Verander je gewoonten en val af met deze 5 tips

Een gezond dieet aannemen en een bewegingsroutine in ons dagelijks leven opnemen kan een van de beste manieren zijn om af te vallen zonder te lijden. We geven je hier een paar goede tips.
Verander je gewoonten en val af met deze 5 tips
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als iemand op een gezonde en effectieve manier gewicht verliest, komt dat omdat hij of zij zijn of haar gewoonten heeft verbeterd en er gedisciplineerd en consequent in is geweest. Zou je dat ook willen bereiken? In dat geval, lees verder en verander je gewoonten die gewichtsverlies verhinderen.

Meestal proberen mensen consequent en gemotiveerd te zijn om door de week te sporten of een dieet te volgen om wat gewicht te verliezen. Maar wat gebeurt er als ze niet weten hoe ze die routine ook in het weekend of op feestdagen kunnen volhouden? Nou, ze bereiken hun doelen niet en ervaren het zogenaamde ‘rebound effect’.

Helaas kunnen 2 dagen vrije tijd 5 dagen training teniet doen. Ze kunnen zelfs weken van goede gewoonten verpesten. Je vraagt je misschien af: Wat kan ik doen? Ik heb door de week nooit plezier, moet ik dat dan ook in het weekend opgeven?

Maak je geen zorgen, we geven je een paar tips voor weekendgewoonten die je helpen afvallen.

Verander je gewoonten en val af

Tijdens het weekend kun je je tegoed doen aan wat lekkers, maar dat betekent niet dat je niet wat matigheid moet betrachten. Bovendien moet je proberen in beweging te blijven. Het is niet aan te raden een grote portie van een toetje te eten als je pas maandag gaat bewegen.

Nu hoef je niet tot het uiterste te gaan en een hele trainingssessie te doen om de traktatie die je genomen hebt ‘ te verbranden’. In feite kun je kiezen voor recreatieve activiteiten, die je niet alleen helpen te bewegen en calorieën te verbranden, maar die je ook een leuke tijd bezorgen.

1. Dansen

Zumba

Dit is een uitstekende activiteit om af te vallen. Als je wel eens lang gedanst hebt zul je je behoorlijk uitgeput gevoeld hebben. Om ervan te genieten hoef je echter niet veel alcohol (of cola) te drinken en junkfood te eten.

Als je doel is om af te vallen, zijn alcohol en junkfood geen goede bondgenoten. Als je je tijdens de dans of een feest wilt verfrissen, raden we je aan water te drinken.

Dansen helpt je in het algemeen, lichamelijk, geestelijk en emotioneel. Het draagt ook bij tot gewichtsverlies en een betere lichaamssamenstelling. Dit werkt direct door in de gezondheid doordat het de kans op ziekten vermindert, volgens een artikel dat verscheen in het tijdschrift Circulation Research (Engelse link).

Het feit dat je voortdurend in beweging bent, bevordert niet alleen de verbranding van een groot aantal calorieën, maar het:

Bovendien lach je meer en laat je spanningen in het algemeen los. Waar wacht je nog op? Verlies gewicht door te dansen!

We weten dat je ook dit artikel met plezier zult lezen:
De voordelen van dansen, ken jij ze al?

2. Verander je gewoonten tijdens familie-uitjes

Er met familie of vrienden op uit trekken voor lichaamsbeweging is een geweldige manier om in het weekend af te vallen. Het plannen van wandelingen en trektochten zal je motiveren om het te blijven doen. Zo verbrandt je lichaam calorieën en wordt het actiever.

Gezinsuitstapjes zijn het equivalent van trainen in de sportschool in het weekend: je krijgt volop cardiotraining en gezelligheid. Als je gewoonlijk door de week sport, of je werk brengt veel lichamelijke inspanning met zich mee, helpt dit je je lichaam actief te houden. Bovendien zijn groepsactiviteiten altijd heel goede sociale stimulansen.

3. Afvallen door te winkelen

Hoe onvoorstelbaar het ook lijkt, winkelen helpt ons afvallen. Lange wandelingen maken en kleren aan- en uittrekken brengt je stofwisseling op gang: het verbrandt calorieën en stimuleert je spieren.

Hoewel het misschien niet zo lijkt, is het een activiteit die erg lijkt op joggen, hardlopen of dansen. In feite lijkt het meer op het laatste, want sociale vaardigheden worden sterk bevorderd. Het feit dat we er beter uit gaan zien door alleen maar een aankoop te doen, geeft ook een positieve reactie in termen van stemming.

Uiteraard heeft deze activiteit niet dezelfde effecten als intensieve lichaamsbeweging, maar je boekt er wel resultaat mee. Iedereen heeft zich wel eens moe gevoeld na het winkelen, en dat is geen toeval.

4. Gezond koken

Niet elk weekend kun je het huis uit, hetzij door gezondheidsproblemen, hetzij door omgevingsomstandigheden. Dit betekent echter niet dat je niet iets kunt doen om af te vallen terwijl je toch actief bezig bent.

Onderzoek doen naar bepaalde voedingsmiddelen die goed zijn voor je gezondheid komt een heel eind als het gaat om het uitvoeren van nieuwe recepten. Dit houdt je ook in het weekend bezig en helpt je doordeweeks.

Je kunt geraffineerd meel bijvoorbeeld vervangen door volkoren meel. Kies daarnaast voor gezondere alternatieven als zoetstof zoals stevia of honing. Onthoud dat een voldoende vezelinname essentieel is om het begin van verzadiging te bevorderen en zo af te vallen, volgens een in 2017 gepubliceerde studie (Engelse link).

We denken dat je het misschien leuk vindt om ook dit artikel te lezen:
Zes tips om gezond en vetarm te koken

5. Verander je gewoonten en val samen met je partner af

Stel zit lachend op bed

Betrek je gezin of je partner bij al je weekendactiviteiten en dat verbetert je zin en de kans om af te vallen aanzienlijk. Je kunt je partner in alle bovenstaande gewoonten integreren. Dans met haar, neem ze mee boodschappen doen, kook samen en ga mee op excursies.

Verander je gewoonten en beweeg meer om af te vallen

We hebben je laten zien dat er verschillende alternatieven voor weekendplezier zijn waardoor je kunt afvallen. Als je andere resultaten wilt, kun je niet steeds hetzelfde doen. Door een paar eenvoudige gewoonten in je leven te veranderen, kun je aan gezondheid en vitaliteit winnen. Door jezelf anders te zien, zul je je ook anders voelen! Dus, beweeg en val af!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Elliott JA., Docherty NG., Eckhardt HG., Doyle SL., et al., Weight loss, satiety and the postpandrial gut hormone response after esophagectomy: a prospective study. Ann Surg, 2017. 266 (1): 82-90.
  • Ortega FB., Lavie CJ., Blair SN., Obesity and cardiovascular disease. Circ Res, 2016. 118 (11): 1752-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.