3 manieren om bronchitis te bestrijden met tijm

Natuurlijke remedies kunnen je beste hulp zijn tegen aandoeningen van de luchtwegen. Ontdek in dit artikel hoe je tijm kunt bereiden om bronchitis te bestrijden.
3 manieren om bronchitis te bestrijden met tijm

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Bronchitis is een aandoening van de luchtwegen die optreedt wanneer de bronchiën ontstoken raken en slijm ophopen. Het kan acuut of chronisch zijn. In beide gevallen is het echter essentieel om een behandeling te volgen. Ontdek hieronder hoe je tijm kunt bereiden om bronchitis te bestrijden.

Deze aandoening veroorzaakt symptomen zoals droge hoest, kortademigheid, verstopte neus en algemene malaise. Het kan ook keelpijn, lichte koorts en een constant koud gevoel veroorzaken.

Hoewel de manieren om het te bestrijden variëren afhankelijk van de ernst, kan tijm ervoor zorgen dat je een groter gevoel van opluchting ervaart. Deze plant zit namelijk boordevol antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die tot op zekere hoogte de gezondheid van de luchtwegen verbeteren.

Wat is tijm en waarvoor kun je het gebruiken?

Tijm is een medicinale plant en een aromatisch kruid. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zee-gebied en behoort tot de botanische familie van Labiate, net als munt, rozemarijn en basilicum. Het is erg populair in de gastronomie. Het heeft echter ook verschillende toepassingen in de natuurgeneeskunde.

Over het algemeen valt tijm op door zijn antibacteriële, ontstekingsremmende, slijmoplossende en pijnstillende eigenschappen. Het is ook licht windafdrijvend, urineafdrijvend en schimmelwerend.

Een van de voordelen is dat het keelpijn kan helpen verlichten. Je kunt tijm ook gebruiken om bronchitis te bestrijden, vanwege de flavonoïden die het bevat.

Een onderzoek suggereert dat de combinatie van de extractie van de tijmbladeren met klimop hoest en bronchitis op korte termijn kan bestrijden (Engelse link). De flavonoïden ontspannen de spieren namelijk die betrokken zijn bij de symptomen die deze aandoening veroorzaken. Daardoor worden ontstekingen tot een minimum beperkt.

3 manieren om bronchitis te bestrijden met tijm

Hoe tijm te bereiden om bronchitis te bestrijden

Voordat je tijm gaat gebruiken om bronchitis te bestrijden, is het erg belangrijk om je arts te raadplegen, zodat deze de mogelijke bijwerkingen kan beoordelen. Hoewel het een gunstige plant is voor de gezondheid van de longen, kunnen we niet negeren dat er een contra-indicatie is voor bepaalde mensen en dat het een wisselwerking kan hebben met medicijnen.

Als je het zonder problemen kunt gaan gebruiken, kun je op drie eenvoudige manieren van de eigenschappen profiteren. Je moet echter onthouden dat het geen wondermiddelen zijn voor de aandoening en ze mogen ook geen vervanging zijn voor conventionele behandelingen.

Infusie van tijm

Maak een infusie van tijm

Door driemaal daags een kopje tijm te drinken, kun je het verschil al merken. Op deze manier ontspan je en verzacht je je keel. Zorg er wel voor dat je het warm drinkt, voor betere resultaten.

Ingrediënten

  • 1 kopje water (250 ml)
  • 1 eetlepel tijm (15 gr.)

Bereiding

  • Breng eerst het water aan de kook.
  • Zodra het kookt, zet je het vuur uit en voeg je de eetlepel tijm toe.
  • Laat het daarna vijf minuten staan en serveer het dan in een kopje.
  • Drink twee keer  per dag totdat je een verbetering voelt.

Nog meer tips om te ontdekken:
7 tips om thuis een bronchitis te overwinnen

Massage met etherische tijm-olie

Etherische olie van tijm is ideaal om je borst mee te masseren om zo verstopping te verminderen. Op deze manier kunnen de componenten van tijm het ongemak dat bronchitis en verkoudheid veroorzaken, verminderen. Vergeet niet om het met zachte en cirkelvormige bewegingen aan te brengen.

Ingrediënten

  • 10 druppels etherische olie van tijm
  • amandelolie (25 ml)

Bereiding

  • Doe eerst de amandelolie in een bakje.
  • Voeg vervolgens de tijm-olie toe en meng tot een homogeen mengsel.
  • Doe wat olie op de palm van je hand en masseer je borst met soepele, cirkelvormige bewegingen.
  • Herhaal dit drie keer per dag totdat je je beter voelt.

Tijmsiroop om bronchitis te bestrijden

Tijmsiroop kan vooral goed bij kinderen gebruikt worden

Tot slot willen we het nog hebben over tijmsiroop. Het is een ideaal alternatief voor bronchitis bij kinderen, omdat kinderen het eerder zullen consumeren omdat het honing bevat. Bovendien kan het tot vier keer per dag worden ingenomen om de symptomen onder controle te houden.

Ingrediënten

  • honing (450 gr.)
  • tijminfusie (600 ml)

Bereiding

  • Voeg allereerst de honing toe aan de tijminfusie.
  • Meng dit vervolgens tot je een homogeen mengsel hebt.
  • Doe dit in een sirooppot.
  • Neem maximaal vier keer per dag een dosis van 5 milliliter (gelijk aan een theelepel).
  • Bewaar het mengsel in de koelkast en ga door met de behandeling tot je verbetering merkt.

In het kort

Tijm is een goede aanvulling om enkele symptomen van bronchitis te verlichten. Vanwege de voedingscomponenten die het bevat werkt het als een ontstekingsremmend, antiviraal en antimicrobieel middel. Het helpt dus bij het verminderen van ernstige hoest, congestie en andere ongemakken.

Zoals alle producten die kruiden bevatten moet je het onder medisch toezicht gebruiken. Dit is vooral het geval als je andere onderliggende ziekten hebt of als je medicijnen gebruikt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Singletary, K. (2016). Thyme history, applications, and overview of potential health benefits. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000139
  • Ceyhan, N., & Ugur, A. (2001). Investigation of in vitro antimicrobial activity of honey. Rivista Di Biologia.
  • Stahl-Biskup, E., & Venskutonis, R. P. (2012). Thyme. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.499
  • Stahl-Biskup, E., & Sáez, F. (2002). Thyme – The genus Thyme L. The history, botany and taxonomy of the genus Thymus.
  • Kemmerich, B., Eberhardt, R., & Stammer, H. (2012). Efficacy and Tolerability of a Fluid Extract Combination of Thyme Herb and Ivy Leaves and Matched Placebo in Adults Suffering from Acute Bronchitis with Productive Cough. Arzneimittelforschung. https://doi.org/10.1055/s-0031-1296767

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.