3 manieren om de haargroei te bevorderen

Er zijn veel manieren om de haargroei te bevorderen, maar goed eten en genoeg tijd om te rusten zijn toch wel de twee meest effectieve manieren.
3 manieren om de haargroei te bevorderen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 22 december, 2022

Het is  logisch dat jij je afvraagt wat je moet doen om je haargroei te bevorderen en zo gezond en sterk mogelijk te houden. In dit artikel zullen we je een aantal tips geven.

Haarverlies wordt vaak geassocieerd met mannelijke kaalheid, maar eigenlijk is het een probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Het heeft veel verschillende oorzaken: genen, stress, verandering van de seizoenen… 

Ondanks dat we altijd aanraden om een dermatoloog te bezoeken als je problemen ontdekt, is het ook belangrijk om te kijken wat je eet. Inderdaad, je voeding speelt ook hierin een belangrijke rol.

Zoals we vaak zeggen: de kwaliteit van je bloed bepaalt de kwaliteit van je gezondheid. Je haar wordt ook gevoed door je bloed. Dit betekent dat je gezond moet eten als je graag wilt dat je haar groeit.

Ook is het belangrijk om op de angstniveaus en je humeur te letten. De emotionele staat van sommige mensen tast dit deel van het lichaam aan.

Als jij jezelf hierin herkent, lees dan gauw verder en ontdek de sleutels tot de oplossingen die vaak worden vergeten.

1. Eet gezond om de haargroei te bevorderen

Gezond haar

Eet gebalanceerde maaltijden om je haargroei te bevorderen.

Wat bedoelen we met ‘gebalanceerd’? We hebben het over het toevoegen van alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Dit vertaalt zich in het toevoegen van de volgende voedingsmiddelen:

  • Eiwitten: vlees, vis en eieren.
  • Koolhydraten: peulvruchten, pasta en granen (deze moeten volkoren meel of granen bevatten).
  • Vezels, glucose en zuren: fruit en groenten.
  • Gezonde vetten: noten, olijfolie, avocado en vetvrije zuivel.

Het is ook essentieel om de portiegrootte in de gaten te houden. Eiwitten en groenten horen het grootste deel van je bord in beslag te nemen, omdat je hier de meeste vitaminen uit haalt.

Voor de koolhydraten en glucose geldt dat deze je energie geven. Ondertussen zal vet je immuunsysteem ondersteunen en de cellen vernieuwen.

Kies voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink en ijzer

Linzen

IJzer is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof door je lichaam. De meeste effectieve bronnen zijn:

  • Mager vlees
  • Linzen
  • Soja
  • Sojaproducten, zoals tofu

En dan hebben we zink. Je hebt dit mineraal nodig om weefsels te repareren in je lichaam. Het is dus verantwoordelijk voor de haarfollikels. Je kan dit vinden in pure chocolade, inktvis, pompoen en tarwekiem.

2. Vermijd schadelijke chemische haarproducten

vrouw heeft last van haarverlies

We laten ons allemaal graag een nieuw kapsel aanmeten in de kapsalon. Maar kappers gebruiken vaak producten zoals extra sterke haarlak, die de zijdeachtige textuur van je haar aantasten. 

Het goede nieuws is dat er dingen zijn die je thuis kan doen, zodat je geen gebruik hoeft te maken van deze chemicaliën. 

Daarnaast raden we altijd aan om de beste manier om je haren te wassen aan te leren. We weten dat het verleidelijk is om dagelijks je haren te wassen, maar probeer dit niet te doen en leer om het zo effectief mogelijk te doen.
Vermijd slapen met nat haar, want dit is erg slecht voor de hoofdhuid.
Misschien ook interessant om te lezen:
Zorg iedere dag voor je hoofdhuid

3. Neem de tijd voor jezelf

vrouw in bubbelend water

Zoals we hierboven al hebben benoemd, zal angst je haar verzwakken. Om dit te voorkomen, moet je ten minste anderhalf uur per dag de tijd nemen om iets te doen wat je leuk vindt. Dit kan sport zijn, lezen, naar de film gaan met vrienden… alles wat je helpt om je even af te sluiten.

 

Onthoud dat het je doel is om plezier te hebben. Wat betekent dit? Probeer je dagelijkse zorgen even uit te schakelen

Het is niet de juiste tijd om om te gaan met familieproblemen of lastige kwesties op je werk. Het is jouw kans om het middelpunt te zijn van jouw leven. Focus je hierop.

Deze drie richtlijnen kunnen je helpen om de haargroei op een veilige manier te bevorderen. Ze hebben geen bijwerkingen en zijn ook goed voor de rest van het lichaam. Je zorgt ook voor je gehele lichaam.

Ben je klaar om dit proces te starten en ons te vertellen hoe het is gegaan? Ken je nog een andere methode die kan helpen? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Suro Reyes, J. Á., Fernández, L. M. G., Ruiz Ávila, J., & Bouhanna, P. (2007). El pelo. Generalidades y funciones. Dermatologia Cosmetica, Medica y Quirurgica, 5(4), 218–223.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.