Hoe kan je uien als remedie gebruiken bij oorontstekingen?

Uien bevatten natuurlijke extracten en voedingsstoffen. Dankzij die bestanddelen kunnen uien een geweldige natuurlijke manier zijn om de symptomen van een oorontsteking te behandelen.
Hoe kan je uien als remedie gebruiken bij oorontstekingen?
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Oorontstekingen in het middenoor komen heel vaak voor. In dit artikel tonen we jou hoe je uien als remedie kan gebruiken om deze ontstekingen te bestrijden.

Wat is een oorontsteking?

Oorinfecties veroorzaken een ontsteking in het oor. Ze treden vooral in het middenoor op. Daar raakt het trommelvlies ontstoken.

Oorzaken

Wat is een oorontsteking

Oorontstekingen treffen vooral kinderen. Dat komt omdat de buisjes van Eustachius nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ze raken tussen gemakkelijker verstopt.

De buisjes van Eustachius zijn verantwoordelijk voor de afvoer van het vocht dat zich in het trommelvlies bevindt. In de meeste gevallen stapelt dit vocht zich op als gevolg van plotse veranderingen in de omgevingstemperatuur.

Wanneer de buisjes verstopt raken, dan dit tot een infectie leiden. Ook de volgende problemen kunnen mogelijke oorzaken zijn:

Oorontstekingen zijn niet besmettelijk. Het is echter een goed idee om deze aandoening te voorkomen omdat de gewone verkoudheid een typische oorzaak is van oorontstekingen. Een verkoudheid kan zich immers gemakkelijk bij kinderen verspreiden en tot dit type ontsteking leiden.

Uien als remedie

De eigenschappen van uien

Uien zijn de groente die we het vaakst in de keuken vinden. Al eeuwenlang gebruiken mensen uien voor verschillende doelen. Ze voegen immers een typische smaak toe aan je maaltijden en vormen één van de basiselementen van een evenwichtig voedingspatroon.

 • Deze groente komt oorspronkelijk uit Azië. Over de hele wereld hebben zich echter varianten van dit gewas verspreid.
 • Doordat het zo wijdverspreid gebruikt wordt, is het heel gemakkelijk te vinden en betaalbaar.
 • Uien bevatten veel vitaminen zoals C en B6. In uien zitten ook mineralen zoals ijzer en kalium. Dankzij deze elementen versterken ze jouw immuunsysteem en bestrijden ze allergieën en ontstekingen.
 • Tegelijkertijd voeren ze op een doeltreffendere manier gifstoffen af.

Welke eigenschappen bezitten uien?

Uien zijn een onontbeerlijke bron van voedingsstoffen. We hebben al vermeld dat ze je immuunsysteem stimuleren.

Dit systeem is verantwoordelijk voor het verschaffen van de verdedigingsmechanismen van het lichaam en voor het voorkomen van ziekten.

Uien kunnen ook helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bovendien maken ze een eind aan schadelijke bacteriën en andere micro-organismen die jouw verteringssysteem aantasten.

Waarom zou je uien als remedie gebruiken?

Als je de symptomen van een oorontsteking hebt, dan bevelen we aan om uiensoep te maken. Eet echter niet te veel ui. Als je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid overschrijdt, dan kan dit tot een slechte adem en gasvorming leiden.

Uien als remedie bij oorontstekingen

Gebruik uien als remedie bij oorontstekingen

Uien bezitten eigenschappen die de ontsteking verminderen. Ze kalmeren ook de symptomen die verbonden zijn met oorontstekingen. We bevelen uien als remedie dus aan om deze aandoening op een natuurlijke manier te behandelen.

We zullen je nu enkele behandelingen voorstellen. Je kan ze thuis zelf maken. Je zal ook merken dat de prijs van uien als remedie heel laag is.

1. Etherische uienolie

Dit is één van de methodes die we voorstellen om een oorontsteking te verlichten. Je kan het heel gemakkelijk thuis maken.

Wat moet je doen?

 • Snij de uien in kleine stukjes en leg ze op een schoteltje.
 • Plaats ze naast je bed bij het ontstoken oor vóór je gaat slapen. Laat ze dan een volledige nacht staan.

2. Kompressen met ui

Kompressen met ui

Wat heb je nodig?

Wat moet je doen?

 • Verhit de hele ui gedurende 15 minuten in een oven op 175 graden Celsius. Je kan de ui ook gedurende 20 tot 30 minuten op het fornuis opwarmen.
 • Daarna snij de de ui doormidden.
 • Gebruik een fruitpers om het sap uit de ui te persen.
 • Laat dan het wattenschijfje of het stuk doek in het sap van de ui weken.
 • Wanneer het een matige temperatuur heeft, leg je het kompres over het oor waar zich de ontsteking voordoet.
 • Je kan ook een druppelaar gebruiken en vullen met het sap. Doe dan twee druppels in het getroffen oor vóór je gaat slapen.

Onthoud dat het sap van de ui niet te heet mag zijn. Het kan immers een nog ernstiger letsel veroorzaken wanneer het te heet is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jacobs, J., Springer, D. A., & Crothers, D. (2001). Homeopathic treatment of acute otitis media in children: a preliminary randomized placebo-controlled trial. The Pediatric infectious disease journal, 20(2), 177-183.
 • Klein, J. O. (1999). Management of acute otitis media in an era of increasing antibiotic resistance. International journal of pediatric otorhinolaryngology, 49, S15-S17.
 • Saemundsdottir, G. (2004). U.S. Patent Application No. 10/398,548.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.