Zo kun je scherp van geest blijven

Naarmate de tijd verstrijkt, ondergaan je hersenen een aantal veranderingen. Om je hersenen zo fit mogelijk te houden, moet je dan ook bepaalde stappen ondernemen, net zoals je met je lichaam doet. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips om je hersenen fit te houden en scherp van geest te blijven.
Zo kun je scherp van geest blijven

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Scherp van geest blijven hoeft niet zo moeilijk te zijn, maar dan moet je er wel moeite voor doen. Het brein is een zeer kwetsbaar orgaan en het is veel gevoeliger dan je zou denken.

Niet alleen het verstrijken van de tijd heeft invloed op de hersenen. Angst en negatieve emoties kunnen ook vrij veel schade aanrichten. Dat is waarom je soms sneller afgeleid kunt worden, woorden of data kunt vergeten en moeite kunt hebben om je te concentreren.

Om te voorkomen dat dit gebeurt en om je geest fit te houden, zou het verstandig zijn om tijd vrij te maken om voor je hersenen te zorgen. Zorg voor je brein net zoals je voor je lichaam zorgt.

Als je niet precies weet hoe je dit kunt doen, maak je dan geen zorgen. We geven je een aantal tips om je hersenen in de beste vorm te houden voor je drukke dagelijkse leven.

Hoe uitdagend je leven op dit moment ook is, deze tips zullen het in ieder geval iets makkelijker maken om door je dagen te komen.

Scherp van geest blijven met een aantal handige tips

1. Vette vis, fruit en groenten – de perfecte combinatie

Scherp van geest blijven door vette vis te eten

Zalm, sardines en tonijn zijn rijk aan vetzuren, met name omega 3-vetzuren.

Zoals je misschien wel weet, is het erg belangrijk om voedingsmiddelen te eten die omega 3-vetzuren bevatten. Je lichaam is namelijk niet in staat om deze stof zelf aan te maken.

Omega 3-vetzuren versterken het effect van antioxidanten. Antioxidanten zijn belangrijk om te voorkomen dat lichaamscellen achteruitgaan en dus om ervoor te zorgen dat neuronen actief blijven.

Daarom raden we aan om naast het eten van omega 3-vetzuren ook je consumptie van groenten en fruit te verhogen. Deze zitten namelijk bijna allemaal boordevol antioxidanten. De combinatie van deze twee elementen zal je dan ook helpen om scherp van geest te blijven.

2. Neem dagelijks een ​​andere route om scherp van geest te blijven

Scherp van geest blijven door dagelijks verschillende routes te wandelen

Leven op de automatische piloot is het ergste wat je voor je hersenen kunt doen.

Wanneer je dingen doet zonder na te denken, hoeven je hersenen er minder aandacht aan te besteden. Dit maakt dat ze de handelingen met zo min mogelijk moeite uit kunnen voeren.

Wat er dan gebeurt, is precies hetzelfde als wat er met ons lichaam gebeurt als we niet bewegen. Het is dus niet zo gek dat starre routines problemen met ons concentratievermogen of geheugen kunnen veroorzaken.

Daarom raden wij aan om je route naar school of werk of waar dan ook regelmatig een beetje aan te passen. Wanneer je een minder bekende route loopt of rijdt, worden je hersenen wakker.

3. Lees meer dan één boek tegelijk

Scherp van geest blijven door meer dan een boek tegelijk te lezen

Het is waar dat lezen op zich al een geweldige manier is om je geest te trainen. Elk genre doet een beroep op ons geheugen en onze concentratie. Anders zou het namelijk onmogelijk zijn om het verhaal te volgen of een discussie te begrijpen.

Maar als je ook nog eens meer dan één boek tegelijk leest, zul je deze vaardigheden pas echt aanscherpen. Je hersenen worden dan niet alleen aan het werk gezet om het boek te begrijpen, maar ook om het ene boek te onderscheiden van het andere.

Dit is er allemaal gaande in je hersenen wanneer je een goed boek leest. Houd er ook rekening mee dat als je ergens plezier aan beleeft, het er ook voor zorgt dat je hersenen harder en beter werken.

4. Probeer te mediteren

Scherp van geest blijven door te mediteren

Lijkt meditatie tegenstrijdig met de eerdere suggesties?

Denk er dan eens als volgt over na. Na elke intense vorm van lichaamsbeweging is het van essentieel belang om je spieren te laten ontspannen.

Meditatie heeft ongeveer hetzelfde nut, op één klein verschil na: het biedt je ook nog eens een moment van volledig zelfbewustzijn. Het houdt in dat je in jezelf kijkt om alles los te laten wat stressvol is, terwijl je tegelijkertijd omhelst wat je innerlijke vrede brengt.

Als je hersenen vol cortisol zitten nadat je alles hebt gedaan wat je moest doen, is het praktisch onmogelijk om goed te presteren. Daarom is het belangrijk om elke dag tijd vrij te maken om weer van dit cortisol af te komen.

Misschien ook interessant: 7 soorten meditatie en hun voordelen

5. Scherp van geest blijven door te dansen

Scherp van geest blijven door te dansen

Naar dansles gaan is een geweldige manier om energie vrij te maken. Bovendien helpt het om je coördinatie te verbeteren. Het is zelfs zo dat als je spontaan dansen vervangt door het dansen van een choreografie, je ook nog eens je geheugen en concentratievermogen verbetert.

Mensen die dansen doen dit meestal omdat ze er dol op zijn. Met andere woorden, je wordt er blij van, waardoor je brein gefocust en efficiënt blijft.

Deze vijf tips zullen je absoluut helpen om scherp van geest te blijven. Hierdoor zul je bereid zijn om elke uitdaging aan te gaan. Als je van plan bent om deze tips in praktijk te brengen, laat ons dan weten wat je ervan vond! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Díaz, José Luis. (2009). Persona, mente y memoria. Salud mental32(6), 513-526. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252009000600009&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Fernández, María del Carmen. (2016). Eficacia de la meditación para el control del malestar psicológico en gestantes con riesgo de complicaciones inminentes. MEDISAN20(5), 652-657. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192016000500009&lng=es&tlng=es.
  • Sandoval-Almazán, Rodrigo. (2011). Mentes en peligro: El daño de internet en nuestro cerebro. Convergencia18(56), 241-248. Recuperado en 18 de febrero de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-14352011000200010&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.