De beste tips om je stemming te verbeteren

Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om je stemming effectief te verbeteren. Het in de praktijk brengen ervan zal je meer helpen dan je in eerste instantie misschien denkt.
De beste tips om je stemming te verbeteren

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn een aantal tips die je kunnen helpen om je stemming te verbeteren wanneer je het gevoel hebt dat je op instorten staat. Voor deze tips moet je je inspannen en vooral ook actie ondernemen. Dit is echter iets wat voor ons soms heel moeilijk is om te doen.

Het is normaal om slechte dagen en goede dagen te hebben. Je moet je echter niet rot voelen over je rot voelen. Het is een natuurlijk onderdeel van het leven en zal niet verdwijnen, hoe graag we het ook willen.

Het beste wat je kunt doen is een paar tips bij de hand te hebben om deze momenten zo goed mogelijk in de hand te houden.

De beste tips om je stemming te verbeteren

Onderneem actie

Verdrietige vrouw

Eén van de eerste tips om je stemming te verbeteren is om actie te ondernemen. Ja, je kunt in je bed gaan liggen of een paar uur op de bank gaan liggen zonder dat je zelfs maar naar het toilet gaat.

Als je dit nodig hebt, moet je dit vooral doen. Je kunt dit echter niet langer doen dan een dag of twee. Daarna moet je verder met je leven, en vooral, blijven doen wat je leuk vindt.

Houd jij ervan om naar de sportschool te gaan? Dan moet je dat zeker blijven doen, ook al heb je er op dat moment eigenlijk geen zin in. Denk er niet te veel over na en ga gewoon, anders zul je toch gewoon thuis blijven.

Veel mensen stoppen met het doen van de dingen die ze leuk vinden als ze zich depressief voelen. Dit is een grote fout. Als je doet waar je van houdt, zal je stemming snel verbeteren.

Omring jezelf met positieve mensen

Een groep vrienden

Een ander advies om je stemming te verbeteren is om jezelf met positieve mensen te omringen. Ze zeggen dat mensen die aan sport doen heel positief zijn, dus als je het leuk vindt om naar de sportschool te gaan, ga dan! Op die manier zal je de hele tijd omringd zijn door het soort mensen dat je om je heen moet hebben.

Zelfs als je denkt dat je je ongelukkig zal voelen omdat je andere mensen ziet de wel gelukkig zijn terwijl jij je rot voelt, zal dit niet zo zijn. Positiviteit is besmettelijk en je zal de effecten binnen no time opmerken.

Wat als er negatieve mensen in je leven zijn? Blijf hier zo ver mogelijk vandaan. Verspil geen minuut van je tijd in hun buurt. Negatieve mensen zullen er alleen maar voor zorgen dat je stemming nog verder daalt.

Schrijf een emotioneel dagboek

Dagboek schrijven aan tafel

Iets anders dat je helpt om je stemming te verbeteren is schrijven. Schrijven heeft veel positieve effecten. Eén daarvan is dat het je helpt om je opgekropte emoties kwijt te kunnen. Als je je verdrietig en gestrest voelt, schrijf het dan gewoon op.

Als je je gevoelens of emoties niet in detail op wilt schrijven, kun je ook een korte schets neerzetten, zoals hier:

  • Prikkels. Beschrijf waardoor je jezelf zo voelt (iemand was boos op je, bijvoorbeeld).
  • Gevoel. Beschrijf hoe die prikkel je deed voelen (boos, bedroefd, bijvoorbeeld).
  • Emotie. Doe wat moeite om te beschrijven welke emoties je ervaart (bijvoorbeeld angst).
  • Reactie. Beschrijf hoe je reageert hierop. (bijvoorbeeld jezelf isoleren).
  • Tips. Bedenk hoe je jezelf beter zou kunnen voelen (zoals door te gaan wandelen).

Geloof het of niet, het streven naar het beschrijven van deze schets kan je een beter idee geven van wat er aan de hand is en hoe je het beter kunt maken. Als je dit hebt gedaan, kun je je realiseren dat je geen sterke redenen om jezelf zo rot te voelen en dat er voor alles een oplossing is.

Druk je gevoelens uit

Koppel praat en drinkt wijn

Het uitdrukken van je emoties zal ook je stemming verbeteren.

Dit is heel belangrijk, en zal zeker goed voor je zijn. Wat doe jij als je je rot voelt? Gebruik jij enkele van deze tips.

Het is belangrijk voor je om ze toe te passen, samen met andere tips die helpen je stemming te verbeteren. Als je niets doet, zal je je alleen maar rotter voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tice, D. M., Baumeister, R. F., Shmueli, D., & Muraven, M. (2007). Restoring the self: Positive affect helps improve self-regulation following ego depletion. Journal of Experimental Social Psychology. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2006.05.007
  • Toneatto, T., & Nguyen, L. (2007). Does mindfulness meditation improve anxiety and mood symptoms? A review of the controlled research. Canadian Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1177/070674370705200409
  • Post-White, J., Kinney, M. E., Savik, K., Gau, J. B., Wilcox, C., & Lerner, I. (2003). Therapeutic Massage and Healing Touch Improve Symptoms in Cancer. Integrative Cancer Therapies. https://doi.org/10.1177/1534735403259064

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.