Zo behandel je de nachtelijke hoest van je kind

Als je kind moeite heeft met ademhalen, is het altijd belangrijk om een afspraak te maken bij de kinderarts. Het is daarnaast ook belangrijk om irriterende factoren uit het leven van een kind te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan de rook van een sigaret of sommige schoonmaakchemicaliën.
Zo behandel je de nachtelijke hoest van je kind
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De nachtelijke hoest van je kind is waarschijnlijk heel normaal. Je kind hoest misschien niet gedurende de dag, maar het speelt op in de avond en zorgt ervoor dat je kind niet in slaap komt. In sommige gevallen leidt deze hoest zelfs tot overgeven. Dit zorgt ervoor dat je als ouder op scherp staat.

Alle gezonde basisschoolkinderen die nooit last hebben gehad van een ontsteking in de luchtwegen, kunnen ongeveer 34 keer per dag hoesten. Hoewel dit meestal geen behandeling vereist, is hoesten een van de voornaamste redenen dat ouders hun kind naar de kinderarts brengen.

Waarom hoesten we?

De hoestontvangers bevinden zich in je luchtwegen, van het strottenhoofd tot de longen. Deze ontvangers worden gestimuleerd door de volgende factoren:

  • ontstekingen in de bovenste luchtwegen, waaronder rinitis, nasopharyngitis, keelontsteking en verkoudheid.
  • bronchiale hyperreactiviteit.
  • astma en allergieën.
  • gastro-oesofageale reflux.

Gedurende de dag hoesten kinderen misschien alleen een paar keer, maar gedurende de nacht kunnen ze er niet van slapen. Dit is omdat het kind overdag staat en beweegt, wat betekent dat zijn of haar slijm ook beweegt.

Als ze dan gaan liggen, raken de luchtwegen wat verstopt omdat het slijm niet meer beweegt. Dit zorgt ervoor dat het slijm en de luchtwegen opdrogen, waardoor het kind niet meer kan stoppen met hoesten.

Zo behandel je de nachtelijke hoest van je kind

De nachtelijke hoest van een kind kan heel verontrustend zijn als het een lange tijd aanhoudt, omdat het ook een teken kan zijn van een ernstige ziekte.

Het heeft negatieve invloed op de slaap van je kind en zijn of haar dagelijkse activiteiten. Daarnaast heeft het ook negatieve invloed op de levenskwaliteit van de ouders en het kind. Je kunt de nachtelijke hoest van je kind op de volgende manieren proberen te behandelen.

1. Vermijd te droge omgevingen

Het is belangrijk om de kamer van je kind vochtig te houden. Je kunt een luchtbevochtiger in de slaapkamer plaatsen, maar zorg er wel voor dat deze goed schoon is. Als je een verwarming gebruikt, zorg er dan voor dat de temperatuur niet te hoog wordt. Daarnaast kun je ook een waterbak op de radiator plaatsen zodat de lucht wordt bevochtigd.

2. Maak het slijm van je kind wat dunner

maak het slijm van je kind wat dunner

Als je het slijm wat dunner maakt, kan het makkelijker verdreven worden. Het is daarom belangrijk om je kind goed gehydrateerd te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je kind veel water drinkt. Je kunt ze ook wat kokoswater of fruitsap ter afwisseling geven.

3. Probeer ze half-zittend te laten slapen

Als een horizontale positie de hoest van een kind verergert, kun je hem of haar helpen om in een half-zittende positie in slaap te vallen. Til het hoofd van je kind wat omhoog of plaats wat extra kussens onder het hoofd en de rug.

4. Verbeter ademhaling door de neus

Als er sprake is van dik slijm, kun je zoutoplossingen gebruiken. Je kunt deze vaak vinden in neusspray. Hoewel dit wat oncomfortabel kan zijn voor je kind, is het wel erg effectief.

Je kunt ook de borst van je kind masseren met wat etherische oliën. Probeer de volgende combinatie:

Ingrediënten

  • 2 druppels eucalyptus etherische olie
  • 10 druppels wierook etherische olie
  • 100 ml zoete amandelolie

Gebruik

  • Meng alle oliën in een bakje.
  • Giet een goede hoeveelheid olie op je hand en masseer de borst van je kind om verstopping tegen te gaan.

5. Ga een droge keel tegen

Je weet vast wel dat honing droge hoest tegen gaat. Je kunt je kind een theelepel honing geven voor het slapen of wanneer hij beginnen te hoesten. Als je wilt kun je het ook verdunnen in wat warme melk.

Een andere remedie tegen de nachtelijke hoest van je kind is het snijden van witte of rode ui en er dan wat honing over gieten. De honing wordt dan in een paar minuten dunner. Je kunt dit ‘siroop’ iedere dag aan je kind geven.

6. Gebruik ui als remedie

gesneden ui

Je kunt ui als remedie gebruiken door er een te snijden en het naast het bed van je kind te plaatsen. Dit is een hele effectieve manier om nachtelijke hoest tegen te gaan. Ui bevat namelijk veel polyfenolen. Dit zijn natuurlijke antihistaminen die allergiesymptomen tegengaan en ontstekingen in de luchtwegen kunnen verminderen.

Als je wat suiker over de ui strooit, zal het aroma door de hele kamer te ruiken zijn. Dit kan ervoor zorgen dat je kind stopt met hoesten.

7. Vermijd zelfmedicatie

Over het algemeen is medicatie bij nachtelijke hoest niet nodig. Als je twijfelt, vraag dan het advies van een kinderarts.

Medicijnen die je zonder recept bij de apotheek kunt kopen, zijn absoluut niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar. Voor een jong kind kunnen de volgende stoffen schadelijke bijwerkingen hebben:

Conclusie

Het is erg normaal als kinderen een ontsteking in de luchtwegen oplopen als ze net beginnen op de peuterschool of kinderopvang. Dokters geven aan dat dit pas chronisch is als het langer dan vier weken aanhoudt.

Als je kind ook moeite heeft met ademhalen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de kinderarts. Het is ook belangrijk om irriterende factoren zoals de rook van een sigaret en schoonmaak chemicaliën uit je omgeving te verwijderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.