd te laten behandelen door een gekwalificeerde professional. Een goede fysiotherapeut kan soms wonderen verrichten. Niettemin verdwijnt 90% van de nekpijn uiteindelijk vanzelf.

Toch blijft het voor die uitzonderlijke gevallen cruciaal om deze feiten over nekpijn te kennen.

Ontdek deze 5 feiten over nekpijn

1. Nekpijn en duizeligheid

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Hoe dan ook, zwakheid, evenwichtsverlies of desoriëntatie wordt bij patiënten tussen 60 en 70 jaar bijna altijd veroorzaakt door iets heel eenvoudigs: nekpijn.

Duizeligheid

Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door een neurologische afwijking die in verband staat met mechanische stoornissen in de nek en die verergert naarmate je ouder wordt. Dit type duizeligheid wordt ook “cervicogene duizeligheid” genoemd.

Dit type duizeligheid wordt door vele mensen geassocieerd met zwakte, het hebben van een slechte dag of vermoeidheid, maar de oorzaak van het probleem is in feit een probleem met de ruggengraat.

Een scherpe draaibeweging of slechte beweging kan zo bijvoorbeeld duizeligheid of flauwvallen veroorzaken.

Ook kun je last krijgen van problemen met het gezichtsvermogen, misselijkheid en overgeven.

Hoewel dit geen ernstige gezondheidsproblemen zijn, kunnen ze toch heel wat angst en ongemakken veroorzaken. Het is daarom erg belangrijk om een dokter te raadplegen om verdere problemen te voorkomen.

2. Spiertrekkingen en stress

Je hebt van en zeker weleens last gehad van hoofdpijn of een stijve nek op het eind van een werkdag. Dit zijn klassieke symptomen van spiertrekkingen die bijna altijd het gevolg zijn van de volgende fatale combinatie: stress en een slechte houding.

 • Dit probleem blijft meestal enkele dagen of maximaal een week aanhouden. Jammer genoeg kunnen we tijdens deze periode maar weinig doen aan het probleem.
 • We mogen ook een ander gegeven niet over het hoofd zien: stress zet aan tot nekpijn. Het zorgt voor stijfheid van de nekspieren, remt de flexibiliteit af en spant de zenuwen aan, wat uiteindelijk verder uitloopt tot het hoofd.

3. Spondylose is een veelvoorkomende aandoening

Artrose in de nek komt bij het jongere deel van de bevolking slechts weinig voor, maar in 90% van de gevallen heeft men er last van als men ouder is dan 65.

 • Spondylose is een vaak voorkomende degeneratieve ziekte. De gewrichten in deze zone verslijten, waardoor je stijfheid, duizeligheid en nekpijn ervaart.
 • Daarbij gaat het probleem gepaard met een tintelend gevoel en krachtverlies in een arm of hand.
 • Het enige positieve nieuws over deze ongeneeslijke ziekte is dat het een erg traag proces is en er zijn behandelingen die een goede levenskwaliteit kunnen verzekeren.
Sporten

4. Hernia’s: invaliderend en pijnlijk

Hoewel hernia’s minder vaak voorkomen als lumbago’s, kan hun evolutie even problematisch verlopen.

 • Als je een hernia hebt, wil dit eigenlijk zeggen dat je ruggengraat minder flexibel en elastisch geworden is. Daarbij worden de ligamenten tussen de wervels broos en gevoelig waardoor nekpijn, rugpijn en pijn bij het bewegen ontstaat.
 • Bovenop de pijn en stijfheid in de nek kun je ook een verlies aan gevoel ervaren en duizeligheid ervaren.
 • Volgens experts zijn medicatie, rust en revalidatie de beste behandeling voor hernia’s, maar op lange termijn is een operatie de enige echte oplossing in de ergste gevallen.

5. Genoeg slapen om nekpijn te voorkomen

Een diepe en rustgevende slaap van 8 tot 10 uur verlicht de klassieke spiertrekkingen die gepaard gaan met stress. Vergeet ook niet dat chronische slapeloosheid het risico op verscheidene spier- en skeletaandoeningen verhoogt.

Als je feiten over nekpijn als deze in gedachten houdt, leer je ook het belang kennen van een goed kussen en een stevig matras om je lichaam te ondersteunen.

Bed

Dat gezegd hebbende, is het ook belangrijk om een comfortabele houding aan te nemen in bed als je last hebt van nekpijn. Enkele simpele richtlijnen:

 • Slaap niet op je buik.
 • Vermijd kussens die je nek verdraaien.
 • Specialisten raden een opgerolde handdoek aan, die je dan net onder je schouders legt. Je zult zien dat je veel frisser opstaat de volgende morgen.

Samengevat kunnen we stellen dat nekpijn een vaak voorkomend probleem is in onze samenleving, maar dat er wel altijd iets aan gedaan kan worden.

Een simpele handeling zoals letten op onze houding of slaaphygiëne en het consulteren van gezondheidsspecialisten voor advies kan ons een betere levenskwaliteit bezorgen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wrisley, D. M., Sparto, P. J., Whitney, S. L., & Furman, J. M. (2000). Cervicogenic Dizziness: A Review of Diagnosis and Treatment. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy30(12), 755–766. https://doi.org/10.2519/jospt.2000.30.12.755
 • Blanpied, P. R., Gross, A. R., Elliott, J. M., Devaney, L. L., Clewley, D., Walton, D. M., … Robertson, E. K. (2017). Neck Pain: Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy47(7), A1–A83. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0302
 • Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. Bailliere Tindall Ltd. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
 • Kim, S. H., Lee, D. H., Yoon, K. B., An, J. R., & Yoon, D. M. (2015). Factors Associated with Increased Risk for Clinical Insomnia in Patients with Chronic Neck Pain. Pain Physician18(6), 593–598. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004698

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.