Littekens elimineren of doen vervagen

Alle behandelingen die we voorstellen zijn doeltreffend, maar we raden wel aan ze niet tegelijkertijd toe te passen om te vermijden dat hun effect omgekeerd wordt.
Littekens elimineren of doen vervagen
Mario Benedetti Arzuza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mario Benedetti Arzuza.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De overgrote meerderheid van de wereldbevolking heeft ergens op het lichaam wel een of meer littekens. Een litteken kan afkomstig zijn van een operatie, acne of een ongeluk. Wat de reden ook is, niemand heeft graag een litteken, zelfs al is het niet overdreven zichtbaar.

We zijn altijd op zoek naar een eenvoudige manier om deze ongewenste littekens uit te wissen, maar zonder te veel geld te moeten uitgeven of onze huid bloot te stellen aan behandelingen die een negatief effect hebben op de huid.

We willen liefst geen blijvende last hebben van het probleem, noch willen we littekens op de huid. Daarom presenteren we in dit artikel enkele recepten voor huisgemaakte remedies die je kunnen helpen om littekens te verwijderen of op z’n minst te doen vervagen.

Baking soda

Baking soda is ideaal om een natuurlijke vorm van microdermabrasie te maken. Je hoeft enkel het volgende recept te volgen:

Verdun vijf delen baking soda met één deel water. Meng het geheel goed tot er een pasta ontstaat die je kan gebruiken om de zone met het litteken te masseren. Laat de pasta minstens vijf minuten op de huid opdrogen en was het vervolgens af met warm water. Herhaal deze behandeling twee keer per week.

Citroensap

Citroenen bevatten citroenzuur, dat een goede component is om littekens uit te wissen. Om deze behandeling toe te passen, was je het beste de getroffen zone eerst goed. Vervolgens dompel je een watje onder in citroensap en dep je hiermee het litteken. Laat het citroensap tien minuten inwerken alvorens het af te spoelen met warm water.

Belangrijk om te weten wanneer je citroensap gebruikt om je littekens te verwijderen, is dat je de huid die met het citroensap behandeld werd niet te veel aan de zon mag blootstellen. 

Citroensap kan er namelijk voor zorgen dat je huid gebleekt wordt, wat het probleem alleen nog groter maakt. We raden daarom aan dat je deze behandeling enkel ‘s avonds of ‘s nachts toepast.

Aloë vera

Aloë vera bevat uitstekende hydraterende eigenschappen die helpen om de elasticiteit van de huid te verbeteren, zwelling te doen afnemen en zo de grootte van littekens te reduceren en hun verschijning te doen vervagen.

Daardoor is aloë vera een van de bekendste remedies om littekens te behandelen en is ook gemakkelijk te verkrijgen, aangezien het in grote aantallen geteeld wordt op vele plaatsen.

Cacaoboter

Cacaoboter is uitermate geschikt om littekens te doen vervagen. Daarnaast is het ook een van de beste natuurlijke moisturizers die de natuur voortbrengt. Het helpt dus niet enkel bij littekens, maar ook om de huid algemeen te helpen genezen.

Olijfolie

Extra vergine olijfolie van een goede kwaliteit zorgt ervoor dat de poriën niet verstopt raken en reinigt de huid door dode cellen te verwijderen. Om een behandeling met olijfolie te beginnen, moet je de getroffen zone met een beetje olijfolie masseren.

Laat de olijfolie gedurende de nacht intrekken en spoel het de volgende ochtend af met warm water. Je zal niet alleen de littekens behandelen, maar ook zorgen dat je huid zijdezacht achterblijft.

We moeten wel het volgende meegeven: het is belangrijk om te weten dat je deze behandelingen niet allemaal tegelijkertijd kan toepassen, want dan kan je ervoor zorgen dat de behandelde zone geïrriteerd raakt. Kies de methode die jij zelf verkiest en die je denkt dat voor jouw litteken het doeltreffendst zal zijn.

Wees voorzichtig met het zelfstandig behandelen van littekens

Onthoud ook dat ondanks dat je natuurlijke producten gebruikt, je nog steeds erg voorzichtig moet zijn en onze aanbevelingen strikt moet navolgen. Wanneer je dit niet doet en je een van de behandelingen verkeerd toepast, kan je een tegenovergesteld effect creëren. Wees voorzichtig en neem voldoende voorzorgsmaatregelen. Zo zullen je littekens zienderogen afnemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.