De voordelen van dansen, ken jij ze al?

Zoals de bekende danseres Isadora Duncan zei "Dansen is niet alleen het uitvoeren van een techniek, maar het brengt je ook tot leven".
De voordelen van dansen, ken jij ze al?
Carlos Fabián Avila

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Carlos Fabián Avila.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 05 november, 2022

De voordelen van dansen zijn fantastisch. Dansen, ongeacht de techniek, draait om gevoel. Heb je jezelf weleens laten gaan op het ritme van de muziek en gevoeld hoe geweldig dat is?

Dansen gaat dan ook absoluut niet over perfectie. Het gaat om:

  • plezier hebben
  • je goed voelen
  • je lichaam leren kennen

Het is niet nodig om je te laten ontmoedigen, omdat je je schaamt of onwennig bent. Dansen is voor iedereen. Bovendien kent dansen vele fantastische voordelen.

Ontdek de voordelen van dansen

1. Het verbetert de circulatie en verlaagt cholesterol

Dansen verbetert de bloedcirculatie

Dansen doet een beroep op je uithoudingsvermogen. Hierdoor gaat je hart sneller werken dan normaal. Doordat je hartslag omhoog gaat gaat je bloed sneller circuleren. Dit heeft een bloeddrukverlagend effect.

Tegelijkertijd verbrand je, dankzij de beweging, vet en daalt je cholesterol. Cholesterol zorgt ervoor dat aderen dichtslibben. Door te dansen kun je dus het risico op hart-en vaatziekten verminderen.

2. Het helpt bij afvallen

Dansen helpt bij afvallen

Dit is één van de meest gewilde voordelen van dansen, want afvallen is niet makkelijk.

Met dansen kun je, doordat je je volledige lichaam gebruikt, gewicht verliezen en je lichaam verstevigen. Het resultaat is een slanker en gezond figuur.

3. Het maakt je botten sterker

Maak je botten sterker

Wanneer je danst gebruik je je volledige skelet. Naast sporten, in de sportschool of daar buiten, is het onmogelijk om een andere activiteit te vinden die zo goed voor je lichaam is als dansen.

Dansen is dan ook aan iedereen aan te raden. Dit geldt in het bijzonder aan mensen van middelbare leeftijd met risico op botontkalking.

4. Dansen bevordert je creativiteit

Dansen bevordert je creativiteit

Om te kunnen dansen is beweging en balans nodig. Er zijn niet veel activiteiten waarbij zowel beweging als balans zo’n grote rol spelen.

Daarnaast zorgt dansen ervoor dat je gaat nadenken over je bewegingen. Wanneer je danst beweeg je het lichaam op het ritme van de muziek en creëer je als het ware een eigen ritme.

Je laat je leiden door je intuïtie. Je laat jezelf gaan en gaat over op creatief denken. Wanneer je brein gewend raakt aan deze nieuwe manier van denken verbetert je leervermogen. Vervolgens kun je het creatieve denken ook op andere terreinen toepassen.

Dansen betekent jezelf zijn, maar dan grootser, mooier en krachtiger. Dit is de kracht van de aarde en ligt voor het grijpen.

– Agnes de Miller –

5. Het optimaliseert je geheugen

Optimaliseer je geheugen

Danslessen bevatten doorgaans een zekere vorm van choreografie. Stap voor stap leer je nieuwe bewegingen en passen.

De voordelen op de korte termijn zijn verrassend. Dansen verbetert vrijwel direct je humeur en je zult beter slapen. Tevens verbetert je geheugen vrijwel direct.

6. Dansen vermindert stress

Dansen is tenslotte een leuke activiteit. Dit heeft als gevolg dat onze hersenen de gelukshormonen endorfine en serotonine aanmaken.

Hierdoor kan dansen helpen bij depressie en eenzaamheid. Bovendien kun je samen met andere dansen en daarmee een sociaal isolement voorkomen.

7. Je leert samenwerken

Dansen leert je samenwerken

Vaak zul je niet alleen dansen, maar samen met anderen. Jouw lichaam en dat van je partner moeten zich op elkaar afstemmen. Dit afstemming vergt een goede samenwerking en eensgezindheid.

Ook al zal soms de rol van je danspartner groter zijn in een choreografie: dansen vergt samenwerking. Wanneer er niet goed wordt samengewerkt zal het dansen hier onder lijden. Bijvoorbeeld wanneer iemand extra wil opvallen of ongewenst de leiding neemt.

Tijdens het dansen hebben we elkaar nodig. Als de één faalt, faalt de ander ook. Maakt je danspartner een fout? Dan heeft dit gevolgen voor jullie allebei. Het is dus zaak om dit samen te voorkomen.

Geef dansen een kans en ontdek zelf de geweldige voordelen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.