10 belangrijke dingen over slaap die je moet weten

· 14 februari 2016

Hoe slaap je normaal gezien? Geniet je van een diepe en curatieve slaap? Of ben je misschien wel een van die mensen die ’s nachts vaak wakker worden? Slapeloosheid is de ergste aandoening waar we ’s nachts last van kunnen hebben. Een ander aspect is dat het chronisch kan worden en kan leiden tot zeer ernstige gezondheidsproblemen.

Vandaag in ons blog willen we je uitnodigen om 10 fascinerende aspecten van slaap te ontdekken, die je zeker interessant zal vinden. Vergeet niet dat een continu gebrek aan slaap iets is dat we op de juiste manier moeten behandelen.

Beperk je nooit uitsluitend tot de klassieke slaappillen of benzodiazepines, omdat soms een eenvoudige verandering in onze dagelijkse gewoonten of dieet uitstekende resultaten kan opleveren.

1. Gebrek aan slaap kan leiden tot gewichtstoename

Gewichtstoename

Uit een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift Endocrine Society bleek iets dat we in gedachten moet houden. Als we lijden aan chronische slapeloosheid of als we ’s nachts niet genoeg uitrusten tijdens onze slaap, wordt ons metabolisme vertraagd ​​en het functioneren van onze lymfestelsel gewijzigd.

Ons lichaam stopt met voldoende uitfilteren van giftige stoffen, waardoor de lever zichzelf niet effectief kan zuiveren en dit zorgt ervoor dat we aankomen. De eenvoudige gewoonte om iedere avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en ten minste zes tot acht uur te slapen is echter een prachtig geschenk dat we onze gezondheid in het algemeen kunnen geven. En dit zal ons ook helpen gewicht te verliezen!

2. Hoeveel uren moeten we elke nacht slapen?

In het algemeen hangt dat van de persoon af. Er zijn een aantal mensen die negen uur slaap nodig hebben om zich ’s ochtends uitgerust te voelen, maar sommige mensen hebben genoeg aan slechts zes uur. Het is echter belangrijk dat je de volgende punten in gedachten houdt:

  • Je moet nooit minder dan zes uur slapen.
  • Het is ideaal om ten minste vijf uur ononderbroken te slapen.
  • Als je een volwassene bent, is het niet aan te raden dat je langer dan elf uur achter elkaar slaapt (tenzij je nodig hebt om vele uren slaap die je eerder hebt verloren in te halen). Als je meer dan elf uur slaapt, kun je het tegenovergestelde effect voelen, wat wil zeggen dat je dan nog steeds moe bent als je wakker wordt.

3. Te weinig slaap kan leiden tot verlies van botmassa

Botten

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Bone and Mineral Research Review informeert ons over een zeer belangrijk aspect waar je je bewust van moet zijn: te weinig slapen en lijden aan slaapapneu is gekoppeld aan osteoporose. Waarom? Slaapapneu zorgt ervoor dat ons lichaam minder zuurstof krijgt, wat ontsteking veroorzaakt en als gevolg daarvan verandert onze stofwisseling. Dit alles beïnvloedt onze botmassa.

4. Te weinig slaap kan leiden tot dementie

In dit geval moeten we ook slaapapneu rekenen tot slapeloosheid, omdat dit kan leiden tot dit zorgwekkende risico op dementie. Het voortdurende gebrek aan zuurstof avond na avond is rechtstreeks van invloed op de gezondheid van de hersenen en veroorzaakt kleine mini-beroertes, die vroeg of laat leiden tot dementie. Dit is iets heel gevaarlijks.

Vergeet niet dat het van vitaal belang is dat je overlegt met je arts als je lijdt aan slaapapneu.

5. Wat gebeurt er als we een beetje aan beweging doen?

Iets zo eenvoudig als een wandeling maken van vijftien minuten na het eten zal je helpen om niet alleen een ​​goede nachtrust te krijgen, maar ook om een paar uur meer ononderbroken te slapen. Aarzel daarom niet om iedere dag een ​​beetje aan beweging te doen. Het is het waard!

6. De voordelen van een klein dutje

Dutje

Wie zegt dat een dutje alleen voor luilakken is? Helemaal niet! Slapen op het midden van de dag, gedurende vijftien tot twintig minuten, zal je helpen om de slaap die je hebt verloren tijdens de nacht in te halen en op hetzelfde moment zal het je ontspannen en je helpen je rustiger te voelen aan het eind van de dag.

7. De voordelen van yoga of meditatie

Volgens de experts zijn degenen die vaak last hebben van hevigere slapeloosheid mensen van 50 jaar of ouder. Het iedere dag doen aan een soort van ontspannen lichaamsbeweging is positief voor iedereen, maar bij oudere mensen zijn de voordelen nog groter.

Als je gemotiveerd bent om bijvoorbeeld yoga te proberen, zul je ontdekken hoe je een veel diepere slaap kunt bereiken en een verdere verbetering van andere gebieden van je leven.

8. Slapeloosheid overstimuleert ons brein

Stimulatie van de Hersenen

De hersenen hebben het nodig dat ons lichaam tot rust komt tijdens de nacht, want dit is het moment waarop zij haar eigen functies kunnen uitvoeren, zoals het organiseren van informatie, het verzenden van orders aan het lymfestelsel om het lichaam te ontgiften, het opslaan van herinneringen, dromen…

Als je wakker blijft en je hersenen overstimuleert, zal je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid in de ochtend en gebrek aan concentratie.

9. Slapeloosheid zorgt ervoor dat we “een beetje” van ons geheugen verliezen

Net zoals we eerder hebben aangegeven, hebben de hersenen behoefte aan een goede nachtrust om informatie te organiseren, te sorteren en gegevens en herinneringen op te slaan. Als dit niet gebeurt, omdat je een slapeloze nacht hebt, kunnen de hersenen geen van deze functies uitvoeren. Beetje bij beetje zul je beginnen te merken dat het moeilijker is om informatie te onthouden, zoals het vergeten van afspraken, gesprekken, data… Slapen is zo belangrijk!

10. Tijdens de nacht maken we een echte “hersenspoeling” door

Hersencellen

Verrast? Het is gewoon een uitdrukking voor een erg interessante functie:

’s Nachts krimpen onze hersencellen, zodat de cerebrospinale vloeistof vrijer kan passeren. De taak van deze vloeistof is om alle afvalstoffen die door de cellen zijn geproduceerd tijdens de dag af te voeren. Zoals je kunt zien is dit iets heel belangrijks en als we niet goed slapen en deze functie niet kan worden uitgevoerd, zullen we lijden aan een opeenstapeling van gifstoffen.