3 redenen waarom je zwaarder kunt worden met een plantaardig dieet

We gaan je de redenen laten zien waarom je misschien toch aankomt, ondanks het volgen van een plantaardig dieet. Dit probleem kan gecorrigeerd worden.
3 redenen waarom je zwaarder kunt worden met een plantaardig dieet
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kan zijn dat je aankomt ondanks het volgen van een plantaardig dieet. Sommige mensen beginnen aan dit soort dieet met het doel af te vallen, maar vaak heeft het juist een averechts effect.

Dit verschijnsel heeft een verklaring waarover we je vandaag iets gaan vertellen, zodat je je dieet kunt aanpassen en je doelen kunt bereiken.

Voor we beginnen moeten we benadrukken dat van plantaardige diëten niet bewezen is dat ze beter voor je gezondheid zijn dan een gevarieerde en flexibele voeding. In feite moeten ze aangevuld worden om voedingstekorten te vermijden die de werking van je lichaam kunnen beïnvloeden. Zo is bijvoorbeeld extra vitamine B12 nodig.

Dit is waarom je aankomt bij een plantaardig dieet

Hier zijn de belangrijkste redenen waarom je aankomt bij een plantaardig dieet. Het probleem komt door kleine fouten die het probleem verergeren. De oorzaak ligt niet alleen in het voedsel dat je eet, maar ook in leefgewoonten.

1. Je eet te veel calorieën

Een salade
Veganistische gerechten kunnen veel calorieën bevatten, ook al bevatten ze geen dierlijke voedingsmiddelen.

Een plantaardig dieet kan een hypercalorisch kader scheppen dat gewichtstoename en vetaanmaak bevordert. Als je dagelijks meer calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt, zul je uiteindelijk onderhuids vetweefsel ophopen. Daarom is het een goed idee om de energetische balans te veranderen.

Eén ding waarmee je rekening moet houden is dat dit soort diëten veel sausjes bevatten om de smaak van de gerechten te verbeteren. Deze kruiderijen zijn gemaakt van lipiden, dus hebben ze een hoog caloriegehalte.

Niet alleen moeten sauzen met mate gegeten worden, maar ook industriële sauzen moeten vermeden worden. Ze kunnen transvetzuren bevatten, elementen waarvan is aangetoond (Engelse link) dat ze ontstekingen en de ontwikkeling van stofwisselingspathologieën bevorderen.

2. Je eet veel (ultra)bewerkt voedsel

In het plantaardige dieet is het gebruikelijk om bewerkte voedingsmiddelen op te nemen die als vervangers voor vlees fungeren. Deze zijn niet altijd van goede kwaliteit. Ze kunnen suikers en een aantal kunstmatige toevoegingen bevatten die de darmflora of microbiota negatief beïnvloeden.

In feite leidt regelmatige consumptie van suiker tot insulineresistentie, wat een van de opstappen is naar diabetes. Dit blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd is in het tijdschrift Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences . Als deze toestand zich ontwikkelt, wordt het veel moeilijker om af te vallen.

Als het gaat om een goede eiwitinname, kun je beter verschillende soorten natuurlijke en verse plantaardige voedingsmiddelen combineren dan je toevlucht nemen tot vleesvervangers. Je kunt er een paar van goede kwaliteit vinden, maar je moet wel goed de etiketten lezen.

3. Je doet niet aan krachttraining

Vrouw in de sportschool

Je dieet aanpassen en optimaliseren is heel heilzaam als het de bedoeling is van een goede gezondheidstoestand te genieten en verbeteringen in termen van lichaamssamenstelling te ervaren. Dit is echter niet genoeg.

Een reeks gewoonten moet in de loop van de tijd volgehouden worden om merkbare resultaten te bereiken. Het beoefenen van lichaamsbeweging is essentieel.

In feite moet de nadruk liggen op spierkrachtarbeid, omdat dit de energie-uitgaven in rust verhoogt. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise beaamt dit.

Jarenlang werd gespeculeerd over de mogelijkheid om meer cardiotraining te doen om een efficiënte vetverbranding te bereiken. Tegenwoordig is de trend echter om voorrang te geven aan krachttraining, in combinatie met ook wat aerobe lichaamsbeweging.

Als je je kracht niet traint zal het moeilijk zijn om je doel van gewichtsverlies te bereiken met een dieet alleen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De beste oefeningen om meer spiermassa en kracht te krijgen

Verwaarloos de redenen niet waarom je aankomt met een plantaardig dieet

Er is een aantal redenen waarom je toch aankomt, ondanks het volgen van een plantaardig dieet. Bedenk dat het behoud van een goede lichaamssamenstelling van cruciaal belang is.

Vaak zijn dieet en lichaamsbeweging alleen niet genoeg. Het probleem kan complexer zijn dan het lijkt. Veranderingen in de darmmicrobiota beïnvloeden bijvoorbeeld de spijsvertering. Raadpleeg een voedingsdeskundige als je vragen hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978
  • Softic, S., Stanhope, K. L., Boucher, J., Divanovic, S., Lanaspa, M. A., Johnson, R. J., & Kahn, C. R. (2020). Fructose and hepatic insulin resistance. Critical reviews in clinical laboratory sciences57(5), 308–322. https://doi.org/10.1080/10408363.2019.1711360
  • Hunter, G. R., Fisher, G., Neumeier, W. H., Carter, S. J., & Plaisance, E. P. (2015). Exercise Training and Energy Expenditure following Weight Loss. Medicine and science in sports and exercise47(9), 1950–1957. https://doi.org/10.1249/MSS.0000000000000622

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.