Wat kan je eten om een pijnlijke keel te verzachten?

Wortelen zijn zowel rijk aan vitamine A, C en K als aan vezels en kalium. Gekookte worteltjes klaarmaken helpt daarom zeker als je die vervelende keelpijn voelt opkomen en versterkt tegelijkertijd je afweersysteem.

Zoals je wel weet kan een pijnlijke keel op elk moment van het jaar toeslaan als symptoom van een virale of bacteriële infectie, zoals een griep, een banale verkoudheid, een keelontsteking, maar bijvoorbeeld ook bij de ziekte van Pfeiffer of klierkoorts. Maar wist je ook dat keelpijn frequent kan ontstaan door het inademen van vervuilde lucht, de gewoonte om door de mond te ademen, door verschillende soorten allergieën en natuurlijk door te roken?

Heb je vaak last van keelpijn, dan is het belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om de onderliggende oorzaak aan te pakken en ervoor te zorgen dat die in de toekomst geen ernstige gezondheidsproblemen gaat veroorzaken. Hoewel eten hoogstwaarschijnlijk niet je eerste zorg zal zijn als je keelpijn  hebt, is het toch aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen je zullen helpen om sneller te genezen en van die pijnlijke keel af te komen.

Dit artikel somt voor jou de tien voedingsmiddelen op die je lichaam de nutriënten zullen leveren die het nodig heeft om het genezingsproces in gang te zetten. Bovendien zijn ze ook in staat de geïrriteerde keel te verzachten en de pijn te verlichten.

Bananen

Bananen

Bananen zijn bijzonder rijk aan vitamine B6, kalium en natuurlijk ook aan vitamine C. Het is een zacht stuk fruit, waardoor het slikken ook iets makkelijker gaat als de keelpijn op zijn hevigst is. De banaan is bovendien zoet en zacht van smaak en bevat weinig zuren, zodat er geen extra irritatie in de keel kan ontstaan tijdens het kauwen.

Honing en citroen

Een echte klassieker onder de natuurlijke remedies die je vast wel kent en al eens gebruikt hebt als je een verkoudheid, griep of pijnlijke keel had. Honing en citroen helpt om de ontsteking te verminderen en is eveneens in staat symptomen zoals hoest en vastzittend slijm te verlichten.

Mix twee eetlepels vers citroensap met een eetlepel organische honing. Je kan dit sapje op deze manier drinken of aan een kopje warm water toevoegen.

Gemberthee of thee met honing

Gemberthee

Gemberthee of een kop kruidenthee met honing is een fantastische remedie om pijn en irritatie in de keel te verlichten. Gemberthee heeft sterke ontstekingswerende eigenschappen en zal je helpen snel van een pijnlijke keel verlost te raken. In combinatie met honing, dat bekend staat als een natuurlijk antibioticum, ben je snel van de pijn en irritatie af en ben je in een mum van tijd terug op de been.

Havermout

Dit zachte voedsel is makkelijk door te slikken als je keelpijn hevig is. Combineer havermoutpap met honing en banaan, zodat je een natuurlijke, gezonde voedingsmix krijgt die je vast en zeker zal helpen om sneller van infectie verlost te raken. Havermout bevat ook veel vezels, zodat ook het cholesterolniveau in je bloed zal dalen, en heel wat eiwitten die je lichamelijke prestaties zullen verbeteren. De vezels en eiwitten geven je bovendien een lekker verzadigd gevoel, zodat je niet om de haverklap zin krijgt in een zoete of zoute snack.

Volkorenpasta

Volkorenpasta levert je lichaam een volledig gamma van voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer, zink en vitamine B1, B2, B3 en E. Pasta is ook een goede keus als je keel nog heel pijnlijk aanvoelt. Het is makkelijk door te slikken en verzacht bovendien de keel als je de pasta warm eet samen met een vetarm romig sausje.

Gekookte worteltjes

Worteltjes

Worteltjes versterken je afweersysteem en helpen je om van een pijnlijke keel af te komen, vooral als ze lekker zacht gekookt zijn. Ze bevatten hoge doses vitamine A, C en K en zijn ook rijk aan voedingsvezels en kalium. Zet de rauwe worteltjes op het menu als de winterverkoudheden en keelontsteking voorbij zijn en de zomer opnieuw in aantocht is.

Kippensoep

Deze tweede bekende klassieker mag niet op het menu ontbreken als je je immuunsysteem een opkikker wil geven en infecties de kans niet wil geven om verkoudheden en griep te veroorzaken. De warme soep verlicht ook de rauw aanvoelende keel en zal er ook voor zorgen dat vastzittend slijm sneller kan worden opgehoest.

Milde ontstekingswerende remedies zorgen er op de lange termijn voor dat virussen minder snel in contact kunnen komen met de slijmvliezen in het lichaam. Een lekkere en gezonde kippensoep maak je klaar met kip, wortelen, uien, selderij, rapen, aardappelen en knoflook.

Roerei met het wit van een ei

Eieren zijn makkelijk te eten als je ziek bent en zijn rijk aan heel wat belangrijke voedingsstoffen, die je zullen helpen om sneller te genezen. Een roerei met enkel het wit van een ei zal de pijnlijke keel verzachten en helpen om de infectie te verminderen. Bedenk wel het peper- en zoutvaatje en andere pittige kruiden eventjes aan de kant te laten.

Salie

Infusie van Salie

Salie is een medicinale plant die reeds eeuwenlang gebruikt wordt om symptomen zoals keelpijn te verlichten. Salie is rijk aan heel wat enzymen, flavonoïden en fenolzuren, die je helpen om ziekte te bestrijden en je lichaam in goede conditie te houden. Je kan salie aan je  menu toevoegen door een infusie klaar te maken of de verse blaadjes door een maaltijdsoep te mixen.

Knoflook en ui

Deze twee onafscheidelijke smaakmakers in veel keukens overal ter wereld bevatten zeer veel organische zwavelverbindingen, die niet enkel verantwoordelijk zijn voor de typische geur en smaak van beiden, maar ook het vormen van slijm kunnen tegenhouden. Het zijn de krachtigste natuurlijke antibiotica die we kennen, die zowel virale als bacteriële infecties kunnen voorkomen en genezen. Maak je recepten klaar met knoflook en ui en je zal merken dat je afweersysteem optimaal gaat functioneren en je tijdens de wintermaanden minder vaak last zal hebben van een pijnlijke keel.