Zo kan je je vruchtbare dagen berekenen

Of je nu zwanger wilt worden of het juist wilt vermijden, het is altijd nuttig om te weten hoe je je vruchtbare dagen kan berekenen. Het is echter niet altijd gemakkelijk en ook niet 100% nauwkeurig.
Zo kan je je vruchtbare dagen berekenen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om zwanger te worden, moet je weten welke dagen je vruchtbaar bent. Hetzelfde geldt voor het vermijden van een zwangerschap. Het is echter onmogelijk om vruchtbare dagen met 100% nauwkeurigheid te bepalen. Onthoud dat je vruchtbare dagen berekenen altijd een schatting is.

Het is belangrijk om te onthouden dat een ovulatiekalender, tests die het hormoongehalte meten en apparatuur die de temperatuur en de samenstelling van je baarmoederhalsslijm meet, niet volledig betrouwbaar zijn wanneer je je vruchtbare dagen wilt berekenen.

Zo kan je je vruchtbare dagen berekenen

De menstruatiecyclus is het tijdsinterval tussen twee menstruatieperiodes. De eerste dag van de menstruatie is het begin van de nieuwe cyclus. Elke vrouw heeft een individuele cyclus, die van maand tot maand kan variëren.

Bovendien verandert de duur van de cyclus van een vrouw meestal gedurende haar hele leven. Je cyclus kan 26 dagen hebben geduurd toen je 18 was, en tien jaar later kan hij veranderen en langer of korter duren. Dit zal vaak veranderen na een zwangerschap.

Een onregelmatige menstruatiecyclus is geen reden tot bezorgdheid. Het kan voor jouw lichaam normaal zijn. Je moet gewoon weten dat je meer aandacht moet besteden aan je cyclus als je zwanger wilt worden, of als je denkt dat je amenorroe hebt (geen menstruatie) als je niet zwanger bent.

Wanneer vindt de ovulatie plaats?

Ovulatiekalender bijhouden

In een cyclus van 28 dagen, de gemiddelde lengte van de menstruatiecyclus, vindt de eisprong ongeveer op dag 14 van de cyclus plaats. Dit betekent dat de vruchtbare dagen in een regelmatige menstruatiecyclus meestal tussen de 8ste en 15de dag van de cyclus liggen.

Daarom zijn er ongeveer 6 vruchtbare dagen. Namelijk vijf dagen voor de eisprong en de dag van je ovulatie. De eicel kan 12 tot 18 uur na het loslaten overleven.

Daarna sterft de eicel af, wat het einde van de vruchtbare dagen betekent voor een vrouw met een regelmatige menstruatiecyclus. Niet alle vrouwen hebben echter een regelmatige cyclus die van maand tot maand evenveel dagen duurt.

Wat als je een onregelmatige cyclus hebt?

Het is moeilijker om de vruchtbare periode te berekenen voor vrouwen met onregelmatige cycli. Daarom zullen vrouwen zelfs met deze schattingen mogelijk nog steeds falen om zwanger te worden of zwangerschap te voorkomen.

Als je op verschillende momenten in je cyclus ongesteld wordt, is het gemakkelijk om een fout te maken bij het bijhouden van je vruchtbare dagen.

Als je echter de vruchtbare dagen in een onregelmatige menstruatiecyclus wilt berekenen, dan moet je het volgende doen. Eerst moet je je menstruatiecyclus gedurende minstens zes maanden bijhouden. De ene maand kan bijvoorbeeld 22 dagen duren, de andere 27 dagen, nog een andere 31 dagen, enz.

Na het maken van deze aantekeningen moet je een formule gebruiken:

  • Trek 18 dagen af van de kortere cyclus en 11 dagen van de langste menstruatiecyclus.
  • Bijvoorbeeld: als de kortste cyclus 22 dagen was en je langste cyclus 31 dagen, dan 22-18=4 en 31-11=20.

Daarom zal je vruchtbare periode tussen 4 en 20 dagen van de cyclus vallen, wat ongeveer 17 dagen is. Natuurlijk is deze schatting onnauwkeurig en lang. Als je echter zwanger probeert te worden, moet je tijdens deze dagen seks hebben.

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het het veiligst om je toevlucht te nemen tot ovulatietesten. Deze worden verkocht in de apotheken en je moet ervoor zorgen dat je de instructies zeer zorgvuldig opvolgt. Dit is de beste manier om je vruchtbare dagen te bepalen, ongeacht of je zwangerschap wilt voorkomen of juist zwanger wilt worden.

Is het weten van je vruchtbare dagen nuttig?

Ja, het is zeer nuttig om je vruchtbare dagen te kennen. Als je niet alleen zwanger wilt worden, maar ook wilt proberen om het geslacht van je baby te beïnvloeden, zegt men dat het kennen van je vruchtbare dagen nuttig kan zijn.

Hoewel deze theorie niet bewezen is, denken sommige mensen dat het hebben van seks op de exacte dag van de eisprong het waarschijnlijker maakt dat je een jongen krijgt. Omgekeerd geldt dat het hebben van seks 3 tot 5 dagen voor de eisprong het waarschijnlijker maakt dat je een meisje krijgt.

Zijn er symptomen die laten zien wanneer je je vruchtbare dagen zijn?

Eicel en zaadcellen

Om je vruchtbare dagen te berekenen, moet je ook weten hoe je de tekenen kunt herkennen die je lichaam je geeft. De symptomen die laten zien dat je binnenkort zult ovuleren zijn onder andere:

  • Toename van het vocht in de vagina met een kleur en consistentie die sterk lijkt op die van een eiwit. Het vrijkomen van het hormoon estradiol zorgt voor een hogere productie van vaginaal vocht dan normaal. Dit is het natuurlijke smeermechanisme voor het vaginale kanaal.
  • Puistjes zijn het meest gehate signaal van allemaal. Ze geven echter wel aan dat we aan het ovuleren zijn. In deze fase wordt de huid vetter, zelfs na je tienerjaren.
  • Er is een lichte stijging van je lichaamstemperatuur, die samenvalt met het vrijkomen van de eicel door de follikels. Progesteron is verantwoordelijk voor deze stijging van de lichaamstemperatuur.
  • Verhoging van het seksuele libido. Dit is te wijten aan de toename van het hormoongehalte. Je voelt je aantrekkelijker en hebt meer seksueel verlangen. Je lichaam wordt je beste medeplichtige.
  • Er is een toename van de eetlust tijdens de ovulatiefase. Dit komt omdat het lichaam van de vrouw zich voorbereid op een mogelijke zwangerschap.
  • Je kan een lichte pijn voelen in het onderste deel van je buik of krampen die zullen verschijnen en verdwijnen. Dit is een andere indicatie dat je een ovulatie krijgt.
  • Stemmingswisselingen. Prikkelbaarheid en emotionele instabiliteit zijn ook veelzeggende tekenen van ovulatie.

Laatste overwegingen

Ons lichaam goed begrijpen is erg nuttig als het gaat om het genieten van onze seksualiteit, ongeacht of we nu zwanger willen worden of niet. Vergeet niet om jaarlijks bij je gynaecoloog langs te gaan om te controleren of alles in orde is met je menstruatiecyclus en reproductieve gezondheid.

Een gezond en evenwichtig leven leiden is ook essentieel voor het verhogen van je vruchtbaarheid. Vermijd stress, ontspan en geniet van de ontmoetingen met je partner, ongeacht of je nu wel of niet zwanger wilt worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.