5 zinnen om een ruzie met je partner te stoppen

Ruzies tussen echtparen kunnen gezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. Wil je weten wat je moet doen als de gemoederen gaan oplaaien? Wij vertellen het je in dit artikel.
5 zinnen om een ruzie met je partner te stoppen
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 20 november, 2022

Weten hoe je een ruzie met je partner op tijd kunt stoppen is essentieel, zodat je relatie op de lange termijn geen schade oploopt. Dit is belangrijk, vooral als confrontaties zeer regelmatig voorkomen.

Hoewel ruzie met een partner normaal is omdat een relatie wordt gevormd door mensen die verschillend zijn, als het elke dag gebeurt of als er voortdurend slijtage optreedt, geeft het aan dat we moeten leren hoe we de ruzies op een betere en gezondere manier kunnen stoppen.

Misschien is het een goed idee om veelvoorkomende mythes als “vechten betekent dat de ander je leuk vindt,” uit je geloofssysteem te verbannen. Dit normaliseert ruzies en kan ze veranderen in iets dagelijks en ongezonds.

Hoewel ruzies soms constructief kunnen zijn, is het beter om enkele zinnen te kennen en te onthouden die kunnen helpen om een ruzie met je partner te stoppen voordat ze uit de hand lopen. We delen er in dit artikel enkele met je.

Is het mogelijk om op een gezonde manier ruzie te maken?

Het antwoord op deze vraag is een volmondig “Ja!” Als een stel ruzie maakt en elkaar kleineert of zelfs beledigt, is er sprake van een ongezonde ruzie (Spaanse link). Dit is een rode vlag die we niet moeten negeren, want het is heel goed mogelijk dat de relatie giftig is als dit gebeurt.

De gevallen waarin ruzie een positief aspect kan hebben zijn echter die waarin de leden van de relatie hun verschillende standpunten over een bepaalde situatie delen. Ze kunnen van streek raken en hun stem een beetje verheffen als ze te opgewonden raken terwijl ze uitleggen hoe ze de omstandigheden zien, maar er is nooit sprake van minachting.

Ze luisteren altijd naar elkaar en zoeken naar raakvlakken. Dat wil zeggen, ze onderhandelen.

Het is niet gemakkelijk om gezonde discussie te onderhouden, omdat de referenties die we meestal hebben meestal niet de beste voorbeelden zijn. Zo zijn de ruzies waar onze ouders misschien in meespeelden of die we op televisie kunnen zien bepaald geen gezonde modellen.

Je kunt echter altijd persoonlijk werk doen om dit te veranderen. Het is namelijk mogelijk om te leren hoe je op een gezondere manier ruzie kunt maken.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Mijn partner is ouder dan ik en mijn familie accepteert het niet: wat kan ik doen?

De beste zinnen om een ruzie met je partner te stoppen

Discussiërend stel
Als stel kun je discussiëren vanuit een kader van respect en je verschillende meningen confronteren om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Wanneer je niets weet over hoe je een ruzie met onze partners kunt stoppen, kunnen de volgende zinnen die we met je gaan delen helpen. Mettertijd zal ieder zijn eigen zinnen en technieken ontdekken.

Deze uitdrukkingen zullen erin slagen de stemming te kalmeren wanneer de ruzies ongezond beginnen te voelen. Daarom kunnen we ze in toekomstige discussies in praktijk gaan brengen om het effect ervan te zien.

1. “Ik denk dat dit het beste is, maar wat denk jij?”

Veel ruzies lijken nooit een einde te hebben. Dat komt omdat de mensen in de relatie willen dat wat zij denken of geloven automatisch door de ander wordt geaccepteerd, zonder te luisteren naar wat de ander eigenlijk te zeggen heeft.

Als je deze zin uitspreekt, koelt de ruzie echter vaak af. Je partner krijgt namelijk de kans om zijn of haar standpunt naar voren te brengen om tot een gemeenschappelijke basis te komen.

Dit is een zeer geschikte zin om een ruzie met je partner in een gezonde context te stoppen. Je geeft plaats en stem aan de ander door het te zeggen.

2. “Ik ben het ermee eens/je hebt gelijk hierover”

Dit is een andere uitdrukking die vaak een einde maakt aan uit de hand gelopen ruzies. Vaak kan de boosheid van de ruzie ervoor zorgen dat we die reden ontkennen en de situatie uitvergroten.

Net zoals we kunnen zeggen: “Ik ben het er niet mee eens. Kijk, dit is mijn manier van kijken,” kunnen we ook het tegenovergestelde stellen. Dit is geen daad van zwakte.

3. “Het doet me pijn als je dat zegt of doet.”

Een andere manier om een ruzie met je partner te stoppen is om assertief je gevoelens en emoties te uiten. We kunnen het niet aan de ander overlaten om te raden wat goed voelt of wat niet.

Daarom moeten we leren hoe we onze emoties kunnen uiten en hoe wat onze partner heeft gezegd of gedaan ons heeft geraakt. Dit is vooral nuttig als we de neiging hebben om altijd om dezelfde redenen ruzie te maken. Assertieve dialoog is de sleutel.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
5 tekenen dat je partner de interesse in de relatie verliest

4. “Zullen we een pauze inlassen en later verdergaan?”

Boos stel
Het gesprek pauzeren om af te koelen is een heel goede tactiek. De gemoederen komen zo tot bedaren, en we keren met een andere houding terug naar het gesprek.

Deze zin om ruzies tussen stellen te stoppen is heel interessant als de gemoederen te hoog oplopen. Als we merken dat de toon agressief wordt en dat we de ander de schuld geven of aanvallen, is een goede manier om een pauze te nemen en later op het onderwerp terug te komen.

Zo kunnen we een ander standpunt innemen, nadenken en de discussie in de richting van iets constructiefs sturen. Er is bijna altijd tijd over om af te koelen.

5. “Waarom maken we hier uiteindelijk altijd ruzie over?”

Deze laatste zin is heel krachtig. Hij helpt de redenen te verduidelijken waarom een ruzie om te beginnen is ontstaan. We kunnen tot de conclusie komen dat we ons storen aan bepaalde gewoonten van de ander en dat, door dit niet op een assertieve manier te communiceren, een opeenvolging van klachten en ruzies ontstaat.

Ruzies stoppen als we onze emoties leren beheersen

Het is niet gemakkelijk om met deze zinnen te stoppen met een ruzies met je partner. Zeker niet als we niet geleerd hebben hoe we onze emoties op een gezonde manier goed kunnen beheersen. Gelukkig zijn er specialisten die ons kunnen helpen.

Alles wat we leren van een therapeut, coach of psycholoog zal ons ook helpen in onze relaties met vrienden en collega’s op het werk. Uiteindelijk gaat het allemaal om het verbeteren van menselijke relaties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Enriquez, A. L. G., Escobedo, M. M. R., Estrada, R. J., Vaquera, A. R. S., & Bustillos, F. D. L. V. (2017, October). Asertividad ante la dependencia en los conflictos de pareja. In [2018] Congreso Internacional de Ciencias Sociales.
  • Hernando-Gómez, Á., Maraver-López, P., & Pazos-Gómez, M. (2016). Experiencias positivas y negativas en relaciones de pareja de jóvenes y adolescentes. Revista de psicología (Santiago), 25(2), 01-19.
  • Rodríguez, F., & Córdova, L. (2009). Violencia en la pareja: manifestaciones concretas y factores asociados. Espacio abierto18(2), 323-338.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.