Sapjes en drankjes om keelpijn te genezen

Keelpijn kan erg lastig zijn en je gezondheid schaden wanneer het evolueert naar een infectie of tonsillitis. Probeer deze drankjes, die de pijn verzachten.
Sapjes en drankjes om keelpijn te genezen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 13 november, 2018

Keelpijn kan verschillende oorzaken hebben: veranderingen in de temperatuur, allergieën, virussen, bacteriën… Keelpijn kan ook erg pijnlijk en lastig zijn. Daarnaast kan het ook je gezondheid schaden wanneer het evolueert naar een infectie of tonsillitis. Wat volgt zijn enkele gemakkelijke sapjes en drankjes, die de pijn wat kunnen verzachten.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor keelpijn dan andere. Airconditioning bijvoorbeeld veroorzaakt vaak keelpijn, samen met de verandering van de seizoenen en bijhorende veranderingen in de temperatuur.

De keelpijn wordt altijd vooraf gegaan door een soort van jeuk en wordt dan uiteindelijk dat vervelende brandende gevoel, dat erger wordt als je slikt. Dat is waarom wij je enkele bekende remedies willen meegeven: sapjes en drankjes die je keel geleidelijk aan genezen.

Helende sapjes en drankjes tegen keelpijn

Citroen en appelazijn

citroenenappel

Ingrediënten

 • Een theelepel appelazijn
 • Sap van een halve citroen
 • Een theelepel honing
 • Een snuifje cayennepeper

Dit drankje is een oeroude, maar doeltreffende remedie. De eigenschappen van de honing, azijn en citroen zullen niet alleen het brandende gevoel verminderen, maar ook de wanden van de keel vrijmaken van eventueel aanwezige virussen en bacteriën. Het zal daarnaast ook een positief effect hebben op je immuunsysteem.

Om dit drankje te drinken, moet je enkel een glas water warm maken. Zodra het kookt, voeg je het citroensap van een halve citroen en de theelepel appelazijn toe. Nadat je het in een kop gegoten hebt, kun je de honing en de cayennepeper toevoegen.

Het gaat hier om een redelijk sterk drankje. Daarom raden we aan het langzaam op te drinken, zodat je ten volle kan genieten van het effect van het drankje op je keel. Drink het minstens twee keer per dag, gedurende drie opeenvolgende dagen.

Gember, kaneel en citroen

gember

Ingrediënten

 • Een theelepel geraspte gember
 • Een stokje kaneel
 • Geraspte schil van twee citroenen
 • 1/2 kopje water

Gember bevat uitstekende pijnstillende eigenschappen, die in staat zijn de pijn in je keel te verminderen. Gecombineerd met het citroensap zal de gember het brandende gevoel reduceren en zal het functioneren als een ontsmettingsmiddel.

Om dit drankje klaar te maken, kook je een glas water samen met de ingrediënten gedurende vijftien minuten. Zo geef je de gember de tijd zijn geneeskrachtige eigenschappen vrij te geven. Vervolgens drink je het drankje langzaam en zo’n twee keer per dag.

Wortel-en-muntsap

wortelsap

Ingrediënten

 • Een wortel van gemiddelde grootte
 • 4 muntblaadjes
 • Sap van een halve citroen
 • Een half glas water

Een wortel bevat veel vitamine C en die vitamine C werkt uitstekend bij het genezen van verschillende infecties en geeft je immuunsysteem ook een nieuwe boost.

Gecombineerd met de munt zal de wortel je luchtpijp vrij maken van en beschermen tegen bacteriën. Dit sap is naast geneeskrachtig ook voedzaam en de resultaten zullen snel zichtbaar zijn. Je drink het sapje het beste ‘s ochtends.

Om het te bereiden heb je enkel een schoongemaakte wortel, vier muntblaadjes, het sap van een halve citroen en een half glas water nodig. Mix alle ingrediënten in een blender tot het een mooi geheel vormt. Drink het echter nooit koud. Al met al is het beste om het een beetje op te warmen tot het lauw is.

Sapje van ananas, appel en knoflook

ananas

Ingrediënten

Zowel appel als ananas zijn geneeskrachtige fruitsoorten. Ze kunnen daardoor het lichaam desinfecteren en het immuunsysteem versterken. Ook knoflook is een uitstekend, natuurlijk geneesmiddel, dat doeltreffend verlichting kan brengen bij keelpijn.

Dit drankje is één van de meest effectieve remedies. Het kan wat raar smaken door de aanwezigheid van de knoflook, maar ik garandeer je: het is het waard.

Om dit drankje te maken zul je twee stukjes gepelde ananas nodig hebben. Ten eerste schil je de ananas, snijd de schijfjes in twee en mix ze.

Daarna voeg je een half glas water toe en een rauw knoflookteentje, dat je in de helft gesneden hebt. Vervolgens mix je alle ingrediënten tot een mooi geheel. Drink het vers gemaakte drankje ‘s ochtends en ik garandeer je dat je je beter zal voelen.

Kies welk drankje jou het meeste ligt. Wanneer je last hebt van keelpijn, is het belangrijk dat je te allen tijde goed gehydrateerd blijft. Wees consistent gedurende drie of vier dagen en drink in die dagen de sapjes twee of drie keer per dag. Het zijn natuurlijke geneesmiddelen, die je goed zullen helpen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Yagnik D, Serafin V, J Shah A. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression. Sci Rep. 2018;8(1):1732. Published 2018 Jan 29. doi:10.1038/s41598-017-18618-x
 • Albaridi NA. Antibacterial Potency of Honey. Int J Microbiol. 2019;2019:2464507. Published 2019 Jun 2. doi:10.1155/2019/2464507
 • Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. Anti-oxidative and anti-inflammatory effects of ginger in health and physical activity: review of current evidence. Int J Prev Med. 2013;4(Suppl 1):S36–S42.
 • Andrew Gibson, J David Edgar, Charlotte E Neville, Sarah ECM Gilchrist, Michelle C McKinley, Chris C Patterson, Ian S Young, Jayne V Woodside, Effect of fruit and vegetable consumption on immune function in older people: a randomized controlled trial, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 6, December 2012, Pages 1429–1436, https://doi.org/10.3945/ajcn.112.039057
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.