Zelf zeep maken met wortels voor een mooie huid

Dankzij het bètacaroteen dat in wortels aanwezig is, zal deze wortelzeep je een licht getinte huid geven zonder dat je daarvoor in de schadelijke zon hoeft te zitten. Maak het echter niet te bont, want dan wordt je huid oranje.
Zelf zeep maken met wortels voor een mooie huid

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zeep is een reinigingsproduct waar je niet zonder kunt. Het helpt vuil en onzuiverheden die zich op de huid opstapelen en een vieze geur kunnen veroorzaken te verwijderen.

Je vindt zeep in elke winkel en in alle soorten, vormen, maten en geuren. Veel van deze zepen worden echter vervaardigd met chemicaliën die de natuurlijke pH van de huid kunnen veranderen en die de huid ontdoen van natuurlijke oliën, wat verschillende huidproblemen veroorzaakt.

Om de risico’s van chemische zepen te vermijden, zijn er enkele natuurlijke alternatieven die de huid kunnen reinigen en voorzien van voedingsstoffen om hem te voeden en te beschermen. Een van de beste alternatieven is bijvoorbeeld om zelf je eigen zeep te maken.

Combineer je in je zelfgemaakte zeep de goede eigenschappen van wortel en honing, dan heb je een geweldige gezichts- en lichaamsreiniger die vrij is van sterke chemicaliën.

De voordelen van zelf zeep maken met wortel en honing

De combinatie van wortel, honing en andere natuurlijke ingrediënten geeft deze zeep krachtige anti-verouderings- en hydraterende eigenschappen, ideaal voor een droge huid of voor de huid met acne.

Daarnaast bevat de zeep antioxidante eigenschappen die beschadigde cellen kunnen herstellen en de negatieve invloed van vrije radicalen, wat een van de hoofdoorzaken is van vroegtijdige veroudering, kunnen verminderen.

Wortels

Wortels, het hoofdingrediënt

Het actieve ingrediënt in deze zelfgemaakte zeep is wortel, een groente die al jaren bekend staat om zijn vele voordelen voor de huid. Dat wortel zoveel in cosmetica wordt gebruikt is te danken aan het hoge gehalte bètacaroteen en antioxidanten dat in de groente aanwezig is. Deze stoffen voorzien de huid namelijk van extra bescherming tegen de schade die veroorzaakt wordt door uv-straling en milieuvervuiling.

Bètacaroteen is een stof die een egale huid helpt te behouden en die zorgt voor een licht getinte huid zonder dat deze hoeft te worden blootgesteld aan schadelijke zonnestralen. Als bètacaroteen echter in overmaat wordt ingenomen, dan kan dit zorgen voor een geel-oranje kleur op die gedeelten van de huid die het lichtst zijn.

Omdat de wortel rijk is aan water en vitaminen kan de groente tevens helpen de natuurlijke pH-waarde van de huid te herstellen, waardoor een vettige huid en acne kan verminderen.

En alsof dat al niet genoeg is, versnellen de vitaminen, mineralen en antioxidanten in wortel het genezingsproces van de huid en verminderen ze de zichtbaarheid van littekens.

Hoe maak je deze wortelzeep zelf?

Zelf zeep maken

Zelf wortelzeep maken is erg makkelijk en de ingrediënten die je nodig hebt zijn goedkoop en kunnen worden gevonden in de supermarkt.

Afhankelijk van de kwaliteit van de ingrediënten zal de kleur van de zeep variëren.

Ingrediënten

 • 300 ml kokosolie
 • 400 ml olijfolie
 • 100 ml amandelolie
 • 200 ml van het kookvocht van de wortels
 • 100 g gepureerde wortel
 • 110 g natriumhydroxide
 • ½ theelepel zuivere honing
 • 10 druppels essentiële wortelzaadolie

Bereiding

Doe te allen tijde eerst beschermende handschoenen aan voordat je begint met het maken van de zeep. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om met de ingrediënten te werken en gebruik houten kookgerei.

 1. Kook als eerste de wortels tot ze zacht zijn. Haal daarna de pan van het vuur, neem de wortels eruit (bewaar het kookvocht) en prak ze met een vork.
 2. Meng vervolgens in een aparte kom de gepureerde wortel met 200 ml van het kookvocht.
 3. Voeg daarna al roerend voorzichtig de natriumhydroxide toe. Laat het mengsel enkele minuten staan.
 4. Voeg nu de kokos-, olijf- en amandelolie samen met de honing en de essentiële wortelzaadolie toe aan het mengsel.
 5. Roer met een houten lepel. Je zult zien dat het mengsel dikker zal worden.
 6. Giet het mengsel over in silicone vormpjes en laat het twee dagen uitharden voordat je het gebruikt.

Het resultaat is een zeep die vrij is van chemicaliën en die ingrediënten bevat die goed zijn voor de huid. Gebruik de zeep om dagelijks je gezicht te reinigen of gebruik hem in plaats van je douchegel.

Om de zeep zo lang mogelijk goed te houden, dien je de deze in een luchtdichte bak en op een droge plek te bewaren


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.